Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/42. hét

Listamustra - Listamustra 2017/42. hét

Az USA-ban zenetörténeti hét a mostani. A Billboard magazin Hot 100 listájának az élmezőnyében először szerepel egyszerre két nem angol nyelvű szerzemény. Mindkettő spanyol nyelvű. A harmadik helyre ugró Mi Gente mellett a rangsort tizenhat hétig vezető Despacito is megtalálható még a TOP 10-ben, négy pozíciót rontva a kilencedik.

A Mi Gente a Despacito receptjét másolja. Luis Fonsi és Daddy Yankee Puerto Ricó-i zenészek felvételéből azután lett mindent elsöprő világsláger, miután bevonták a buliba Justin Biebert, a kanadai sztárral elkészítették a zeneszám remixét. J Balvin kolumbiai reggaeton-énekes és Willy William francia-jamaikai producer-énekes dalának a remixváltozatában a houstoni születésű Beyoncé énekel, spanyolul és angolul. A Mi Gente június 30-án jelent meg, a remixe szeptember 28-án látott napvilágot. Egyébként már a Mi Gente is átdolgozás, Willy William szerzeményének, a Voodoo Song címűnek az átirata. Akárcsak a Despacito még a remixe előtt, a Mi Gente is világszerte szép sikert ért már el, a héten azonban nagyon megindult a slágerlistákon, természetesen a remixének köszönhetően. Az amerikain tizennyolc helyet száguldva a harmadik (korábban a 19. pozícióig jutott), a briten hatot javítva a nyolcadik (itt járt már feljebb is, az ötödik helyen), a németen egyet előlépve a hatodik (itt a harmadik volt a csúcspozíciója), a magyaron a másodikra tért vissza (nálunk korábban a 12. helyig vitte).

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Cardi B: Bodak Yellow (Money Moves)

Egyesült Királyság – Post Malone featuring 21 Savage: Rockstar

Németország – Bausa: Was du Liebe nennst

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

Hiphopslágerek tündöklése

Az amerikai rangsor csúcsán nincs változás, harmadik hete Cardi B az első a Bodak Yellow (Money Moves) című rapfelvétellel. Az Imagine Dragons Las Vegas-i pop-rock zenekar júniusban kiadott harmadik, Evolve című stúdiólemezének első slágere, a negyedik pozícióig jutó Believer a héten hagyta el a tízes mezőnyt, de máris itt a folytatás, a Thunder tíz helyet ugorva a hetedik. Egy harmadik zeneszám, a Whatever It Takes is megjelent már az albumról.

Az Egyesült Királyságban második hete két hiphopsztár, a texasi Post Malone és a georgiai 21 Savage szerzeménye, a Rockstar a legnépszerűbb. Stefflon Don birminghami születésű, jamaikai származású rapperlány French Montana marokkói származású, New Yorkban élő rapperrel készített Hurtin’ Me című dala két pozíciót javítva a kilencedik.

A két német rapper, Kollegah és a spanyol születésű, marokkói származású Farid Bang a múlt héten a német lista élére megérkező Sturmmaske auf (Intro) című felvétele a tizedik helyre zuhant. A páros másik múlt heti újdonsága, a Zieh’ den Rucksack aus kevesebbet, a negyedikből a nyolcadik pozícióba hátrált. Újra német rapper foglalta el a csúcsot, Bausa a Was du Liebe nennst című zeneszámmal, amely a múlt héten az 51. helyen kezdett. Tíz pozíciót előlépve a kilencedik Ed Sheeran a Perfect című szerzeménnyel. Az angol énekes harmadik, ÷ (divide) című stúdiólemezéről a Shape of You tizenöt hétig uralta a mezőnyt, a Castle on the Hill a második, a Galway Girl az ötödik helyig jutott.

Nálunk megszakításokkal 24. hete Ákos vezet a Szabadon című EP-jével, amelyen a címadó dal négy verzióban és az Átölel három változatban hallható. A negyvenes mezőnyben csak két új belépőre lelünk. A Maroon 5 Los Angeles-i együttes november 3-án rukkol elő a Red Pill Blues című hatodik stúdióalbumával. Erről a SZA Missouri államban született énekesnővel készült What Lovers Do a 27., P!nk október 13-án piacra került Beautiful Trauma című hetedik stúdiólemezének címadó felvétele a 32. pozícióban debütált. A pennsylvaniai énekesnő korongjának első slágere, a What About Us az ötödik helyen tanyázik. A rádióállomásaink változatlanul, ötödik hete Robin Schulz német producer és James Blunt angol énekes OK című zeneszámát játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Shania Twain: Now

Egyesült Királyság – Liam Gallagher: As You Were

Németország – Sunrise Avenue: Heartbreak Century

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Kilenc

 

