Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/51. hét

Listamustra - Listamustra 2017/51. hét

Tíz olyan hét volt az idén, amikor az általunk figyelt mind a négy dallistát Ed Sheeran világslágere, a Shape of You uralta. Most ugyanaz a helyzet, az angol sztár ezúttal a Perfecttel, pontosabban annak akusztikus változatával trónol mindenütt, amit Beyoncéval énekel. Időközben egy újabb bőrt húztak le a zeneszámról, a szimfonikus verziója is megjelent.

Ed Sheeran az USA-ban a Shape of You-val tizenkét hétig vezetett. A Perfect a második felvétele az élen. Pénteken debütált a szerzemény szimfonikus változata, amit Andrea Bocelli olasz tenorral ad elő, bátyja, Matthew Sheeran hangszerelte. Az angol és olasz nyelv váltakozása tökéletes egységet alkot. Ed Sheeran egy következő együttműködése, az End Game is megtalálható a rangsorokban. Ez tercett, Taylor Swifttel énekli, Future atlantai rapper is közreműködik benne – a pennsylvaniai énekesnő novemberben kiadott Reputation című nagylemezén szerepel. A dal harmadik hete tanyázik az amerikai Hot 100 listán, a héten a 39. helyen van. A brit rangsorban még csak egy hétig volt jelen, a múlt héten a 87. pozícióban. Ed és Taylor már korábban is dolgozott együtt, az Everything Has Changed című zeneszámot készítették (az énekesnő 2012-es Red című albumán hallható), ez a brit listán a hetedik, az amerikain a 32. helyig jutott. A jövő héten Ed Sheeran egy következő felvétellel, a River cíművel kerül be a rangsorok élmezőnyébe. Ezt Eminemmel készítette, az amerikai rapper pénteken megjelent Revival című kilencedik stúdiólemezén találjuk.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Perfect

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Perfect

Németország – Ed Sheeran: Perfect

Magyarország – Ed Sheeran: Perfect

 

Történelmi siker kapujában a karácsonyi örökzöld

Az USA-ban három pozíciót javítva a nyolcadik Halsey a Bad at Love című szerzeménnyel. A New Jersey-i születésű énekesnő szólóban először szerepel a TOP 10-ben. Közreműködőként a The Chainsmokers New York-i duó Closer című slágerével tavaly tizenkét hétig volt első. Tíz helyet ugorva a 11. Mariah Carey karácsonyi örökzöldje, az 1994-es All I Want for Christmas Is You. Tavaly, január 9-én is a 11. pozícióban tanyázott. Idén végre bekerülhet a tízes mezőnybe, ahová eddig, a huszonnégy éve tartó sikertörténete alatt az életben lévő ilyen-olyan szabályok miatt nem juthatott be.

Az Egyesült Királyság élmezőnyében ugyanarra a három karácsonyi zeneszámra lelünk, mint a múlt héten: az All I Want for Christmas Is You a második, az 1984-es Last Christmas (Wham!) a harmadik, az 1987-es Fairytale of New York (The Pogues featuring Kirsty MacColl) a hetedik. A 46. helyen találjuk az első újdonságot, Camila Cabello kubai születésű floridai énekesnő január 12-én érkező Camila című első szólóalbumának Never Be the Same című felvételét.

Németországban az All I Want for Christmas Is You kettőt előlépve a hetedik, a Last Christmas négyet ugorva a tizedik. A TOP 10-ben két új jelzésű dal szerepel, két hiphopelőadótól: az osztrák RAF Camora szerzeménye, a Sag nix a hatodik, a koszovói születésű, Drezdában élő Azeté, a Gjynah a nyolcadik.

