Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/41. hét

Listamustra - Listamustra 2017/41. hét

A karácsony előtti zenepiac csak november elején indul be igazán, de az előszele már megérkezett, egyre több az újdonság. Az e heti brit albumlista húszas mezőnyében tíz, a német TOP 20-ban tizenhat új jelzésű korong szerepel. Az ősz nagy visszatérőjének a nevét is tudjuk már. Közel tizenöt év elteltével jelentkezett stúdiólemezzel. A közönség azonban nem felejtette el, a brit albumrangsor csúcsán landolt.

Ő Shania Twain. Az első stúdiólemeze, az 1993-as Shania Twain még countryalbum volt. A másodikon, az 1995-ös The Woman in Me címűn már a pop felé kacsingatott. Az igazi stílusára, a country-popra az 1997-es Come On Over című stúdiólemezén lelt rá. Meg is lett az eredménye, a korongból hihetetlenül sokat, az USA-ban 15,672 milliót, az Egyesült Királyságban 3,413 milliót, hazájában, Kanadában 1,948 milliót értékesítettek eddig. A negyedik, a 2002-es Up! című stúdióalbuma már nem ért el ilyen csodás eladást, de az is kimagaslóan teljesített, már csak ezért sem gondoltuk volna, hogy a következőre tizenöt évet kell várnunk. Ahhoz, hogy a közönség nem felejtette el az 1965. augusztus 28-án született énekesnőt, nagyban hozzájárult a That Don’t Impress Me Much című dala, amely a slágerlistás helyezések alapján nem is a legnagyobb slágere, az amerikain a hetedik, a briten a harmadik pozícióig menetelt, mégis ez maradt fenn leginkább, még manapság is szinte naponta hallhatjuk a rádióban. Shania Twain új, ötödik stúdiólemeze, a Now 20 097 példánnyal indít a brit rangsor élén, ebből 19 708 példány az eladás. Várhatóan a jövő héten az amerikaiban is rajt–cél győzelmet arat. A németben a 12. helyre iratkozott fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Cardi B: Bodak Yellow (Money Moves)

Egyesült Királyság – Post Malone featuring 21 Savage: Rockstar

Németország – Kollegah featuring Farid Bang: Sturmmaske auf (Intro)

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Trónfosztás a brit és német rangsorban

Nincs változás az amerikai Hot 100 csúcsán, második hete az 1992. október 11-én New Yorkban született, New Jerseyben élő Cardi B rapperlány vezet a Bodak Yellow (Money Moves) című szerzeménnyel. Egy hete az ezüstérmes pozícióban debütált, a héten megőrizte helyezését a két amerikai hiphopsztár, a texasi Post Malone és a georgiai 21 Savage zeneszáma, a Rockstar. Öt pozíciót javítva a tizedik Demi Lovato felvétele, a Sorry Not Sorry, amelynek nagy esélye van arra, hogy a Los Angeles-i énekes-színésznő legnagyobb amerikai slágere legyen. Eddig a Joe Jonasszal készült, 2008-as This Is Me cíművel tanyázott a legmagasabban, a kilencedik helyen.

Az Egyesült Királyságban három hét után trónfosztott lett a Too Good at Goodbyes. A Rockstar (Post Malone featuring 21 Savage) vetett véget az angol Sam Smith dala tündöklésének, a listán tartózkodás harmadik hetében. Az előadója, a két hiphopsztár ezt megelőzően a húszas mezőnyben sem járt, Post Malone a Quavo georgiai rapperrel készített Congratulationsszel a 28., 21 Savage Drake kanadai hiphopelőadó Sneakin’ című szerzeményének a közreműködőjeként az 52. pozícióig jutott. Az élmezőnyben két új belépő található, mindkettő hiphopszám, s mindkettő három helyet lépett előre: Logic kaliforniai rapper, Alessia Cara kanadai énekesnő és Khalid georgiai énekes felvétele, a 1-800-273-8255 a kilencedik, Yungen és Yxng Bane angol rapperek dala, a Bestie a tizedik.

A német rangsorban szintén trónfosztás történt. A két német, Kay One rapper (az édesanyja filippínói) és Pietro Lombardi énekes (az édesapja olasz), a Deutschland sucht den SuperStar nyolcadik, 2011-es évada győztesének Señorita című slágere három hétig uralta a mezőnyt. Két német rapper, Kollegah (az édesapja kanadai) és a marokkói származású, spanyol születésű Farid Bang szerzeménye, a Sturmmaske auf (Intro) lett első, rajt–cél győzelemmel. A páros egy másik, Zieh’ den Rucksack aus című zeneszáma a negyedik pozícióban kezdett. Tizenkét helyet ugorva a kilencedik Camila Cabello kubai születésű floridai énekesnő, a Fifth Harmony lánycsapat egykori tagja és Young Thug georgiai rapper felvétele, a Havana.