Szólóban is tarol Liam Gallagher

A múlt heti amerikai első helyezett, a The Killers albuma, a Wonderful Wonderful már csak az 59. pozícióban szerepel. A listavezetők között ez a helyi zenetörténet második legnagyobb visszaesése. A rekorder, a Brand New zenekar Science Fiction című nagylemeze öt héttel ezelőtt az élről a 97. helyre zuhant. Shania Twain ötödik stúdióalbuma, a Now rajt–cél győzelmet aratott, 137 ezer példánnyal, amelyből 134 ezer az eladás. Az 53. életévében járó kanadai énekesnőnek ez a második amerikai listavezetője, az előző, a 2002-es Up! című stúdiólemezével volt első még. Az eddigi legsikeresebb albuma, az 1997-es Come On Over csak az ezüstérmes pozícióig jutott – eddig az amerikai piacon 15,672 milliót értékesítettek belőle. Akárcsak egy hete az Egyesült Királyságban, odahaza is legyőzte Demi Lovato Miley Cyrust. A brit piacon Lovato hatodik stúdiólemeze, a Tell Me You Love Me az ötödik, Cyrusé, a Younger Now, amely szintén a hatodik a sorban a nyolcadik helyen startolt. Az USA-ban az előbbié 75 ezer példánnyal (48 ezer az eladás) a bronzérmes, az utóbbié 45 ezerrel (33 ezer az eladás) az ötödik pozícióban nyitott. Az A Boogie wit da Hoodie New York-i rapper-énekes első stúdióalbuma, a The Bigger Artist 67 ezer példánnyal (10 ezer az eladás) a negyedik helyre iratkozott fel. Az október 2-án elhunyt Tom Petty öt kiadványa jött vissza a kétszázas rangsorba. Fő együttesének, a Tom Petty and the Heartbreakersnek az 1993-as válogatáskorongja, a Greatest Hits az ezüstérmes pozícióban landolt (235. hete található a listán), a zenész második szólólemeze, az 1994-es Wildflowers a 27., zenekarának két CD-ből álló, 2000-es Anthology: Through the Years című gyűjteménye a 32., szintén együttesétől a harmadik stúdióalbum, az 1979-es Damn the Torpedoes a 122., az első szólólemeze, az 1989-es Full Moon Fever a 127. helyen tanyázik.

A brit élmezőnyben hét új jelzésű korongra lelünk. A csúcson Liam Gallagher első szólóalbuma, az As You Were indít, 102 660 példánnyal (93 778 az eladás), amely 2017 harmadik legjobb kezdése. Ennél jobban csak Ed Sheeran nagylemeze, a ÷ (671 542 példánnyal, 592 598 az eladás) és Rag’n’Bone Mané, a Human (117 101 példánnyal, 112 433 az eladás) rajtolt. Giggs angol rapper mixtape-albuma, a Wamp 2 Dem a második, az a-ha norvég trió koncertlemeze, az MTV Unplugged – Summer Solstice a hatodik, a Marilyn Manson floridai rockzenekar tizedik stúdióalbuma, a Heaven Upside Down a hetedik, a The Darkness angol rockegyüttes ötödik stúdiólemeze, a Pinewood Smile a nyolcadik, JP Cooper angol énekes első stúdióalbuma, a Raised Under Grey Skies a kilencedik, Jason Manford angol komikus-színész nagylemeze, az A Different Stage a tizedik pozíciót szerezte meg. Felbukkant a rangsorban az első idei karácsonyi album, Elvis Presley ünnepi dalainak a The Royal Philharmonic Orchestrával átdolgozott verzióit tartalmazó Christmas with Elvis and The Royal Philharmonic Orchestra a 22. helyre érkezett meg.

A német TOP 10-ben hat újdonság szerepel. A Sunrise Avenue finn pop-rock zenekar ötödik stúdiólemeze, a Heartbreak Century az aranyérmes, az Unheilig német pop-rock együttes gyűjteménye, a Best of Vol. 2 – Rares Gold az ezüstérmes, az a-ha korongja (MTV Unplugged – Summer Solstice) a bronzérmes, a Wanda osztrák popzenekar albuma, a Niente az ötödik, a Marilyn Manson korongja (Heaven Upside Down) a kilencedik, Alex Christensen német producer-zeneszerző a The Berlin Orchestrával készült nagylemeze, a Classical 90s Dance a tizedik pozíciót foglalta el.

Idehaza is új a listavezető, a Kowalsky meg a Vega albuma, a Kilenc debütált az élen. Az angol David Gilmour koncertlemeze, a Live at Pompeii a hatodik, a Hurts angol szintipopduó negyedik stúdióalbuma, a Desire a 20., Kövi Szabolcs nagylemeze, a Lélekutazás a 21., Török Ádám új formációja, a Mini Acoustic World a Heroines női vonósnégyessel készített albuma, a Bartók On Rock a 25., a Kolompos nagylemeze, az Én elmentem a vásárba a 34., Miley Cyrus korongja (Younger Now) a 35., Joe Bonamassa New York-i gitáros-énekes koncertalbuma, a Live at Carnegie Hall: An Acoustic Evening a 39. helyen nyitott.

Puha József

2017. 10. 17. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/42. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/42. hét