Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/49. hét

Listamustra - Listamustra 2017/49. hét

Az idei karácsonyi nagylemezek mindegyike a listákon szerepel már, és az elmúlt évek, évtizedek ünnepi sikeralbumai is egyre előkelőbb helyen tanyáznak. Karácsonyi nagylemezzel rukkolt elő Sia, Gwen Stefani és Daniel O’Donnell. Új köntösben hódítanak Elvis Presley ünnepi dalai. A német nyelvterületen tarol a Sing Meinen Song – Das Weihnachtskonzert című sorozat negyedik része.

Az ausztrál Sia albuma, az Everyday Is Christmas az USA-ban a 27. pozícióban debütált. Az Egyesült Királyságban második hete található a rangsorban, a 39. helyről a 71. pozícióba hátrált. Németországban a múlt héten a 38. helyen kezdett, onnan a 95. pozícióba zuhant. A hazai listára is felkerült, a 39. helyre. A kaliforniai Gwen Stefani nagylemeze, a You Make It Feel Like Christmas az amerikai rangsorban két hete az 51. pozícióba iratkozott fel, a múlt héten a 179. volt. Az ünnep közeledtével nőtt iránta a kereslet, most a 44. helyen leljük. Európában egyelőre nincs érdeklődés iránta, még nem bukkant fel sem a brit, sem a német lista százas mezőnyében. Az amerikai piacon a karácsonyi hanghordozók közül az öttagú texasi Pentatonix a capella formáció tavalyi albuma, az A Pentatonix Christmas a legnépszerűbb, az ötödik pozícióban szerepel. A brit rangsorban Elvis Presley ünnepi zeneszámainak az új változatait, a The Royal Philharmonic Orchestrával készült verzióit tartalmazó Christmas with Elvis and The Royal Philharmonic Orchestra című korong még októberben a 22. helyre érkezett meg, aztán négy hétig a 82. és a 100. pozíció között tanyázott. Két hét kihagyás után visszatért, egyenesen a hatodik helyre. A német piacon rajt–cél győzelmet aratott a Sing Meinen Song című sorozat negyedik karácsonyi kiadványa, a Das Weihnachtskonzert Volume 4, amelyen a német zenepiac vezető előadói hallhatók. Nálunk a Válogatás- és mixlemezek slágerlistáját a még 2001-ben megjelent Hófehér karácsony – A legszebb karácsonyi dalok című gyűjtemény uralja.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Post Malone featuring 21 Savage: Rockstar

Egyesült Királyság – Camila Cabello featuring Young Thug: Havana

Németország – Bausa: Was du Liebe nennst

Magyarország – Majka: Mindenki táncol (90’)

 

Vihar előtti csend

Nincs változás a csúcsokon. Az amerikai rangsorban hetedik hete a Rockstar (Post Malone featuring 21 Savage), a britben ötödik hete a Havana (Camila Cabello featuring Young Thug), a németben nyolcadik hete a Was du Liebe nennst (Bausa), a miénkben harmadik hete a Mindenki táncol – 90’ (Majka) az első. A jövő héten várhatóan a britben és a németben is trónfosztás lesz, Ed Sheeran veszi át a vezetést a Perfecttel, amely december 1-jén új változatban került forgalomba, az angol sztár a houstoni születésű Beyoncéval énekli. Az eredeti verzió a héten mindkét listán a bronzérmes pozícióban található.

Visszatért az amerikai élmezőnybe, a 10. helyre (a kilencedikig jutott) a Maroon 5 Los Angeles-i együttes SZA Missouri állambeli énekesnővel készített felvétele, a What Lovers Do. A kilencedikre jött vissza a Los Angelesben élő Demi Lovato a Sorry Not Sorryval (a hatodikig vitte).

A brit tízes mezőnyben két új belépőre lelünk. Öt pozíciót javítva a hatodik a Clean Bandit cambridge-i trió Julia Michaels iowai születésű énekesnővel készült I Miss You című szerzeménye. Hatot ugorva a tizedikbe lépett MK (Marc Kinchen) detroiti producer a 17 című zeneszámmal. A 11. helyen nyitott az angol James Arthur, a brit The X Factor kilencedik, 2012-es évada győztesének Naked című újdonsága.

