Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/46. hét

Listamustra - Listamustra 2017/46. hét

Ami még nem sikerült a lassan tíz éve a zenei élet élmezőnyében lévő Nicki Minaj-nak, az Cardi B-nek már a multinacionális kiadónál megjelent első zeneszámával összejött. A Trinidadból származó, jelenleg Beverly Hillsben élő rapperlány nem járt még az amerikai dallista élén, a New Yorkban született, New Jerseyben élő pályatársa a Bodak Yellow (Money Moves) című szerzeménnyel három hétig vezetett. Minaj az elsők között gratulált Cardi B-nek. Sejtettük, hogy ebből együttműködés, közös felvétel lesz.

Így is lett, már el is készült, de ami meglepő, nem a két rapper közösen készített valamit, hanem egy csapat (igaz, manapság a legnépszerűbb tengerentúli rapcsapat) újdonságában hallhatók, közreműködőként. Cardi B az amerikai zenetörténet második női rappere, aki szólóban uralta a mezőnyt. Ez korábban csak az egykori Fugees énekesnőjének, Lauryn Hillnek sikerült, a Doo Wop (That Thing) című zeneszámmal 1998-ban két hétig tanyázott a csúcson. Rajtuk kívül három rapperhölgy volt első még, de ők nem egyedül. 2001-ben Lil’ Kim a Christina Aguilerával, Mýával és P!nkkkel készült Lady Marmalade-dal (a Labelle lánytrió 1974-es slágerének az átdolgozásával, amely a Moulin Rouge! című filmben hangzott el) öt hétig, 2003-ban Shawnna a Ludacrisszel készített Stand Uppal egy hétig, valamint 2014-ben Iggy Azalea a Charli XCX-szel készült Fancyvel hét hétig vezetett. A Nicki Minaj és Cardi B együttműködésében rejlő lehetőségekre a Migos csapott le, a georgiai hiphoptrió MotorSport című dalában működnek közre. A szerzemény az amerikai rangsorban a 14. helyre érkezett meg, a britben második hete szerepel, négy pozíciót rontva az 53. helyen található.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Post Malone featuring 21 Savage: Rockstar

Egyesült Királyság – Camila Cabello featuring Young Thug: Havana

Németország – Bausa: Was du Liebe nennst

Magyarország – Ákos: Szabadon

 

A Havana az USA-ban is első lehet

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát negyedik hete két amerikai hiphopsztár, Post Malone és 21 Savage uralja a Rockstar című slágerrel. Camila Cabello havannai születésű, floridai énekesnő és Young Thug atlantai rapper az Egyesült Királyságban második hete listavezető felvétele, a Havana az USA-ban is az élre tör – a héten öt pozíciót javítva már ezüstérmes. Megfelezve helyezését a hetedik Lil Pump a Gucci Gang című szerzeménnyel – a tizenhét éves floridai rapper korábban még a százas mezőnyben sem járt.

A brit rangsorban Rita Ora zeneszáma, az Anywhere hat pozíciót ugorva az ötödikbe jött fel. A koszovói albán származású, Londonban élő énekesnő duplán van jelen az élmezőnyben, Avicii svéd producer Lonely Together című slágerében közreműködőként hallható, ez a nyolcadik, ezt megelőzően három hétig a negyedik helyen szerepelt. Kilencet száguldva a 11. pozícióba lépett Big Shaq (Michael Dapaah) afrikai származású angol színész, rapper a Man’s Not Hot című dallal. A 18. helyen találjuk a legmagasabban rajtoló újdonságot, két angol hiphopelőadó, Dave és MoStack No Words című felvételét.

A német piacon ötödik hete Bausa német rapper vezet a Was du Liebe nennst című szerzeménnyel. A brit listavezető (Havana) a második, az amerikai listavezető (Rockstar) a harmadik. A TOP 10-ben két új belépőre lelünk, négy németországi rappertől: Kollegah és a marokkói származású, spanyol születésű Farid Bang újabb közös zeneszáma, a Gamechanger a hatodik, a törökországi kurd származású Capo és az iráni származású Nimo dala, a Mon Chéri a kilencedik pozícióban nyitott.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban továbbra is Ákos EP-je, a Szabadon tanyázik a csúcson, megszakításokkal immár 28. hete. A Havana (Camila Cabello featuring Young Thug) a 36. helyről a másodikra ugrott. A mezőnyben csak egy újdonság van, Charlie Puth New Jersey-i énekes január 19-én érkező Voicenotes című második stúdióalbumáról a második felvétel, a How Long a 32. pozíciót foglalta el. A rádióállomásaink negyedeik hete az Axwell Λ Ingrosso svéd duó More Than You Know című szerzeményét sugározzák a leggyakrabban. A legtöbbet játszott magyar zeneszám, a New Level Empire Belédfulladnék című dala a 17. helyen szerepel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kenny Chesney: Live in No Shoes Nation

