Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/23. hét

Listamustra - Listamustra 2017/23. hét

Forr a brit politikai élet. A június 8-án sorra kerülő parlamenti választások a zenében is éreztetik hatásukat. A brit dallista élmezőnyébe, a negyedik helyre tért vissza egy 2010-es szerzemény, új változatban. Az eredetije csak egy hétig tanyázott a rangsorban, 2010 karácsonyán a 89. pozícióban tartózkodott.

A zeneszám eredeti címe Liar Liar, a mostanié Liar Liar GE2017, az előadója a Captain SKA nevű, 2010-ben alakult londoni együttes. A refrénben a „She’s a liar liar, you can’t trust her, no, no, no, no”, vagyis az „Ő egy hazug, hazug, nem bízhatsz benne, nem, nem, nem, nem” mondat hallható. A csapat az új verzióban Theresa Mayt állítja pellengérre, az eredetiben a she (nő) helyett a he (férfi) szó szerepel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Egyesült Királyság – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Tovább tarol a Despacito remixe

Nincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora csúcsán: harmadik hete a két Puerto Ricó-i előadó, Luis Fonsi és Daddy Yankee Despacito című világslágerének a kanadai Justin Bieberrel készített remixváltozata vezet. Ismét beállította eddigi legjobb helyezését, a tizediket a norvég Kygo a texasi születésű Selena Gomezzel készült It Ain’t Me című felvétellel. Ugyancsak az eddigi legjobb pozícióját, a hetediket állította be újra egy másik producer–énekesnő páros, az egykori Szovjetunióban, Szaratovban született, a németországi Kaiserslauternben élő Zedd és a kanadai Alessia Cara a Stay című szerzeménnyel.

Az Egyesült Királyságban a Despacito negyedik hete első, folyamatosan növekvő példányszám mellett. Az első héten 71 925, a másodikon 94 730, a harmadikon 113 912, ezúttal 129 256 példánnyal uralja a mezőnyt. Az eladás is fokozatosan emelkedik, a listavezetés első hetében 30 615, a másodikban 42 259, a harmadikban 51 197, ezúttal 58 596 példányt értékesítettek belőle. A TOP 10-ben a fent említett Liar Liar GE2017 mellett még egy új belépő található: négy helyet javítva a nyolcadik Jonas Blue essexi producer William Singe ausztrál énekessel készített Mama című zeneszáma. A producernek ez már a harmadik slágere a tízes mezőnyben, az előző kettő, a Fast Car (featuring Dakota) és a Perfect Strangers (featuring JP Cooper) az ezüstérmes pozícióig menetelt. A legmagasabban kezdő újdonság, a pristinai születésű, angol Rita Ora dala, a Your Song a 13. helyen szerepel.

A német rangsorban a Despacito hatodik hete vezet. Robin Schulz német producer és James Blunt angol énekes közös, a múlt héten a nyolcadik pozícióban debütáló OK című szerzeménye már ezüstérmes. Szintén második hete tanyázik a listán Kay One német rapper felvétele, a Louis Louis, a Modern Talking Brother Louie című slágerének az átdolgozása, amely három helyet előlépve a kilencedik. Az egykori Szovjetunióban, Krasnoyarskban született Helene Fischer német énekesnő zeneszáma, a Herzbeben harmadik hete található a rangsorban, tizenhét pozíciót ugorva a nyolcadik.