A magyar Single (track) Top 40 listát megszakításokkal 23. hete Ákos vezeti a Szabadon című EP-jével. A mezőnyben hét újdonságra lelünk. Pixa dala, a Hajadismijen a második, az Asking Alexandria angol metálzenekar szerzeménye, az Into the Fire a 11., Bérczesi Róbert (az Én meg az Ének nevű projektje) és Palya Bea duettje, átdolgozása, a Szelidecske a 19., Kygo norvég producer és Justin Jesso zeneszáma, a Stargazing a 23., a CamelPhat angol producerduó és a szintén angol Elderbrook felvétele, a Cola a 28., Caramel dala, a Használd a szívedet a 29., Macklemore seattle-i rapper és Ke$ha nashville-i énekesnő szerzeménye, a Good Old Days a 34. pozíciót szerezte meg. A rádióállomásaink negyedik hete Robin Schulz német producer és James Blunt angol énekes OK című slágerét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Killers: Wonderful Wonderful

Egyesült Királyság – Shania Twain: Now

Németország – Savas & Sido: Royal Bunker

Magyarország – Leander Kills: Élet a halál előtt

 

Újdonságdömping a brit és német rangsorban

Ahogy egy hete írtuk, a The Killers mind az öt stúdióalbuma felért a brit eladási lista élére. A Las Vegas-i pop-rock együttes végre odahaza is elfoglalta a csúcsot. A Wonderful Wonderful című nagylemeze 118 ezer példánnyal (111 ezer az eladás) startol az élen. Az előző négy stúdióalbuma, a Hot Fuss (2004) a hetedik, a Sam’s Town (2006) a második, a Day & Age (2008) a hatodik, a Battle Born (2012) a harmadik helyig jutott. A tízes mezőnyben további két új jelzésű korong szerepel. Macklemore második szólólemeze, a Gemini 51 ezer példánnyal (27 ezer az eladás) az ezüstérmes, Jhené Aiko Los Angeles-i énekesnő második stúdióalbuma, a Trip 37 ezerrel (10 ezer az eladás) az ötödik pozícióban nyitott. Kevin Gates louisianai rapper mixtape-lemeze, a By Any Means 2 iránt a második héten négyszázhatvanhét százalékkal nőtt meg a kereslet, 40 ezer példánnyal (15 ezer az eladás, ami háromszázkilencvennyolc százalékos emelkedés a múlt héthez képest) a századik helyről a negyedikre repesztett.

A brit rangsorban – ahogy szó volt róla már – újdonságdömpinggel találkozunk. Shania Twain fent említett albuma mögött a Wolf Alice angol rockzenekar második stúdiólemeze, a Visions of a Life az ezüstérmes, a Pink Floyd-zenész David Gilmour koncertalbuma, a Live at Pompeii a bronzérmes, Demi Lovato hatodik stúdiólemeze, a Tell Me You Love Me az ötödik, egy másik amerikai énekesnő, Miley Cyrus szintén hatodik stúdióalbuma, a Younger Now a nyolcadik, a legendás Michael Jackson slágergyűjteménye, a húgával, Janettel készült 1995-ös duettjéről elnevezett Scream a kilencedik, a Feeder walesi rockegyüttes dupla nagylemeze, a The Best of Feeder / Arrow a tizedik, az angol Chris Rea 24. stúdióalbuma, a Road Songs for Lovers a 11., az egykori, svéd ABBA egyik tagja Benny Andersson nagylemeze, a Piano a 12., a tavaly januárban elhunyt angol David Bowie díszdoboza, az A New Career in a New Town (1977–1982) a 19., a Hurts angol szintipopduó negyedik stúdióalbuma, a Desire a 21., Jamie Lawson angol dalszerző-énekes ötödik stúdiólemeze, a Happy Accidents a 23. pozícióba érkezett meg.

A német listán is – ahogy fent jeleztük – újdonságdömpingbe botlunk. A csúcson két német rapper, Kool Savas (az édesapja török) és Sido közös albuma, a Royal Bunker indít. David Gilmour korongja (Live at Pompeii) a második, az orosz és ukrán gyökerekkel rendelkező Capital Bra német rapper nagylemeze, a Blyat a harmadik, a Kastelruther Spatzen dél-tiroli folkzenekar albuma, a Die Tränen der Dolomiten az ötödik, a Jennifer Rostock német rockegyüttes nagylemeze, a Worst of Jennifer Rostock a hatodik, Howard Carpendale német–dél-afrikai zenész albuma, a Wenn nicht wir. a nyolcadik, Benny Andersson korongja (Piano) a kilencedik, az angol The Rolling Stones koncertzenei kiadványa, a From the Vault: Sticky Fingers Live at the Fonda Theatre 2015 a tizedik, Robin Schulz harmadik stúdiólemeze, az Uncovered a 11., Shania Twain korongja (Now) a 12., az Emil Bulls német rockzenekar albuma, a Kill Your Demons a 13., a Hurts korongja (Desire) a 14., Miley Cyrusé (Younger Now) a 16., Trettmann német hiphopelőadó nagylemeze, a #DIY a 17., Chris Rea korongja (Road Songs for Lovers) a 19., a Slime német punk-rock együttes albuma, a Hier und jetzt a 20. helyre iratkozott fel.

A mi negyvenes mezőnyünkben kilenc új jelzésű korong tanyázik. A Köteles Leander vezette Leander Kills rockzenekar második stúdiólemeze, az Élet a halál előtt az aranyérmes, Kovács Ákos Arany János-hangoskönyve, az Arany az ezüstérmes, az Omega albuma, az 55 – Volt egyszer egy Vadkelet a bronzérmes, a Twin Peaks című amerikai filmsorozat két nagylemeze, a Music from the Limited Event Series a 16., a Limited Event Series Original Soundtrack a 22., a Mastodon atlantai metálegyüttes EP-je, a Cold Dark Place a 30., a Varga János Project dupla koncertalbuma, a Varga János 60 – Szívvel, lélekkel a 31., a Cradle of Filth angol metálzenekar 12. stúdiólemeze, a Cryptoriana – The Seductiveness of Decay a 32., a Two Steps from Hell Los Angeles-i együttes albuma, az Unleashed a 38. pozícióban debütált.

Puha József

2017. 10. 10. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/41. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/41. hét