Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/50. hét

Listamustra - Listamustra 2017/50. hét

Véget ért az az időszak, amikor előre tudtuk már, kik vezetik majd a brit dallistát karácsonykor. Évekig a helyi The X Factor győztesei bérelték ki a csúcsot az ünnepekre. A tehetségkutató tévéműsor az Egyesült Királyságban is folyamatosan veszíti el a népszerűségét, vonzerejét és súlyát. Az idei győztes, egy watfordi fiúkvartett ugyan esélyesnek tűnt az első hely megszerzésére, komoly külső segítséget kapott, de alulmaradt a karácsony előtti időszak első számú világslágerével szemben.

A The X Factor brit változatában diadalmaskodók közül legutóbb a 2014-es győztes Ben Haenow tudta meghódítani a brit rangsor élét, közvetlenül az ünnepek után egy hétig uralta a mezőnyt a Something I Need című 2013-as OneRepublic-felvétel átdolgozásával. A 2015-ös győztes Louisa Johnson a Forever Younggal (az eredeti előadó Bob Dylan, 1974-ben jelent meg) már csak a kilencedik, a tavalyi, Matt Terry a When Christmas Comes Arounddal (új szerzemény, Ed Sheeran és Amy Wadge írta) a harmadik pozícióig jutott. Az idei, 14. évad győztese, a Rak-Su nevű csapat a Dimelo című zeneszáma (szintén új dal) Wyclef Jean rapperrel és Naughty Boy producerrel készített verziójával a második helyen debütált. Az angol Ed Sheeran vette át a vezetést, a március 3-án kiadott ÷ (Divide) című harmadik stúdiólemezének negyedik slágerével, a Perfecttel, pontosabban annak új változatával. Az eredetije szeptember 26-án jelent meg. Az akusztikus verziót Sheeran az amerikai Beyoncéval énekli – a duettet november 30-án mutatták be. Nyilvánvaló volt, hogy a karácsonyi slágerlisták csúcsát célozzák meg vele, mint ahogyan az is, világszerte könnyedén el is foglalhatja azokat. A Perfect a héten a brit és a német rangsorban is első lett. Az előrejelzések szerint a jövő héten az amerikaiban is az lesz. Ed Sheeran az Egyesült Királyságban a negyedik felvételével szerepel az élen. Idén a Shape of You-val tizennégy, 2014-ben a Singgel egy, a Thinking Out Louddal két hétig uralta a mezőnyt. Németországban a Perfect a második listavezetője. A Shape of You-val tizenöt hétig volt első.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Post Malone featuring 21 Savage: Rockstar

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Perfect

Németország – Ed Sheeran: Perfect

Magyarország – Majka: Mindenki táncol (90’)

 

A karácsony örökzöldjei a brit élmezőnyben

Minden bizonnyal az utolsó, nyolcadik hetét tölti az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora csúcsán a két hiphopsztár, a New York-i Post Malone és az Atlantában élő 21 Savage szerzeménye, a Rockstar. Három pozíciót javítva a nyolcadik három további rapsztár, a kaliforniai G-Eazy a New York-i A$AP Rockyval és a New York-i születésű, New Jerseyben élő Cardi B-vel készült No Limit című zeneszáma.

Már a brit tízes mezőnyben található a közelgő ünnep három klasszikusa: Mariah Carey-től az 1994-es All I Want for Christmas Is You az ötödik (a múlt héten a 22. volt), a Wham!-től az 1984-es Last Christmas a hatodik (a 29. volt), a The Pogues folk-punk zenekartól és Kirsty MacColltól az 1987-es Fairytale of New York a tizedik (az 55. volt).

