Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/24. hét

Listamustra - Listamustra 2017/24. hét

2017. május 22. fekete betűkkel íródik be a zene történelemkönyvébe. Este fél tizenegy körül öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Ariana Grande floridai születésű énekesnő telt házas manchesteri koncertjén, a Manchester Arena egyik kijáratánál. A robbantásban a merénylővel együtt huszonhárman haltak meg, többségében tinédzserek. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet követte el.

A tragédia Ariana Grandet a híradások élére repítette, a zenében otthonosan nem mozgók is be tudják azonosítani már. Az énekesnő a One Last Time című dalának mostani bevételeit az áldozatok családjainak megsegítésére és a sérültek gyógykezelésére létrehozott alapítványnak ajánlotta fel. A szerzemény a 2014 augusztusában kiadott My Everything című második stúdiólemezének ötödik slágere, különálló felvételként 2015 februárjában jelent meg. 2015-ben huszonkilenc hetet töltött a brit listán, a 24. hely volt a csúcspozíciója. A One Last Time a brit piacon 61 145 példánnyal az elmúlt napok legkelendőbb zeneszáma volt, a dalok rangsorában azonban nem tudta átvenni a vezetést, tízet ugorva a második helyre jött fel. Arianának két brit listavezető slágere van már: 2014 júliusában az Iggy Azalea ausztrál rapperlánnyal készült Problem egy hétig, ugyanebben az évben, októberben a Jessie J londoni énekesnővel, valamint Nicki Minaj Trinidad és Tobagó-i születésű, New Yorkban élő rapperlánnyal készített Bang Bang című szerzemény szintén egy hétig uralta a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Egyesült Királyság – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Két újdonság a Wellhellótól

Az általunk figyelt rangsorok csúcsán nincs változás, a két Puerto Ricó-i sztár, Luis Fonsi és Daddy Yankee Despacito című világslágerének a kanadai Justin Bieberrel készült remixe az amerikai listán negyedik, a briten ötödik, a németen hetedik hete első, nálunk ötödik hete az ezüstérmes pozícióban tanyázik. Idehaza az első hely megszerzésére egyelőre nem sok esélye van, a vezető pozíciót stabilan, kilencedik hete őrzi Ákos a Szabadon című EP-vel. A rádióállomásaink játszási rangsorában viszont biztosan átveszi a vezetést, most a második az angol Ed Sheeran világslágere, a Shape of You mögött, amely 13. hete a leggyakrabban sugárzott felvétel a hazai rádiók műsoraiban.

Az USA-ban a listán tartózkodás 23. hetében három helyet előlépve a tizedik Post Malone New York-i születésű, Texasban élő rapper a Congratulations című zeneszámmal, amelyet a Migos georgiai hiphoptrió frontemberével, Quavóval készített.

A brit rangsorban tizennégy pozíciót ugorva a hetedik a One Direction angol–ír fiúcsapat ír tagja, Niall Horan a Slow Hands című szerzeménnyel. Ezzel túlszárnyalta előző, első szólódala, a This Town sikerét, amely a kilencedik helyig jutott. A 47. pozícióban debütált a Camila Cabello tavaly decemberi kiválása óta kvartettként működő Fifth Harmony floridai lánycsapat a Gucci Mane atlantai rapperrel készült Down című felvétellel. Mögöttük a 48. helyen a Major Lazer amerikai elektrozenei trió Know No Better című zeneszáma nyitott, amelyben két rapper, a texasi Travis Scott és Quavo mellett Camila Cabello is közreműködik.

A német élmezőnyben egy új belépő szerepel: nyolc pozíciót javítva az ötödik az Imagine Dragons Las Vegas-i zenekar a Thunder című szerzeménnyel.

