Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Karácsony előtti kitekintő

Listamustra - Karácsony előtti kitekintő

Az idei zenepiac is gazdag karácsonyi újdonságokból. Ünnepi nagylemezzel rukkolt elő Sia, Gwen Stefani és Daniel O’Donnell. Új köntösben kaphatók Elvis Presley karácsonyi dalai, és megjelent a Sing Meinen Song – Das Weihnachtskonzert című német sorozat negyedik része. A listákon az elmúlt évek, évtizedek ünnepi sikeralbumai is egyre előkelőbb helyen tanyáznak.

Egy-egy jól eltalált karácsonyi nagylemez készítői folyamatosan profitálnak munkájukból. A soralbumokkal ellentétben ezek a korongok minden év utolsó heteiben a figyelem középpontjába és a zeneboltok kínálatának kiemelt helyére kerülnek. Jó példa erre Mariah Carey nagylemeze, a Merry Christmas, amely az 1994-es kiadása óta minden év végén szerepel az eladási rangsorok él- vagy középmezőnyében. Eddig tizenötmilliót értékesítettek belőle.

Listamustra - Karácsony előtti kitekintő

Az ausztrál Sia albuma, az Everyday Is Christmas az USA-ban a 27. pozícióban debütált. Az Egyesült Királyságban második hete található a listán, a 39. helyről a 71. pozícióba hátrált. Németországban a múlt héten a 38. helyen kezdett, onnan a 95. pozícióba zuhant. A hazai rangsorba is bekerült, a 39. helyre.

A kaliforniai Gwen Stefani nagylemeze, a You Make It Feel Like Christmas az amerikai listán két hete az 51. pozícióba iratkozott fel, a múlt héten a 179. helyen tanyázott. Az ünnep közeledtével nőtt iránta a kereslet, most a 44. pozícióban szerepel. Európában egyelőre nincs érdeklődés iránta, még nem bukkant fel sem a brit, sem a német rangsor százas mezőnyében.

Az Amerikai Egyesült Államokban a karácsonyi hanghordozók közül a várakozásnak megfelelően az öttagú Pentatonix tavalyi albuma, az A Pentatonix Christmas a legnépszerűbb, az ötödik helyen található. A texasi a capella formáció másik ünnepi nagylemezére, a 2014-es That’s Christmas to Me címűre a 33. pozícióban lelünk. Michael Bublé 2011-es albuma, a Christmas a 23., Mariah Carey fent említett korongja a 67. helyen tanyázik.

Listamustra - Karácsony előtti kitekintő

Az Egyesült Királyságban Elvis Presley karácsonyi zeneszámainak az új változatait, a The Royal Philharmonic Orchestrával készült verzióit tartalmazó Christmas with Elvis and The Royal Philharmonic Orchestra című nagylemez még októberben a 22. pozícióba érkezett meg, aztán négy hétig a 82. és a 100. hely között szerepelt. Két hét kihagyás után visszatért, egyenesen a hatodik pozícióba. Michael Bublé Christmase a 14., Daniel O’Donnell ír énekes albuma, a Christmas with Daniel O’Donnell új belépőként a 19. helyet foglalta el.

Németországban rajt–cél győzelmet aratott a népszerű Sing Meinen Song című sorozat negyedik karácsonyi kiadványa, a Das Weihnachtskonzert Volume 4, amelyen a német zenepiac vezető előadóinak ünnepi felvételei hallhatók. Helene Fischer 2015-ös korongja, a szintén a Royal Philharmonic Orchestrával rögzített Weihnachten a 13. pozícióban található.

Nálunk a Válogatás- és mixlemezek slágerlistáját a még 2001-ben megjelent Hófehér karácsony – A legszebb karácsonyi dalok című gyűjtemény vezeti.

Puha József

2017. 12. 04. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Karácsony előtti kitekintő cikk képei
Listamustra - Karácsony előtti kitekintőListamustra - Karácsony előtti kitekintőListamustra - Karácsony előtti kitekintő