Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/45. hét

Listamustra - Listamustra 2017/45. hét

Niall Horan első szólólemeze a múlt héten a brit listán – a várakozással ellentétben – nem lett első, a harmadik helyen debütált. Az amerikai rangsor csúcsát viszont sikerült elfoglalnia. Ő a harmadik a hivatalos közlemény szerint a pályafutását szüneteltető, eredetileg öttagú One Direction angol–ír fiúcsapatból, aki szólóalbummal jelentkezett, s mindhárman az amerikai lista élén landoltak. Ilyen bravúrra eddig csak a The Beatles három tagja volt képes.

A One Directionből már kivált Zayn Malik pontosan egy évvel a távozása után, 2016. március 25-én jelentette meg a Mind of Mine című szólólemezét, amely 157 ezer példánnyal (112 ezer az eladás) uralta az amerikai mezőnyt. Harry Styles idén, május 12-én kiadott Harry Styles című szólóalbuma sokkal jobban kezdett, 230 ezer példánnyal (193 ezer az eladás) szerezte meg a legmagasabb pozíciót. Angol férfiénekestől ez a legjobb eredmény 1991 óta, amióta a Nielsen SoundScan állítja össze az amerikai rangsort. Az előző rekorder Sam Smith volt, aki a 2014-es In the Lonely Hour című első stúdiólemezével 166 ezer példánnyal a második helyen indított. Zayn után Harry a második angol szólóénekes, aki az első albumával az amerikai lista csúcsán rajtolt. Az együttes egyetlen nem angol tagja, az ír Niall Horan szólólemeze, a Flicker 152 ezer példánnyal (128 ezer az eladás) érkezett meg a rangsor élére. A gombafejűek közül szólóban George Harrison két albummal, John Lennon hárommal, Paul McCartney héttel (beleszámítva a Wings nevű zenekarával készítetteket is) vezetett. A negyedik tag, Ringo Starr legmagasabban az ezüstérmes pozícióban járt. A One Direction a The Beatlest is könnyedén túlszárnyalhatja, hiszen Liam Payne és Louis Tomlinson is szólólemezt tervez.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Post Malone featuring 21 Savage: Rockstar

Egyesült Királyság – Camila Cabello featuring Young Thug: Havana

Németország – Bausa: Was du Liebe nennst

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

A hét nyertese a Havana

Az USA-ban folytatódik a két amerikai hiphopsztár, Post Malone és 21 Savage sikersorozata, közös slágerük, a Rockstar harmadik hete első. Tizenhárom helyet ugorva a hetedik Camila Cabello kubai, havannai születésű, Floridában élő énekesnő, a Fifth Harmony lánycsapat egykori tagja és Young Thug atlantai rapper zeneszáma, a Havana. Ed Sheeran szerzeménye, a Perfect nyolc pozíciót javítva a tizedik. Az angol énekesnek ez a hatodik felvétele a TOP 10-ben: a Don’t cíművel a kilencedik, a Thinking Out Louddal a második, a Photograph-fal a tizedik, a Castle on the Hill-lel a hatodik helyig jutott, a Shape of You-val tizenkét hétig uralta a mezőnyt.

Az Egyesült Királyságban negyedik hete a Havana (Camila Cabello featuring Young Thug) a legnagyobb példányszámban fogyó dal, a héten a fő rangsorban is átvette a vezetést. A Rockstar (Post Malone featuring 21 Savage) négy hét után lett trónfosztott. Camila Cabello előző, első szólószáma, a Crying in the Club a 12. pozícióig menetelt. A Fifth Harmony lánycsapattal a Work from Home-mal (featuring Ty Dolla $ign) szerepelt a legmagasabban, a második helyen. Young Thug ezt megelőzően a százas mezőnyben sem járt. A Havanával egy időben, augusztusban Camila egy másik felvétele, a Quavo georgiai rapperrel készült OMG is felbukkant a listán, a 67. pozícióban, de a következő héten már el is hagyta azt. Charlie Puth New Jersey-i énekes január 19-én megjelenő Voicenotes című második stúdióalbumáról a második szerzemény, a How Long nyolc helyet előlépve a kilencedik. Az első, az Attention a kilencedik pozícióig vitte. Selena Gomez texasi születésű énekes-színésznő Marshmellóval készített újdonsága, a Wolves a 16. helyen nyitott. A producer egy másik dala, a Khalid georgiai énekessel készült Silence második hete harmadik.