Egyesült Királyság – Sam Smith: The Thrill of It All

Németország – Peter Maffay: MTV Unplugged

Magyarország – Hooligans: Jubileum – Best of

 

Sam Smith a vártnál gyengébb brit diadala

Az amerikai tízes mezőnyben hat új jelzésű korong található. Az élen a Tennessee állambeli Kenny Chesney countryzenész koncertalbuma, a Live in No Shoes Nation debütált, 219 ezer példánnyal, amelyből 217 ezer az eladás. Az ezüstérmes pozíciót 79 ezerrel (68 ezer az eladás) Kelly Clarkson texasi születésű énekesnő, az American Idol első, 2002-es évada győztesének nyolcadik stúdiólemeze, a Meaning of Life, a bronzérmeset 68 ezerrel (25 ezer az eladás) Chris Brown virginiai énekes nyolcadik stúdióalbuma, a Heartbreak on a Full Moon szerezte meg. A többi új belépő amerikai hiphopelőadó. A negyedik helyen 53 ezerrel (11 ezer az eladás) 21 Savage, Offset és Metro Boomin közös nagylemeze, a Without Warning, a hatodikon 38 ezerrel (19 ezer az eladás) Yo Gotti kilencedik stúdióalbuma, az I Still Am, a hetediken 33 ezerrel (21 ezer az eladás) Big K.R.I.T. harmadik stúdiólemeze, a 4eva Is a Mighty Long Time landolt.

A brit rangsor csúcsán – a várakozásnak megfelelően – Sam Smith angol énekes második stúdióalbuma, a The Thrill of It All kezdett, 97 328 példánnyal, amelyből 83 637 az eladás. A szám jócskán elmarad a várttól. Legnagyobb konkurense, Ed Sheeran márciusban a ÷ (Divide) című nagylemezével 671 542 példánnyal (592 598 volt az eladás) indított. Az 1988 decemberében elhunyt Roy Orbison amerikai legenda legnépszerűbb felvételeinek új, a londoni The Royal Philharmonic Orchestrával előadott változatait tartalmazó A Love So Beautiful című album a második, Sheridan Smith angol színész-énekesnő első stúdiólemeze, a Sheridan a kilencedik pozícióba iratkozott fel. Az élmezőny mögé a 11. helyre a kanadai Bryan Adams válogatása, az Ultimate, a 12. pozícióba a Maroon 5 Los Angeles-i együttes hatodik stúdióalbuma, a Red Pill Blues, a 13. helyre Dave EP-je, a Game Over érkezett meg.

A német TOP 10-ben nyolc új korong tanyázik. Az élen Peter Maffay brassói születésű német énekes nagylemeze, az MTV Unplugged, az ezüstérmes pozícióban Prinz Pi német rapper albuma, a Nichts war umsonst, a negyedikben Lina Larissa Strahl német színész-énekesnő nagylemeze, az Ego, az ötödikben Dame osztrák rapper albuma, a Zukunftsmusik, a hetedikben egy másik rapper, a kurd származású, német Veysel nagylemeze, a Hitman, a nyolcadikban Sam Smith albuma (The Thrill of It All), a kilencedikben Julia Engelmann német színész-költő-énekesnő nagylemeze, a Poesiealbum, a tizedikben a minnesotai születésű Bob Dylan gyűjteménye, a The Bootleg Series Vol. 13: Trouble No More 1979–1981 startol.

Nálunk is új a listavezető, a Hooligans két CD-ből álló, két új zeneszámmal kiegészített Jubileum – Best of című válogatása nyitott a csúcson. További három új belépőre lelünk a negyvenes mezőnyben: Falusi Mariann és Presser Gábor nagylemeze, a 13 dalunk (amely már korábban is beszerezhető volt, hetilaphoz csatolva) az ötödik, a Hollywood Undead Los Angeles-i rap-rock zenekar ötödik stúdióalbuma, a Five a 26., Gary Moore belfasti születésű blues-rock énekes-gitáros legenda 1990-es nagylemeze, a Still Got the Blues a 39. helyet foglalta el.

Puha József

2017. 11. 14. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/46. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/46. hét