Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/34. hét

Listamustra - Listamustra 2017/34. hét

Az 1978-as Rivers of Babylon a zenetörténet egyik örökzöldje, szinte minden rádióállomás a műsorán tartja. Vajon ez vár a Despacitóra is? Évtizedekig kitörölhetetlen lesz a rádiók kínálatából? Nem hinném! Mindenesetre mostantól, a listavezetés alapján, a Boney M. slágerével együtt a német zenetörténet legsikeresebb dala. A jövő héten egyeduralkodóvá válhat.

Luis Fonsi és Daddy Yankee Puerto Ricó-i előadók zeneszámának Justin Bieber kanadai énekessel készített remixe tizenhetedik hete vezeti a német rangsort. Az USA-ban sem tudják legyőzni, ott tizennegyedik hete első. A nagy zenepiacok közül az Egyesült Királyságban érte el a „legszerényebb” sikereket, megszakításokkal tizenegy hétig uralta a mezőnyt, a héten két helyet rontva a hatodik. Nálunk visszatért a Single (track) Top 40 élére, megszakítással harmadik hete vezet. Eddig tizenkét hetet töltött az ezüstérmes pozícióban. A rádióállomásaink műsoraiban is ez a leggyakrabban játszott felvétel, nyolcadik hete. A Despacito közreműködője, Justin Bieber múlt csütörtökön váratlanul új szerzeménnyel rukkolt elő. A címe Friends, a BloodPop® név alatt futó Michael Tucker amerikai producerrel rögzítette. Az énekes elmondása szerint a dal a szakítás utáni állapotokról szól, arról, tudnak-e a felek barátok és egymás életének a részesei maradni a párkapcsolat után.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Egyesült Királyság – Dua Lipa: New Rules

Németország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

Magyarország – Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito (Remix)

 

Már metálváltozata is van a Despacitónak

Az amerikai Hot 100 élmezőnyében egy új belépő található: hat helyet javítva a nyolcadik Cardi B New York-i születésű rapperlány a Bodak Yellow (Money Moves) című zeneszámmal.

A brit rangsor csúcsát – némi meglepetésre – Dua Lipa foglalta el a New Rules című felvétellel, 41 666 példánnyal. A koszovói albán származású londoni énekesnő ezt megelőzően a Be the One című szerzeménnyel szerepelt a legmagasabban, a kilencedik pozícióban. A múlt héten a 83. helyen debütált, a héten az ötödikre ugrott P!nk pennsylvaniai születésű énekesnő az október 13-án megjelenő Beautiful Trauma című hetedik stúdióalbuma előhírnökével, a What About Usszal, amely 22 816 példánnyal a hét legkelendőbb dala. Négy pozíciót előlépve a nyolcadik Louis Tomlinson, a One Direction egyik angol énekese, Bebe Rexha albán származású New York-i énekesnő és a Digital Farm Animals név alatt tevékenykedő Nicholas Gale angol producer zeneszáma, a Back to You.

Németországban az első öt helyen nincs változás. A Despacito mögött a másodikon a More Than You Know (Axwell Λ Ingrosso), a harmadikon a Thunder (Imagine Dragons), a negyediken a Mi Gente (J Balvin and Willy William), az ötöken az OK (Robin Schulz featuring James Blunt) tanyázik. P!nk felvétele (What About Us) a nyolcadik pozícióban kezdett.