Németországban negyedik hete Bausa német rapper az első a Was du Liebe nennst című slágerrel. A Havana (Camila Cabello featuring Young Thug) két pozíciót javítva ezüstérmes. A Wolves (Selena Gomez x Marshmello) a 14. helyre iratkozott fel. A Silence (Marshmello featuring Khalid) második hete a hetedik.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort 27. hete Ákos EP-je, a Szabadon uralja. A Havana (Camila Cabello featuring Young Thug) visszatért a listára, a 36., a 23. az eddigi csúcspozíciója. Taylor Swift zeneszáma, a Gorgeous a kilencedik, a Wolves (Selena Gomez x Marshmello) a tizedik, ByeAlex új, Senkise nevű formációjának Majkával készített felvétele, az U, u, u a 11., az 1997-ben elhunyt Israel Kamakawiwoʻole hawaii énekes 1988-ban rögzített slágerátdolgozása, a Somewhere Over the Rainbow a 22. helyen debütált. A rádióállomásaink harmadik hete az Axwell Λ Ingrosso svéd duó More Than You Know című szerzeményét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Niall Horan: Flicker

Egyesült Királyság – Michael Ball & Alfie Boe: Together Again

Németország – Santiano: Im Auge des Sturms

Magyarország – Depresszió: Válaszok után…

 

Másodjára is listavezető a furcsa páros

Az amerikai albumrangsor élmezőnyében Niall Horan korongja mellett még három újdonság található. Az ezüstérmes pozíciót 75 ezer példánnyal (csupán 15 ezer az eladás) két georgiai rapper, Future és Young Thug mixtape-lemeze, a Super Slimey, az ötödiket 39 ezerrel (32 ezer az eladás) Chris Young Tennessee állambeli countryénekes hetedik stúdióalbuma, a Losing Sleep, a nyolcadikat  34 ezerrel (30 ezer az eladás) a jelenleg nem működő Hootie & the Blowfish dél-karolinai rockegyüttes énekese, Darius Rucker hetedik szólólemeze, a When Was the Last Time foglalta el.

A brit piacon tavaly a karácsony előtti napokban az 1962-es születésű Michael Ball angol színész-énekes és az 1973-ban született Alfie Boe angol tenor első, slágerátdolgozásokat tartalmazó albuma, a Together volt a legkelendőbb hanghordozó. A héten a fura páros második nagylemeze, a szintén átdolgozásokat felvonultató Together Again kezdett a brit lista csúcsán, 43 795 példánnyal, amelyből 43 646 az eladás. Új belépőként a második helyet a Stereophonics walesi rockzenekar tizedik stúdióalbuma, a Scream Above the Sounds, a harmadikat Gregory Porter Nat "King" Cole & Me című nagylemeze szerezte meg – az utóbbin a negyvenhat éves, leginkább dzsesszben utazó kaliforniai énekes Nat "King" Cole dalait énekli. A főleg az ezredforduló környékén hódító, idén másodjára újjáalakult, három énekesnő és két énekes alkotta Steps londoni csapat áprilisban kiadott és az ezüstérmes pozícióban indító Tears on the Dancefloor című albuma új változatban (Tears on the Dancefloor: Crying at the Disco) került forgalomba, s a nyolcadik helyre jött vissza. Chris Brown virginiai énekes nyolcadik stúdiólemeze, a Heartbreak on a Full Moon a tizedik, Kelly Clarkson texasi születésű énekesnő, az American Idol zenei tehetségkutató tévéműsor első, 2002-es évada győztesének nyolcadik stúdióalbuma, a Meaning of Life a 11. pozícióban startol.

Két hete a német rangsor élére érkezett meg a Santiano német folkegyüttes nagylemeze, az Im Auge des Sturms, a múlt héten második volt, most újra első. A második helyen a BAP kölni rockzenekarból is ismert Wolfgang Niedecken 1951-es születésű zenész korongja, a Reinrassije Stroossekööter – das Familienalbum, a tizediken Gisbert zu Knyphausen német énekes-gitáros nagylemeze, a Das Licht dieser Welt nyitott.

Nálunk a Depresszió albuma, a Válaszok után… rajt–cél győzelmet aratott. A rockegyüttes öt korongja tért vissza a negyvenes mezőnybe: a 2014-es A folyamat zajlik… a 29., a 2004-es Egy életen át a 33., a 2006-os Az ébredés útján a 35., a 2002-es Amíg tart a 37., a 2011-es Vízválasztó a 40. pozícióban tanyázik. George Michael 1990-es, Listen Without Prejudice Vol. 1 című nagylemezének az új verziója a 21., a Trivium floridai metálzenekar nyolcadik stúdióalbuma, a The Sin and the Sentence a 28., Kálmi Latin nagylemeze, a Porig égő vágy a 30., a Slipknot iowai metálegyüttes koncertalbuma, a Day of the Gusano: Live in Mexico a 39. helyre iratkozott fel.

Puha József

2017. 11. 07. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/45. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/45. hét