A mi Single (track) Top 40 rangsorunkban hat karácsonyi sláger tanyázik. Az All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey, a 13. volt) a negyedik, a Last Christmas (Wham!, visszatérő) a tizedik, a 2009-es Add tovább – Hóban ébred… (Csondor Kata, visszatérő) a 15., a 2017-es Crystal Snow (BTS, új belépő) a 23., az 1988-as Driving Home for Christmas (Chris Rea, visszatérő) a 25., a 2017-es Everyday Is Christmas (Sia, új belépő) a 38. pozíciót foglalja el. G-Eazy kaliforniai rapper és Halsey zeneszáma, a Him & I a hetedik, az angol Louis Tomlinson felvétele, a Miss You a 12., a Scooter hamburgi technocsapat dala, az In Rave We Trust – Amateur Hour a 37., Marshmello amerikai producer és Khalid amerikai énekes szerzeménye, a Silence a 39. helyen kezdett. A rádiós listán nyolc hét után trónfosztott lett az Axwell Λ Ingrosso svéd duó slágere, a More Than You Know. A rádióállomásaink most P!nk pennsylvaniai énekesnő októberben kiadott Beautiful Trauma című nagylemezének beharangozó zeneszámát, a What About Ust játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – U2: Songs of Experience

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: ÷

Németország – Böhse Onkelz: Memento – Gegen die Zeit + Live in Berlin

Magyarország – Ákos: Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm

 

Ír együttes amerikai rekordja

A U2 14. stúdióalbuma, a Songs of Experience a brit piacon egy hete csak az ötödik pozíciót szerezte meg (a héten a huszadik), az amerikain viszont az első helyen startol, 186 ezer példánnyal, amelyből 180 ezer az eladás. A Bono vezette ír zenekar az egyetlen, amely az utóbbi négy évtized mindegyikében uralta a mezőnyt. A nyolcvanas években a The Joshua Tree (1987) és a Rattle and Hum (1988), a kilencvenesekben az Achtung Baby (1991), a Zooropa (1993) és a Pop (1997), a kétezres évek első évtizedében a How to Dismantle an Atomic Bomb (2004) és a No Line on the Horizon (2009) című nagylemezekkel vezetett. A tízes mezőnyben további két újdonságra lelünk. Chris Stapleton Kentucky államban született, Nashville-ben élő countryzenész májusban megjelent From a Room című albumának első része (Volume 1) után december 1-jén rukkolt elő a második résszel, a From a Room: Volume 2 cíművel, amely 125 ezer példánnyal (116 ezer az eladás) az ezüstérmes, Miguel Los Angeles-i énekes negyedik stúdiólemeze, a War & Leisure 40 ezerrel (16 ezer az eladás) a kilencedik pozícióba iratkozott fel.

A brit százas mezőnyben csupán két új belépő található: a 65. helyen Barbra Streisand amerikai énekes-színésznő The Music… The Mem’ries… The Magic! című koncertalbuma, a 96. pozícióban a Detroitban élő Big Sean rapper és a Missouri állambeli Metro Boomin producer közös, Double or Nothing című nagylemeze nyitott. A csúcsra Ed Sheeran stúdióalbuma, a ÷ (Divide) tért vissza, megszakításokkal 18. hete első. A második helyen Sam Smith nagylemeze, a The Thrill of It All, a harmadikon P!nké, a Beautiful Trauma szerepel.

A német rangsor élén az 1980-tól 2005-ig működött, 2014-ben újjáalakult Böhse Onkelz német rockegyüttes DVD-je, a Memento – Gegen die Zeit + Live in Berlin indít. Az ezüstérmes pozícióban Peter Maffay albuma, az MTV Unplugged, a bronzérmesben Ed Sheerané, a ÷ tanyázik.

Idehaza is egy DVD a legnépszerűbb, Ákosé, a Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm, immár negyedik hete. A negyvenes mezőnyben öt új kiadványra lelünk: a Bëlga nagylemeze, a Csumpa a második, a U2 albuma (Songs of Experience) a hetedik, a moldvai autentikus csángó népzenét játszó Servet zenekar nagylemeze, a Servet a kilencedik, a Református énekek 2017 című DVD a 12., Gájer Bálint albuma, a Swing Karácsony a 17. helyen rajtol.

Puha József

2017. 12. 19. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/51. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/51. hét