Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/48. hét

Listamustra - Listamustra 2017/48. hét

Csak két új nagylemez található az e heti amerikai albumlista húszas mezőnyében. A zenészek és zeneipari háttéremberek bizonyára úgy gondolták, hogy Taylor Swift hatodik, Reputation című stúdiólemezével egy napon nem szabad új koronggal előrukkolni, mert kiderül az igazság, hogy a pennsylvaniai énekesnő árnyékában mindenki törpe.

Az Evanescence arkansasi rockzenekar új és régi dalokat tartalmazó Synthesis című albuma 34 ezer példánnyal (30 ezer az eladás) a nyolcadik helyre iratkozott fel. A Reputationnek egy hét elég volt arra, hogy 2017 legnépszerűbb nagylemeze legyen az USA-ban. 1,238 millió példánnyal foglalta el a rangsor csúcsát, ebből 1,216 millió az eladás. Idén eddig az angol Ed Sheeran márciusban megjelent ÷ (Divide) című stúdióalbumából értékesítették a legtöbbet, november 16-ig 931 ezer példányt. Taylor Swift nagylemezéből több fogyott el, mint a lista következő százkilencvenkilenc albumából együtt. Általában jóval nagyobb szokott lenni a különbség az összeredmény és az eladási példányszám között, az énekesnő esetében ez azért olyan kevés, mert nagylemeze egyelőre nem szerepel egyik streamszolgáltató kínálatában sem, amely a tényleges megvásárlásra készteti az érdeklődőket. Taylor Swiftnek a Reputation sorrendben a negyedik albuma, amely már az első héten elérte az egymilliós álomhatárt az amerikai piacon. A 2010-es Speak Now 1,047, a 2012-es Red 1,208, a 2014-es 1989 című 1,287 millióval startolt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Post Malone featuring 21 Savage: Rockstar

Egyesült Királyság – Camila Cabello featuring Young Thug: Havana

Németország – Bausa: Was du Liebe nennst

Magyarország – Majka: Mindenki táncol (90’)

 

NF már mifelénk sem ismeretlen

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában hatodik hete Post Malone és 21 Savage Rockstarja az első. Camila Cabello és Young Thug slágere, a Havana harmadik hete második. Tizedik hete tanyázik a mezőnyben a 2000. augusztus 17-én született Lil Pump floridai hiphopelőadó a Gucci Gang című szerzeménnyel, amely két hete a hetedik pozícióba jött fel, a múlt héten a 12. helyre hátrált, a héten kilencet száguldva a harmadik. Eminem december 15-én érkező Revival című stúdiólemezének előhírnöke, a Beyoncéval készített Walk on Water a 14. pozícióban debütált.

A brit lista élén sincs változás, negyedik hete a Havana a legnépszerűbb. Öt helyet javítva a hetedik Stormzy ghánai származású angol grime-előadó MNEK londoni énekessel készült Blinded by Your Grace, Pt. 2 című zeneszáma. Nyolcat ugorva a kilencedik Selena Gomez texasi énekes-színésznő Marshmellóval készített felvétele, a Wolves. Katie Melua átdolgozta Sting slágerét, a Fields of Goldot, amely a grúz származású, Belfastban élő énekesnő tavalyi, In Winter című albumának új, dupla CD-s kiadásán kapott helyet – az átirat a 29. pozícióban nyitott.

Németországban sincs legyőző, hetedik hete Bausa uralja a mezőnyt a Was du Liebe nennst című dallal. További két rapper, Azzi Memo és Eno a nyolcadik helyre érkezett meg az AMG 2 című szerzeménnyel. Öt hete azt írtuk, hogy a keresztény hiphopot játszó NF (Nathan John Feuerstein) mifelénk teljesen ismeretlen. Nos, ez a megállapítás már nem fedi a valóságot, a michigani énekes-rapper a Let You Down című zeneszámmal belépett a német élmezőnybe, egy pozíciót javítva a tizedik, a brit rangsorban a 19., négyet ugorva.

A magyar Single (track) Top 40 listán második hete Majka felvétele, a Mindenki táncol (90’) vezet. Purebeat hazai lemezlovas újdonsága, a No One a 16., a Walk on Water (Eminem featuring Beyoncé) a 19., Jennifer Lopez New York-i énekesnő és Wisin Puerto Ricó-i rapper dala, az Amor, Amor, Amor a 21. helyen indít. A rádióállomásaink hatodik hete az Axwell Λ Ingrosso svéd duó More Than You Know című slágerét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Reputation

Egyesült Királyság – Paloma Faith: The Architect

Németország – Peter Maffay: MTV Unplugged

Magyarország – Ákos: Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm

 

Ákos újabb rajt–cél győzelme

A brit TOP 10-ben négy új jelzésű korongra lelünk. A csúcson Paloma Faith negyedik, The Architect című stúdióalbuma kezdett, 39 544 példánnyal, ebből 37 991 az eladás. A londoni énekesnő (édesanyja angol, édesapja spanyol) a 2009-es Do You Want the Truth or Something Beautiful? című nagylemezével a kilencedik, a 2012-es Fall to Grace-szel a második, a 2014-es A Perfect Contradiction cíművel szintén a második pozícióig jutott. A Britain’s Got Talent idei, 11. évadában diadalmaskodó Tokio Myers londoni zongorista első albuma, az Our Generation a negyedik, Morrissey angol énekes 11. stúdiólemeze, a Low in High School az ötödik, a Jeff Lynne’s ELO (korábban Electric Light Orchestra) angol együttes koncertkiadványa, a Wembley or Bust a kilencedik helyet szerezte meg. A múlt heti első, Taylor Swift albuma a nyolcadik pozícióba hátrált.

A Reputation a német rangsorban a másodikról a tizedik helyre esett. Az élen harmadik hete Peter Maffay nagylemeze, az MTV Unplugged található. A következő négy pozícióban újdonságok szerepelnek. Az ezüstérmesbe a Black Sabbath birminghami rockzenekar karriert lezáró koncertkiadványa, a The End: Live in Birmingham, a bronzérmesbe Wirtz német rockénekes ötödik stúdióalbuma, a Die fünfte Dimension, a negyedikbe Luciano német rapper első stúdiólemeze, az Eiskalt, az ötödikbe az Iron Maiden angol metálegyüttes koncertalbuma, a The Book of Souls: Live Chapter iratkozott fel. A Jeff Lynne’s ELO kiadványa (Wembley or Bust) a 12., Morrissey nagylemeze (Low in High School) a 15. helyet foglalta el.

A mi listánk csúcsán Ákos DVD-je, a Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm startol. Taylor Swift albuma (Reputation) a nyolcadik, a Budapest Bár nagylemeze, a Budapest – Volume 7 a 12., a New Level Empire második stúdióalbuma, a Valahol valamit valakivel a 20. pozícióban debütált.

Puha József

2017. 11. 28. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/48. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/48. hét