A német albumlista élére érkezett meg két rapper, a német Kollegah (az édesapja kanadai) és a spanyol születésű, marokkói származású Farid Bang harmadik, Jung, brutal, gutaussehend 3 című közös nagylemeze, amely alapváltozatának mind a tizenhét felvétele a német dallista negyvenes mezőnyében szerepel, közülük három a TOP 10-ben: az Ave Maria az ötödik, a Rap wieder Rap a hetedik, az Es wird Zeit a nyolcadik. A karácsonyi slágerek közül az All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey) tanyázik a legmagasabban, a kilencedik helyen, egy hete a 37. volt.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort negyedik hete Majka uralja a Mindenki táncol (90’) című szerzeménnyel. A BTS héttagú dél-koreai fiúcsapat Mic Drop című zeneszámának Desiigner New York-i rapperrel készített verziója, Steve Aoki miami születésű producer remixében a hetedik, Timmy Trumpet ausztrál house producer, trombitás és Savage új-zélandi rapper felvétele, a Deja-Vu a 14., a CNCO öttagú miami fiúcsapat Reggaetón Lento című dalának a Little Mix négytagú angol lánycsapattal készült remixe a 18., James Arthur angol énekes újdonsága, a Naked a 36. pozícióban nyitott. Az All I Want for Christmas Is You a 13. helyre tért vissza. A rádióállomásaink nyolcadik hete az Axwell Λ Ingrosso svéd duó More Than You Know című slágerét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Reputation

Egyesült Királyság – Sam Smith: The Thrill of It All

Németország – Kollegah & Farid Bang: Jung, brutal, gutaussehend 3

Magyarország – Ákos: Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm

 

A vártnál gyengébb kezdés a U2 albumától

Az USA-ban harmadik hete Taylor Swift pennsylvaniai énekesnő hatodik stúdiólemeze, a Reputation a legnépszerűbb – az első héten 1,238 millió példánnyal (1,216 millió volt az eladás), a másodikon 256 ezerrel (232 ezer volt az eladás) vezetett, most 147 ezerrel (131 az eladás) található a csúcson. Az első új jelzésű korong, két New York-i rapper, Fabolous és Jadakiss közös albuma, a Friday on Elm Street 33 ezer példánnyal (18 ezer az eladás) a tizedik pozícióba iratkozott fel. Az élmezőnyben két karácsonyi nagylemez is szerepel, a Pentatonix texasi a capella együttesé, a 2016-os A Pentatonix Christmas 70 ezer példánnyal (56 ezer az eladás) a második, Michael Bublé kanadai énekesé, a 2011-es Christmas 34 ezer példánnyal (17 ezer az eladás) a kilencedik helyen.

Az Egyesült Királyságban négy héttel ezelőtt rajt–cél győzelmet aratott a londoni Sam Smith második stúdióalbuma, a The Thrill of It All, amely az elmúlt három alkalommal az ezüstérmes pozícióban tanyázott. Most ismét ez az első. Meglepetésre csak az ötödik helyen indít a U2 ír zenekar 14. stúdiólemeze, a Songs of Experience, 40 669 példánnyal. Bár meg kell jegyezni, hogy a kiadás időpontja miatt rosszabb a helyezés, ennyivel az év legtöbb hetében uralná a mezőnyt. Az ünnepi korongok közül Elvis Presley a The Royal Philharmonic Orchestra által új köntöst kapott karácsonyi zeneszámainak albuma, a Christmas with Elvis and The Royal Philharmonic Orchestra található a legmagasabban, a kilencedik pozícióban.

A U2 nagylemeze Németországban Kollegah és Farid Bang fent említett albuma, a Jung, brutal, gutaussehend 3 mögött, a második helyen startol. A tízes mezőnyben további két újdonság szerepel: Hein Simons holland énekes nagylemeze, a Heintje und Ich a kilencedik, a The Rolling Stones angol együttes válogatásalbuma, a BBC különböző műsoraiban 1963 és 1965 között előadott, rögzített felvételeit tartalmazó On Air a tizedik pozícióban landolt. A múlt heti első helyezett, a Sing Meinen Song című sorozat negyedik ünnepi kiadványa, a Das Weihnachtskonzert Volume 4 a bronzérmes pozícióba hátrált.

Idehaza harmadik hete Ákos DVD-je, a Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm a legnépszerűbb. A negyvenes mezőnyben két új belépő tanyázik: a Green Day kaliforniai punk-rock zenekar gyűjteménye, a Greatest Hits: God’s Favorite Band a 22., André Rieu holland hegedűművész és karmester DVD-je, a The Magic of Maastricht – 30 Years Johann Strauss Orchestra a 36. helyet szerezte meg. A Válogatás- és mixlemezek slágerlistáját harmadik hete a még 2001-ben megjelent Hófehér karácsony – A legszebb karácsonyi dalok című album vezeti.

Puha József

2017. 12. 12. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/50. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/50. hét