Németországban korábban az ötödik pozícióig jutott a kanadai Justin Bieber slágere, a BloodPop® kansasi producerrel készített Friends, amely visszatért a TOP 10-be, tizenhat helyet száguldva az ötödik, annak köszönhetően, hogy egy telefonos cég reklámzenéje lett, és videoklipet is forgattak hozzá. A hetediken startol Katja Krasavice német modell és pornósztár a Doggy című dallal.

A mi negyvenes mezőnyünkben hét új jelzésű felvétel szerepel. Luis Fonsi Puerto Ricó-i énekes Demi Lovatóval készült szerzeménye, az Échame la Culpa a negyedik, Daniela Andrade kanadai énekesnő átdolgozása, a Crazy (a Gnarls Barkley 2006-os slágerének a 2014-es átirata) a 14., az AC/DC ausztrál rockzenekar 1979-es klasszikusa, a Highway to Hell a 23., a két héttel a 21. születésnapja után, november 15-én kábítószer-túladagolásban elhunyt Lil Peep amerikai emós rapper zeneszáma, a Benz Truck a 28., Caramel újdonsága, az Alternatív a 33., a Depeche Mode angol szintipop együttes dala, a Cover Me a 35., Lauv San Franciscó-i énekes felvétele, az I Like Me Better a 40. pozíciót foglalta el. A rádióállomásaink változatlanul, hetedik hete az Axwell Λ Ingrosso svéd duó More Than You Know című szerzeményét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Reputation

Egyesült Királyság – Noel Gallagher’s High Flying Birds: Who Built the Moon?

Németország – Sing Meinen Song – Das Weihnachtskonzert Volume 4

Magyarország – Ákos: Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm

 

Countrysztárok hete az USA-ban

Az amerikai piacon második hete Taylor Swift hatodik stúdióalbuma, a Reputation a legnépszerűbb, ezúttal 256 ezer példánnyal uralja a mezőnyt, amelyből 232 ezer az eladás. A countryzenéből indult pennsylvaniai popénekesnő mögött három amerikai countrysztár két kiadványa tanyázik, új belépőként. Egy házaspár, Tim McGraw és Faith Hill nagylemeze, a The Rest of Our Life 104 ezer példánnyal (98 ezer az eladás) a második, Garth Brooks könyvbe csomagolt gyűjteményének első része, a The Anthology Part I: The First Five Years 53 ezerrel (az összes eladás) a negyedik helyet szerezte meg. Közöttük Sam Smith albuma, a The Thrill of It All található.

Az Egyesült Királyságban a Noel Gallagher’s High Flying Birds harmadik stúdiólemeze, a Who Built the Moon? indít az élen, 78 ezer példánnyal. A manchesteri rockzenekar előző két albuma, a 2011-es cím nélküli és a 2015-ös Chasing Yesterday is első volt – eddig az előbbiből 835 ezer, az utóbbiból 311 700 fogyott el a brit piacon. André Rieu holland hegedűművész és karmester nagylemeze, az Amore a hetedik, egy másik manchesteri rockegyüttes, az Elbow válogatása, a The Best of a 11., az ír Daniel O’Donnell korongja, a Christmas with Daniel O’Donnell a 19. pozícióban debütált. Új változatban (Platinum Edition) vásárolható meg a Little Mix londoni lánykvartett tavaly novemberben kiadott negyedik, Glory Days című stúdióalbuma, amely a 46. helyről a harmadikra ugrott.

A német élmezőnyben a fent említett, a csúcson kezdő karácsonyi válogatás mellett még egy újdonságra lelünk, Xavier Naidoo német énekes Für dich. című stúdiólemezére, a bronzérmes pozícióban.

Idehaza második hete Ákos DVD-je, a Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm a legkelendőbb. Az Iron Maiden londoni metálzenekar koncertalbuma, a The Book of Souls: Live Chapter a nyolcadik, a Black Sabbath birminghami rockegyüttes karriert lezáró koncertkiadványa, a The End: Live in Birmingham a tizedik, az Esti mesék sorozat A holdvilág szűrei – Válogatás Móra Ferenc meséiből című nagylemez a 32., a Mesés gyerekkarácsony című album a 35. helyre iratkozott fel. Az ötödik új belépő Sia fent említett korongja.

Puha József

2017. 12. 05. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/49. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/49. hét