Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/28. hét

Listamustra - Listamustra 2017/28. hét

A március 10-én kiadott brit dallistán olyannal szembesültünk, amivel korábban soha: az első húszas mezőnyben tizenhat zeneszám szerepelt egy előadótól, Ed Sheerantől, közülük kilenc az élmezőnyben tanyázott. Ez óriási hírértékkel bírt, napokig mindenhol erről lehetett olvasni, hallani. A rangsort összeállító Official Charts Company berkeiben viszont nem örültek Sheeran dömpingjének. Át is írták miatta a szabályokat.

Ed Sheeran harmadik stúdiólemeze, a ÷ (Divide) március 3-án került forgalomba. Az alapváltozatán tizenkét szerzemény található, a Deluxe verziója további néggyel egészül ki. Ez a tizenhat felvétel szerepelt a brit lista húszas mezőnyében. Már korábban is előfordult, hogy egy-egy album megjelenése után a streamelés (internetes zenehallgatás) hatására a korong dalai ellepték a brit rangsort, de a pohár Sheerannél telt be az Official Charts Companynál. Július 1-jén két fontos változás lépett életbe. Mostantól egy szereplő legfeljebb három zeneszámmal képviselheti magát a százas mezőnyben. A másik intézkedés a streamelés alapján kiszámított helyezés megreformálása. Eddig ezer stream ért egy fizikai értelemben vett eladást, függetlenül a kiadás időpontjától. Július 1-től a régebbi felvételeknek fokozatosan többet és többet kell teljesíteniük a listára való felkerüléshez. Ezzel azt szeretnék megakadályozni, hogy egy-egy sláger hosszú hónapokon át a mezőnyben tartózkodjon. Az intézkedés legnagyobb vesztese éppen Ed Sheeran. A múlt héten nyolc szerzeménnyel volt jelen a rangsorban: a Shape of You-val a 11., a Galway Girllel a 25., a Castle on the Hill-lel a 30., a Perfecttel az 50., a What Do I Know?-val az 57., a Thinking Out Louddal a 83., a Happierrel a 88., a New Mannel a 99. helyen tanyázott. A héten már csak a három legjobban teljesítő maradhatott a listán: a Shape of You a 23., a Galway Girl a 34., a Castle on the Hill a 44. pozícióban található. Az angol énekest vigasztalhatja az a tény, hogy a ÷ továbbra is a brit zenepiac legnépszerűbb nagylemeze, megszakításokkal 13. hete vezet. Igaz, a héten 27 263 példány is elég volt az első hely megszerzéséhez, ebből 17 865 az eladás.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Egyesült Királyság – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

A megunhatatlan Despacito

Az USA-ban nyolcadik hete Luis Fonsi és Daddy Yankee Puerto Ricó-i előadók Despacitójának a kanadai Justin Bieberrel készült remixváltozata a legnagyobb sláger. Mögötte DJ Khaled New Orleans-i születésű, Miamiban élő producer, rapper két zeneszáma szerepel: az I’m the One (featuring Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper, Lil Wayne) az ezüstérmes, a Wild Thoughts (featuring Rihanna, Bryson Tiller) a bronzérmes pozícióban tanyázik – az előbbi kilencedik, az utóbbi második hete található a rangsorban. Öt helyet javítva a hatodik az Imagine Dragons Las Vegas-i rockzenekar a Believer című felvétellel.

A Despacito az Egyesült Királyságban is nyolcadik hete első, egy hét megszakítással. Tizenöt pozíciót ugorva a hatodik Calvin Harris skót producer Pharrell Williams Virginia Beach-i énekessel, Katy Perry Santa Barbara-i énekesnővel és Big Sean detroiti rapperrel készített szerzeménye, a Feels. Három helyet előlépve a kilencedik Maggie Lindemann dallasi énekesnő a Pretty Girl című dallal. A legmagasabban kezdő újdonságra, a Rudimental londoni drum and bass együttes James Arthurral, a brit The X Factor kilencedik, 2012-es évadának a győztesével készült Sun Comes Up című zeneszámára a 24. pozícióban lelünk.