A mi negyvenes mezőnyünkben öt újdonságra lelünk. P!nk dala (What About Us) a 14., a hawaii származású Bruno Mars Versace on the Floor című zeneszámának David Guetta francia producerrel készült verziója a 26., a pristinai születésű, koszovói albán származású, Londonban élő Rita Ora slágere, a Your Song a 29., a norvég Leo Moracchioli a Despacito metálváltozatával a 35., Camila Cabello kubai születésű, Miamiban élő énekesnő és Young Thug atlantai rapper felvétele, a Havana a 40. helyre érkezett meg.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kendrick Lamar: Damn

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Vanessa Mai: Regenbogen

Magyarország – Anna and the Barbies: Utópia

 

A negyven éve halott legenda sokadik sikere

Csak két új belépőt találunk az e heti amerikai rangsor tízes mezőnyében. Brett Eldredge illinoisi countryénekes negyedik stúdióalbuma, a Brett Eldredge 45 ezer példánnyal (36 ezer az eladás) az ezüstérmes, a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! című válogatás 63. része 31 ezerrel (az összes eladás) az ötödik pozícióba iratkozott fel. Az élre Kendrick Lamar kaliforniai hiphopsztár negyedik stúdiólemeze, a Damn jött vissza, amely az április 14-i kiadását követően három hétig volt első. A mostani diadalhoz mindössze 47 ezer példány kellett, amelyből csupán 11 ezer származik eladásból.

Augusztus 16-án volt Elvis Presley halálának negyvenedik évfordulója. Ennek kapcsán újra megjelent a 2000 novemberében kiadott The 50 Greatest Hits című dupla slágergyűjteménye, amely a brit piacon 14 400 példánnyal a hét legkelendőbb albuma. A fő listán viszont csak a második helyre tért vissza, ott Ed Sheeran nagylemeze, a ÷ (Divide) trónol, 15 343 példánnyal, megszakításokkal tizenhatodik hete. A TOP 10-ben három újdonság szerepel. Ke$ha Los Angeles-i születésű énekesnő harmadik stúdióalbuma, a Rainbow a negyedik, Dodie essexi énekes hat dalt tartalmazó EP-je, a You a hatodik, a The Cribs angol, wakefieldi rockzenekar hetedik stúdiólemeze, a 24-7 Rock Star Shit a nyolcadik pozícióban nyitott.

A német rangsor élmezőnyének felét új belépők adják, mind az öt német zenészek terméke. Vanessa Mai popénekesnő negyedik stúdióalbuma, az Regenbogen az első, Moses Pelham rapper-producer nagylemeze, a Herz a második, Olaf Malolepski énekes korongja, a Daumen Hoch a negyedik, Massiv palesztin származású rapper albuma, a Blut gegen Blut X a nyolcadik, Manuellsen énekes-rapper nagylemeze, a Der Löwe a tizedik helyet szerezte meg.

A hazai zeneboltok csak késve tudták kielégíteni a Linkin Park munkássága iránti keresletet, amely Chester Bennington július 20-án elkövetett öngyilkossága után keletkezett, ezért a kaliforniai nu metal együttes sikeralbumai csak a héten jelentek meg a listán. Az idei, One More Light című stúdiólemeze maradt az ötödik pozícióban. A zenekar további három stúdióalbuma és egy koncertlemeze tanyázik a negyvenes mezőnyben: a Hybrid Theory (2000) a 19., a The Hunting Party (2014) a 21., a Meteora (2003) a 26. helyre jött vissza, a Road to Revolution: Live at Milton Keynes (2008) a 39. pozícióban startol. Az Anna and the Barbies albuma, az Utópia rajt–cél győzelmet aratott. Kövi Szabolcs nagylemeze, a Bamboo Flute Meditation – Meditatív zene bambuszfuvolára a 25., az Accept német metálegyüttes 15. stúdióalbuma, a The Rise of Chaos a 27. helyen debütált. Mándoki László és a Man Doki Soulmates a Budapest Parkban augusztus 8-án tartott nagy sikerű fellépésének hozadékaként a zenész és barátainak újra kiadott 1997-es nagylemeze, a Találkozások a 11., a Man Doki Soulmates 2013-as albuma, a BudaBest a 34. pozíciót foglalta el. A Válogatás- és mixlemezek rangsorát 11. hete az idei VOLT Fesztivál gyűjteménye uralja. A második helyen kezdett az idei STRAND Fesztivál válogatása.

Puha József

2017. 08. 22. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/34. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/34. hét