Idehaza a Despacito negyedik hete második. A mezőnyt nyolcadik hete Ákos EP-je, a Szabadon uralja. A Depeche Mode nagy sikerű budapesti koncertjének hozadékaként az angol zenekar három dala bukkant fel a listán: az 1987-es Never Let Me Down Again a 25., az 1983-as Everything Counts a 36., az 1989-es Personal Jesus a 37. helyen nyitott. További hat új belépőre lelünk a negyvenes rangsorban: a Swish Swish (Katy Perry featuring Nicki Minaj) a 17., a Strip That Down (Liam Payne featuring Quavo) a 18., a Be Mine (Ofenbach) a 20., a The Devil and The Huntsman (Sam Lee & Daniel Pemberton) a 21., a Tired (Alan Walker featuring Gavin James) a 24., a Crying in the Club (Camila Cabello) a 40. pozíciót szerezte meg. A rádióállomásaink 12. hete az angol Ed Sheeran Shape of You című világslágerét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Linkin Park: One More Light

Egyesült Királyság – The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Németország – Helene Fischer: Helene Fischer

Magyarország – Linkin Park: One More Light

 

Ötvenéves album a brit rangsor csúcsán

Az USA-ban – a várakozásnak megfelelően – a Linkin Park hetedik stúdiólemeze, a május 19-én megjelent One More Light aratott rajt–cél győzelmet, 111 ezer példánnyal, amelyből 100 ezer az eladás. Ez az élmezőny egyetlen újdonsága. A kaliforniai együttes a kétezres évek elején kicsúcsosodó nu metal stílus vezető képviselője. Az első, 2000-es Hybrid Theory című albuma a legsikeresebb, ennek amerikai eladási példányszáma már tizenegy millió felett jár. A nu metal egy másik, az élvonalból már egy ideje kiszorult zenekara, a szintén kaliforniai Papa Roach is május 19-én rukkolt elő új stúdiólemezzel, a Crooked Teeth – akárcsak a múlt héten a brit listán, a héten az amerikain is – a 20. helyen rajtol.

Ötven éve, 1967. május 26-án került a boltokba az egyesek szerint a zenetörténet legfontosabb, mások szerint minden idők legtúlértékeltebb albuma, a liverpooli The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című stúdiólemeze, amely a kiadását követően megszakításokkal huszonhét hétig volt a brit zenepiac legkelendőbb hanghordozója. A jubileum alkalmából újra megjelent, különböző változatokban. A brit rangsor élére ugrott, a 84. pozícióból, 36 559 példánnyal, ebből 35 270 az eladás – 255. hete szerepel a listán. A The Charlatans angol rockegyüttes 13. stúdióalbuma, a Different Days a negyedik, egy másik angol rockzenekar, a The Amazons első stúdiólemeze, a The Amazons a nyolcadik, Bryson Tiller Kentucky állambeli énekes második stúdióalbuma, a True to Self a 11. helyre iratkozott fel.

Németországban visszatért a csúcsra a két héttel ezelőtti első helyezett, Helene Fischer harmadik hete a rangsorban tanyázó nyolcadik stúdiólemeze. A tízes mezőnyben öt új belépő található, német zenészektől. Marteria rapper albuma, a Roswell az ezüstérmes, a Böhse Onkelz rockegyüttes koncertlemeze, a Live in Dortmund II a bronzérmes, a Kraftwerk elektrozenei formáció gyűjteménye, a 3-D – Der Katalog a negyedik, Frauenarzt és Taktlo$$ rapperek közös albuma, a Gott a nyolcadik, a Gregor Meyle präsentiert Meylensteine Vol. 2 című válogatás a tizedik pozícióban indít. A The Beatles nagylemeze, a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band az ötödik helyre jött vissza.

A mi rangsorunk élén is a Linkin Park albuma (One More Light) startol. A negyvenes mezőnyben további négy új jelzésű korongra lelünk. A hardrockot és metált elektronikus zenével ötvöző berlini Rammstein koncertkiadványa, a Paris a 13., a Twin Peaks: Fire Walk with Me (Tűz, jöjj velem!) című 1992-es mozifilm zenéje a 26., az 1965 és 1995 között működött Grateful Dead kaliforniai rockzenekar május 5-én kiadott, negyven éve rögzített koncertlemeze, a Cornell 5/8/77 a 35., a Happy Dixieland Band Hévíz és Malek Andrea albuma, az Azok a boldog békeidők…a 36. pozícióba érkezett meg.

Puha József

2017. 06. 06. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/23. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/23. hét