A Despacito a német mezőnyt 11. hete uralja. A következő három helyen sincs változás: az OK (Robin Schulz featuring James Blunt) a második, a Thunder (Imagine Dragons) a harmadik, a Wild Thoughts (DJ Khaled featuring Rihanna, Bryson Tiller) a negyedik.

Idehaza 13. hete Ákos EP-je, a Szabadon vezet. A Despacito kilencedik hete második, a rádióállomásaink második hete ezt játsszák a leggyakrabban. A Feels (Calvin Harris featuring Pharrell Williams, Katy Perry & Big Sean) a 24., Majka felvétele, a Partykarantén (A mi dalunk) a 27., French Montana marokkói születésű, New Yorkban élő rapper a Mississippi állambeli Rae Sremmurd hiphopduóból ismert Swae Lee-vel készített szerzeménye, az Unforgettable a 35. pozícióban debütált.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – DJ Khaled: Grateful

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Fler & Jalil: Epic

Magyarország – Quimby: Micsodaország

 

DJ Khaled csalóka sikere

Az amerikai piacon DJ Khaled tizedik stúdióalbuma, a Grateful rajt–cél győzelmet aratott 149 ezer példánnyal, ebből azonban csak 50 ezer az eladás. Jóval többet értékesítettek az Imagine Dragons harmadik, Evolve című stúdiólemezéből, 109 ezer példányt, de 147 ezerrel csak a második helyen nyitott. A tízes mezőnyben még egy új belépő szerepel. A 311 nebraskai rockzenekar 12. stúdióalbuma, a Mosaic 39 ezerrel (37 ezer az eladás) a hatodik pozícióba érkezett meg. A tavaly áprilisban elhunyt Prince a The Revolution nevű együttesével készült legendás, 1984-es Purple Rain című filmzenéje új változatban (Deluxe és Deluxe Expanded Edition) került forgalomba – a korong 52 ezer példánnyal (48 ezer az eladás) a negyedik helyre tért vissza. A múlt heti listavezető, Lorde új-zélandi énekesnő második stúdiólemeze, a Melodrama a 13. pozícióba esett.

A brit TOP 10-ben két újdonság tanyázik. Calvin Harris ötödik stúdióalbuma, a Funk Wav Bounces Vol. 1 a második, a Stone Sour iowai metálzenekar hatodik stúdiólemeze, a Hydrograd az ötödik helyre iratkozott fel.

A német rangsor csúcsán két berlini rapper, Fler és Jalil közös albuma, az Epic rajtol. A Stone Sour korongja (Hydrograd) a negyedik, Ali As pakisztáni származású müncheni rapper nagylemeze, az Insomnia a tizedik pozíciót szerezte meg.

Nálunk a listán tartózkodás 11. hetében visszatért az élre a Quimby Micsodaország című DVD-je, amely az együttes tavaly, november 26-án a Papp László Budapest Sportarénában tartott jubileumi koncertjét dokumentálja – a kiadvány a megjelenését követően vezetett, egy hétig. Az Imagine Dragons albuma (Evolve) a 19. helyen startol. A negyvenes mezőnyben további három új belépő, jazzlemez található: Hajdu Klára énekesnő és Oláh Krisztián zongorista albuma, a Deep in a Dream a 21., a Gyárfás István Trió nagylemeze, a Cartoon Jazz a 35., Oláh Kálmán, Malek Andrea és a Trio Midnight albuma, a The Michael Legrand Songbook a 40. pozícióban kezdett. A Válogatás- és mixlemezek slágerlistáját változatlanul, ötödik hete a 25. VOLT Fesztivál albuma uralja.

Puha József

2017. 07. 11. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/28. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/28. hét