Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/32. hét

Listamustra - Listamustra 2017/32. hét

Az elmúlt több mint negyedszázadban semmit sem változott a dalok német örökranglistájának a szűk élmezőnye. 2017 viszont alaposan átírja az élvonalat. Az angol Ed Sheeran tizenöt hétig trónoló slágere, a Shape of You után a Despacito is elérte ezt a számot, a tizenötödik hetét tölti a rangsor élén, s ezzel a bronzérmes pozícióban egy négyes csoport alakult ki.

A német listát tizenöt hétig a spanyol Miguel Ríos zeneszáma, az A Song of Joy és a francia Danyel Gérard felvétele, a Butterfly uralta még – az előbbi 1970-ben és 1971-ben, az utóbbi 1971-ben. Előttük a német Matthias Reim 1990-ben tizenhat hétig vezető szerzeménye, a Verdammt, ich lieb’ dich és a csúcstartó, Frank Farian német producer vokálcsapata, a Boney M. slágere, az 1978-ban tizenhét hétig az első helyen tanyázó Rivers of Babylon található. Luis Fonsi és Daddy Yankee Puerto Ricó-i énekesek, valamint Justin Bieber kanadai sztár még hetekig a német rangsor élén maradhat, tehát az örökranglista vezető pozíciójának a megszerzése sem kizárt. Idén még csak a Shape of You, a Despacito és az év első hetében trónoló Rockabye (Clean Bandit featuring Sean Paul and Anne-Marie) tanyázott a német rangsor csúcsán, az utóbbi megszakítással három hétig uralta a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Egyesült Királyság – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Linkin Park-daldömping a hazai rangsorban

A Despacito az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján is beérte a Shape of You-t, 12. hete vezet. Ed Sheeran világslágere megszakítással állt az élen tizenkét hétig. A múlt heti amerikai rangsorban még nem szerepeltek (csak a britben és a németben), az e hetibe már visszatértek a Linkin Park zeneszámai: a Numb (2003) a 34., az In the End (2001) a 37., a Heavy (featuring Kiiara) (2017) a 45. helyen található. A kaliforniai rockzenekar munkássága Chester Bennington énekes július 20-án elkövetett öngyilkossága miatt került a középpontba.

Az Egyesült Királyságban a Despacito megszakításokkal 11. hete uralja a mezőnyt. Tíz pozíciót javítva a kilencedik Dua Lipa a New Rules című szerzeménnyel. A koszovói albán származású angol énekesnő ezzel beállította eddigi legjobb helyezését, a Be the One-nal jutott a kilencedik pozícióig. A legmagasabban nyitó újdonságra, Charli XCX angol énekesnő Boys című felvételére a 42. helyen lelünk.

Németországban az Axwell Λ Ingrosso svéd duó dala, a More Than You Know négy pozíciót előlépve ezüstérmes. J Balvin kolumbiai reggaeton-énekes és Willy William francia énekes-producer zeneszáma, a Mi Gente tizenhárom helyet ugorva az ötödik.

A hazai rádióállomások hatodik hete a Despacitót játsszák a leggyakrabban. A világsláger a Single (track) Top 40 listánkat két hétig vezette. Ennek csúcsán második hete újra (összességében 15. hete) Ákos EP-je, a Szabadon tanyázik. A mi rangsorunkban a Linkin Park kilenc felvétele bukkant fel: az In the End az ötödik, a Talking to Myself (2017) a hetedik, a Numb a nyolcadik, a Breaking the Habit (2004) a 12., a Heavy (featuring Kiiara) a 26., a Castle of Glass (2012) a 29., a Crawling (2001) a 30., a One More Light (2017) a 31., a Bleed It Out (2007) a 35. pozícióban szerepel. A negyvenes mezőnyben négy újdonság található: Louis Tomlinson, a One Direction egyik angol énekese, Bebe Rexha albán származású New York-i énekesnő és a Digital Farm Animals név alatt futó Nicholas Gale angol producer dala, a Back to You a negyedik, ByeAlex és a Slepp, valamint Lotfi Begi slágere, a Bababo a 20., Maluma kolumbiai énekes zeneszáma, a Felices los 4 a 36., a Hollywood Undead Los Angeles-i nu metal együttes felvétele, a California Dreaming a 40. helyen debütált.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lana Del Rey: Lust for Life

