Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/33. hét

Listamustra - Listamustra 2017/33. hét

A Despacito a dalok brit listáján ismét trónfosztott lett, két megszakítással tizenegy hétig vezetett. Szinte biztos, hogy nem tér vissza az élre már, hiszen a negyedik helyre esett, s onnan nehéz a visszaút. A világsláger az amerikai és a német rangsort továbbra is uralja, az előbbit tizenhárom, az utóbbit tizenhat hete. Németországban, a listavezetés alapján, a zenetörténet három legsikeresebb felvétele között van már.

Az Egyesült Királyságban Calvin Harris skót producer Pharrell Williams Virginia Beach-i énekessel, Katy Perry Santa Barbara-i énekesnővel és Big Sean Santa Monica-i születésű detroiti rapperrel készített zeneszáma, a Feels foglalta el a csúcsot, a rangsorban tartózkodás nyolcadik hetében. Harrisnek, napjaink legjobban kereső producerének ez a nyolcadik brit listavezetője. 2008-ban Dizzee Rascal Dance wiv Me című slágerének a közreműködőjeként (Chrome is hallható benne) négy, 2009-ben az I’m Not Alone-nal két, 2011-ben a Rihannával készült We Found Love-val hat, 2012-ben a Florence Welch-csel készített Sweet Nothinggal egy, 2013-ban az Alessóval és a Hurts duóval készült Under Controllal egy, 2014-ben a Summerrel egy, valamint a John Newmannel készített Blame-mal szintén egy hétig szerepelt az élen.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Egyesült Királyság – Calvin Harris featuring Pharrell Williams, Katy Perry & Big Sean: Feels

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Despacito – közel a németországi bravúr

Az USA-ban tehát egyelőre legyőzhetetlen Luis Fonsi, Daddy Yankee és Justin Bieber. Ha a jövő héten is megőrzik vezető pozíciójukat, utolérik 2015 legsikeresebb szerzeményét, az Uptown Funk!-ot – az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars világslágere tizennégy hétig volt első.

A brit rangsorban két helyet előlépve a tizedik Enrique Iglesias spanyol énekes Súbeme la Radio című felvételének spanyol–angol nyelvű változata, amelyet a jamaikai Sean Paullal és az angol Matt Terryvel rögzített. Európa más részein a zeneszám spanyol verziója lett népszerű, ezt Iglesias Descemer Bueno kubai énekessel és a Zion & Lennox Puerto Ricó-i duóval készítette. Csak a lista második felében, az 53. pozícióban lelünk a legmagasabban kezdő újdonságra, a Fifth Harmony miami lánycsapatból tavaly decemberben kivált Camila Cabello és Young Thug atlantai rapper Havana című dalára.

Matthias Reim német énekes odahaza tizenhat hétig vezető Verdammt, ich lieb’ dich című slágere 1990-től tanyázik a német örökrangsor második helyén. Mostantól a pozíciót kénytelen megosztani a Despacitóval. Úgy tűnik azonban, hogy csak egy hétig. Ha a világsláger a jövő héten is a csúcson marad, akkor a listavezetés alapján Frank Farian német producer Boney M. nevű csapatának 1978-ban tizenhét hétig trónoló Rivers of Babylon című örökzöldjével együtt a német zenetörténet legsikeresebb dala lesz. A brit első helyezett Feels (Calvin Harris featuring Pharrell Williams, Katy Perry & Big Sean) hat helyet javítva a kilencedik.

A magyarországi rádióállomások hetedik hete a Despacitót sugározzák a leggyakrabban. A Single (track) Top 40 rangsorunkat megszakítással 16. hete Ákos uralja a Szabadon című EP-vel, amelyen a címadó felvétel négy változata és az Átölel három verziója hallható. A mezőnyben hat új belépő található. Az X-Faktor tavalyi, hatodik évadának győztese, Opitz Barbi zeneszáma, a Végem a 15., Alexiane kanadai énekesnő dala, az A Million on My Soul (a Valerian és az ezer bolygó városa című filmből) a 20., Dua Lipa koszovói albán származású angol énekesnő felvétele, a New Rules a 29., Nemes Anna zeneszáma, a Téli álmot alszik a táj a 33., Nicky Jam amerikai reggaeton-énekes felvétele, az Hasta el Amanecer a 34., Timmy Trumpet ausztrál producer és a Krunk! dala, az Al Pacino a 36. pozícióba iratkozott fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Arcade Fire: Everything Now

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Amigos: Zauberland

Magyarország – Republic: Kimondom a neved

 

Nyári nyugalom az albumpiacokon

Az amerikai rangsorban az Arcade Fire kanadai, montreali rockzenekar aratott rajt–cél győzelmet az Everything Now című ötödik stúdiólemezével, 100 ezer példánnyal, amelyből 94 ezer az eladás. A következő öt helyen hiphopelőadók szerepelnek: a másodikon Kendrick Lamar (Damn), a harmadikon Meek Mill (Wins and Losses), a negyediken DJ Khaled (Grateful), az ötödiken Jay-Z (4:44), a hatodikon 21 Savage (Issa Album) tanyázik. A múlt heti első helyezett Lana Del Rey nagylemeze, a Lust for Life a tizedik pozícióba hátrált. A következő újdonságra, Vic Mensa chicagói rapper The Autobiography című első stúdióalbumára a 27. helyen lelünk.

Az Egyesült Királyságban a 15. pozícióban találjuk az első új jelzésű korongot, a Black Grape harmadik, Pop Voodoo című stúdiólemezét. Az 1993-tól 1998-ig működött, majd 2010-ben újra koncertezett angol együttes 2015-től ismét aktív, de már csak duóként működik (ahogyan 2010-ben is), Shaun Ryder és Paul „Kermit” Leveridge alkotja. A csúcsra 2017 eddigi legkelendőbb angol albuma, Ed Sheeran harmadik, ÷ (Divide) című stúdiólemeze tért vissza, 16 071 példánnyal. Az augusztus 8-án nyolcvanegy évesen elhunyt Glen Campbell amerikai énekes június 9-én megjelent Adiós című stúdióalbuma tizenegy helyet ugorva a második, 9 228 példánnyal ez a hét legkelendőbb nagylemeze.

Németországban megőrizte vezető pozícióját az Amigos német duó a Zauberland című albummal. Az élmezőnyben két új belépő szerepel, német zenészektől: a Versengold folkzenekar nagylemeze, a Funkenflug a második, az Accept metálegyüttes 15. stúdióalbuma, a The Rise of Chaos a harmadik helyen nyitott.

Idehaza újra a Bódi László Cipő nélküli Republic második stúdiólemeze, a Kimondom a neved a legnépszerűbb, megszakításokkal negyedik hete vezet. A negyvenes mezőnyben két újdonságra lelünk: Alice Cooper detroiti születésű rockzenész 27. stúdióalbuma, a Paranormal a 10., az Arcade Fire korongja (Everything Now) a 26. pozícióba érkezett meg. Az Aurora punkzenekar 1992-es, a 25. éves jubileum alkalmából újra kiadott Előre kurvák gengszterek című nagylemeze a második helyre jött vissza.

Puha József

2017. 08. 15. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/33. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/33. hét