A magyar Single (track) Top 40 listán kilenc újdonságra lelünk. A Scooter hamburgi elektrozenei formáció dala, a Bora! Bora! Bora! a hetedik, a Diaz és Fluor alkotta Wellhellótól az Odaút a kilencedik, a Senki nem véd meg a 11., Martin Garrix holland producer és Troye Sivan johannesburgi születésű, Ausztráliában élő énekes felvétele, a There for You a 25., Anne-Marie essexi énekesnő slágere, a Ciao Adios a 33., Liam Gallagher zeneszáma, a Wall of Glass  (az október 6-án érkező As You Were című szólóalbumának előhírnöke) a 35., Pitbull miami rapper J Balvin kolumbiai reggaeton-énekessel és Camila Cabellóval készített szerzeménye, a Hey Ma (a Halálos iramban című mozifilm nyolcadik részéből) a 36., Robin Schulz német producer az angol James Blunttal készült, a német rangsorban második hete ezüstérmes dala, az OK a 37., Zedd orosz–német producer és Alessia Cara kanadai énekesnő slágere, a Stay a 40. helyen rajtol.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Bryson Tiller: True to Self

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Kraftklub: Keine Nacht für Niemand

Magyarország – Republic: Kimondom a neved

 

Az új Republic harmadik listavezetője

Az amerikai rangsor csúcsára Bryson Tiller második stúdióalbuma, a True to Self iratkozott fel, 107 ezer példánnyal, amelyből 47 ezer az eladás. A Kentucky állambeli énekes első stúdiólemeze, a Trapsoul 2015 októberében került forgalomba, a nyolcadik pozícióig jutott, eddig 441 ezret értékesítettek belőle az amerikai piacon. Egy hete a brit lista élére ugrott a liverpooli The Beatles albuma, a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, amely kiadásának ötvenedik évfordulója alkalmából újra megjelent, különböző változatokban. A korong 1967-ben tizenöt hétig uralta az amerikai mezőnyt, most 75 ezer példánnyal (71 ezer az eladás) a harmadik helyen landolt. Az 1997-es születésű Lil Yachty georgiai rapper első stúdiólemeze, a Teenage Emotions 46 ezer példánnyal (20 ezer az eladás) az ötödik, a Summer Latin Hits 2017 című válogatás – rajta a Despacito című slágerrel – 37 ezerrel a kilencedik pozícióban kezdett.

Az Egyesült Királyságban a The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című albumából fogyott el a legtöbb, 21 519 példány, de mindent egybevetve az angol Ed Sheeran az első a ÷ (Divide) című harmadik stúdiólemezével, 26 860 példánnyal. A TOP 10 felét új belépők adják. A Pink Floyd-vezér, a 74. életévében járó Roger Waters angol zenész ötödik szólóalbuma, az Is This the Life We Really Want? a harmadik, Dua Lipa koszovói albán származású angol énekesnő első nagylemeze, a Dua Lipa az ötödik, az alt-J leedsi trió harmadik stúdióalbuma, a Relaxer a hatodik, az All Time Low baltimore-i együttes hetedik stúdiólemeze, a Last Young Renegade a hetedik, az egykori The Shadows zenésze, a 76. életévében járó Hank Marvin albuma, a Without a Word a kilencedik helyre érkezett meg. A jövő heti amerikai listavezető-várományos, Halsey washingtoni énekesnő Hopeless Fountain Kingdom című második stúdiólemeze a 12. pozícióban indít. Az ír U2 1987-es stúdióalbuma, a jubileum alkalmából különböző verziókban ismét kiadott The Joshua Tree a tizedik helyre tért vissza, 192. hete tanyázik a rangsorban.

Németországban a Kraftklub német zenekar harmadik stúdiólemeze, a Keine Nacht für Niemand az első, Roger Waters korongja (Is This the Life We Really Want?) a bronzérmes, a lányok alkotta SXTN berlini hiphopduó első albuma, a Leben am Limit a nyolcadik, az alt-J nagylemeze (Relaxer) a 13., Dua Lipa albuma (Dua Lipa) a 22., Halsey korongja (Hopeless Fountain Kingdom) a 27. pozícióban startol. A U2 nagylemeze, a The Joshua Tree a hetedik helyre jött vissza, 75. hete szerepel a listán.

Nálunk a rangsorban tartózkodás ötödik hetében felért a csúcsra a Republic albuma, a Kimondom a neved. A Bódi László Cipő nélküli formáció előző két korongja, a 2015-ös Rajzoljunk álmokat! című stúdiólemeze és a tavalyi, Koncert – Budapest Park 2015.09.19. című albuma is listavezető volt. A negyvenes mezőnyben két újdonságra lelünk: a Kraftwerk német elektrozenei együttes gyűjteménye, a 3-D – Der Katalog a tizedik, Shakira kolumbiai énekesnő 11. stúdiólemeze, az El Dorado a 21. helyet foglalta el.

Puha József

2017. 06. 13. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/24. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/24. hét