Egyesült Királyság – Arcade Fire: Everything Now

Németország – Amigos: Zauberland

Magyarország – Linkin Park: One More Light

 

Nagy harc az amerikai érmes pozíciókért

A múlt héten a Linkin Park négy albuma tért vissza az amerikai kétszázas rangsorba, a héten további négy csatlakozott hozzájuk. A One More Light (2017) tizenhárom helyet javítva a negyedik, a Hybrid Theory (2000) tizenkilencet előlépve a nyolcadik, a Meteora (2003) harmincegyet ugorva a 11., a Minutes to Midnight (2007) nyolcvannyolcat száguldva a 27. pozícióba jött fel. A Living Things (2012) a 80., a Collision Course (Jay-Z and Linkin Park) (2004) a 116., az A Thousand Suns (2010) a 117., a The Hunting Party (2014) a 184. helyre tért vissza. Az utolsó órákig kiélezett harc folyt az érmes pozíciókért. Lana Del Rey New York-i születésű, Los Angelesben élő énekesnő ötödik stúdiólemeze, a Lust for Life 107 ezer példánnyal (80 ezer az eladás) az első, Tyler, The Creator kaliforniai rapper negyedik stúdióalbuma, a Flower Boy 106 ezerrel (70 ezer az eladás) a második, Meek Mill philadelphiai rapper harmadik stúdiólemeze, a Wins and Losses 102 ezerrel (37 ezer az eladás) a harmadik helyen startol. A TOP 10-ben még két újdonság van. A 2015-ös Utódok című Disney-tévéfilm második, idei részének (Descendants 2) zenéje 46 ezerrel (35 ezer az eladás) a hatodik, Romeo Santos New York-i énekes harmadik stúdióalbuma, a Golden 36 ezerrel (26 ezer az eladás) a tizedik pozíciót foglalta el.

A brit piacon az Arcade Fire kanadai rockzenekar ötödik stúdiólemeze, az Everything Now aratott rajt–cél győzelmet, 36 306 példánnyal, amelyből 33 255 az eladás. Az élmezőnyben további két új belépőre lelünk: Passenger brightoni dalszerző-énekes nyolcadik stúdióalbuma, a The Boy Who Cried Wolf az ötödik, Alice Cooper detroiti születésű rockzenész 27. stúdiólemeze, a Paranormal a hatodik helyen kezdett.

A német tízes mezőnyben négy újdonság tanyázik. Az 1970 óta létező Amigos albuma, a Zauberland az első, Alice Cooper korongja (Paranormal) a negyedik, az Arcade Fire nagylemeze (Everything Now) az ötödik, a Callejon düsseldorfi metálegyüttes albuma, a Fandigo a kilencedik pozícióba iratkozott fel.

Idehaza, tizenkilenc helyet javítva, visszajött a lista csúcsára a Linkin Park hetedik stúdiólemeze, a május 19-én kiadott One More Light, amely kilenc héttel ezelőtt az élen nyitott, s egy hétig vezetett. A múlt heti első helyezett, a felvidéki, somorjai Rómeó Vérzik rockzenekar albuma, az Újratervezés a 11. pozícióba hátrált. A negyvenes mezőnyben nem szerepel új jelzésű korong.

Puha József

2017. 08. 08. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

orsikabari 2017. 08. 10. 15:01
imadoom amikor halhatom Justin Bieber hangjat
orsikabari 2017. 08. 10. 15:06
Imádom amikor Justin Énekel

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/32. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/32. hét