Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Slágerlistás élet a halál után

Tom Petty and the Heartbreakers - Slágerlistás élet a halál után

Ismét szegényebbek lettünk egy kiváló zenésszel. Tom Petty október 20-án töltötte volna be a 67. életévét, október 2-án elhunyt. Mifelénk is minden zenerajongó ismerte őt, igaz, dalt, slágert csak kevesen tudnak mellé társítani. Az észak-amerikai kontinensen viszont vezető rocksztárnak számított. Ennek megfelelően halála leginkább az amerikai albumlistára nyomja rá bélyegét.

A floridai születésű Tom Petty fő zenekara a Tom Petty and the Heartbreakers volt. Három szólólemezt is kiadott. Szerepelt a zenetörténet leghíresebb szupergruppjában, a rövid életű, 1988 és 1990 között működött The Traveling Wilburysben (rajta kívül Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne és Roy Orbison alkotta, Orbison 1988 decemberében elhunyt), és egy következő, a Mudcrutch nevű együttesben is zenélt, amelynek első korszaka 1970 és 1975 között volt, majd 2007-ben újjáalakult, s azóta két stúdióalbumot is megjelentetett, az elsőt 2008 áprilisában, a másodikat tavaly májusban.

Tom Petty and the Heartbreakers - Slágerlistás élet a halál után

Egyesült Királyság

Tom Petty a múlt héten két nagylemezzel tanyázott a brit százas albumrangsorban. A Tom Petty and the Heartbreakers 1993-ban kiadott slágergyűjteménye, a Greatest Hits a 14. helyre tért vissza (a héten a 24. pozícióban találjuk), és a zenész első, 1989-ben megjelent szólólemeze, a Full Moon Fever is felbukkant a listán, a 74. helyen (a héten már nincs jelen a százas mezőnyben).

Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai kétszázas albumrangsorba a héten Tom Petty öt kiadványa jött vissza. A Tom Petty and the Heartbreakers 1993-as válogatáskorongja az ezüstérmes pozícióban landolt (235. hete szerepel a listán), a zenész második szólólemeze, az 1994-es Wildflowers a 27., zenekarának két CD-ből álló, 2000-es Anthology: Through the Years című gyűjteménye a 32., szintén együttesétől a harmadik stúdióalbum, az 1979-es Damn the Torpedoes a 122. és a Full Moon Fever című szólólemeze a 127. helyen tanyázik.

Puha József

2017. 10. 16. 19:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Slágerlistás élet a halál után cikk képei
Tom Petty and the Heartbreakers - Slágerlistás élet a halál utánTom Petty and the Heartbreakers - Slágerlistás élet a halál után