Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéje

Listamustra - Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéje

Despacito, Ed Sheeran és Taylor Swift. Ha csak róluk írunk, már átfogó képet adunk 2017 könnyűzenei történéseiről. Persze mások is labdába rúgtak még, de sikereik eltörpültek az árnyékukban. S nem azért, mert nem értek el sokat. Az előbbiek értek el túl sokat.

Ed Sheeran

Az angol énekes olyan magaslatokba jutott, hogy miatta átírták a brit dallista szabályait. Szokatlan ötlete tökéletesen bejött. Az év legelején, január 6-án egyszerre két újdonsággal rukkolt elő, a Shape of You-val és a Castle on the Hill-lel, amelyek a slágerlisták élén landoltak. 2017 első felében Ed Sheeran vitte a zenei prímet. A március 10-én kiadott brit dallistán azzal szembesültünk, amivel korábban soha: az első húszas mezőnyben tizenhat zeneszám szerepelt egy előadótól, Ed Sheerantől, közülük kilenc az élmezőnyben tanyázott. A március 3-án megjelent ÷ (Divide) című harmadik stúdiólemezének alapváltozatán tizenkét felvétel található, a Deluxe verziója néggyel egészül ki. Ez a tizenhat szerzemény szerepelt a brit rangsor húszas mezőnyében. Ez óriási hírértékkel bírt. A listát összeállító Official Charts Company berkeiben viszont nem örültek a dömpingnek. Már korábban is előfordult, hogy egy-egy album kiadása után a streamelés (internetes zenehallgatás) hatására a korong dalai ellepték a brit százas mezőnyt, de a pohár Sheerannél telt be. Július 1-től egy szereplő legfeljebb három zeneszámmal képviselheti magát a rangsorban. A streamelés alapján kiszámított helyezést is megreformálták. Addig ezer stream ért egy fizikai értelemben vett eladást, függetlenül a megjelenés időpontjától. A régebbi felvételeknek már fokozatosan többet és többet kell teljesíteniük a listára való felkerüléshez. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy egy-egy sláger hosszú hónapokon (éveken) át a mezőnyben tartózkodjon.

Listamustra - Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéje

Az elmúlt években világviszonylatban két angol férfiénekes, Ed Sheeran és Sam Smith versengett egymással. A rajongótáborok között gyakran ment a vita arról, melyikük a népszerűbb. 2016 végéig kiegyenlített volt a küzdelem. Mindkettőjük tarolt, begyűjtött többzsáknyi díjat. Egy ideje azonban már nem kérdés, ki a sikeresebb. Sheeran nagylemeze a ÷ 671 542 példánnyal (592 598 volt az eladás), Smith-é, a The Thrill of It All novemberben 97 328 példánnyal (83 637 az eladás) debütált a brit albumrangsor csúcsán. Az utóbbi is nagyon szép teljesítmény. Világszerte hasonló volt a különbség.

 

Despacito

Azért nem írtuk ki a Despacito előadóit, mert ők nemsokára a feledés homályába vesznek, legalábbis a két Puerto Ricó-i mindenképpen. Slágerüket azonban a még meg sem született generációk is ismerni fogják. (Igen, abszurd, hogy az énekeseket már nem.) Az is elképzelhető, hogy a hőstetteit jobban, mint magát a szerzeményt, hiszen befészkelte magát az örökranglisták élére. Olyan sikert ért el, amit nagyon nehéz túlszárnyalni. Két nagy piacon is csak pici hiányzott az egyeduralkodásához. Luis Fonsi és Daddy Yankee dala január 12-én jelent meg. Világszerte ismert és egyre sikeresebb volt már, amikor a két Puerto Ricó-inak sikerült megnyernie napjaink vezető világsztárját, Justin Biebert, a zeneszám remixe a kanadai énekes közreműködésével készült el, ez április 17-én került forgalomba, s ez lett megasláger. A Despacitónak Németországban volt a legnagyobb esélye az egyeduralkodásra. Tizenhét hétig vezetett, az óriási siker kapuján viszont nem tudott belépni. A legfontosabb héten az utolsó pillanatig kiélezett harc folyt, végül az Axwell Λ Ingrosso svéd duó legyőzte a More Than You Know című felvételével. Az alkalmi triónak a Boney M.-mel kell megosztania a helyi örökrangsor első helyét, az együttes a Rivers of Babylon című szerzeménnyel uralta tizenhét hétig a német listát, 1978-ban. Az USA-ban kiszámíthatóbb volt a helyzet, tudtuk, hogy Taylor Swift keresztbe tesz a Despacito abszolút csúcsszerzésének. Tizenhat hét után került sor trónfosztásra, a pennsylvaniai énekesnő dala, a Look What You Made Me Do foglalta el a Hot 100 rangsor élét. A Despacito a listavezetés alapján Mariah Carey és a Boyz II Men zeneszámával, a One Sweet Day-jel együtt lett az amerikai zenetörténet legsikeresebb felvétele, amely 1995-ben és 1996-ban tanyázott tizenhat hétig vezető pozícióban. Az Egyesült Királyságban a Despacito megszakításokkal tizenegy hétig vezetett. Európa legfontosabb zenepiacán az abszolút csúcsszerzés nem került elérhető közelségbe. A Despacito diadalmenetéhez nagyban hozzájárult az, hogy a streamelés is beleszámítódik már a slágerlistás helyezésekbe.

Listamustra - Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéje

Született még egy spanyol nyelvű világsláger, ráadásul a Despacito receptjét másolta. J Balvin kolumbiai reggaeton-énekes és Willy William francia-jamaikai producer-énekes Mi Gente című dala június 30-án jelent meg. Az előadók a szeptember 28-án bemutatott remixhez az amerikai Beyoncét kérték fel közreműködőnek, aki spanyolul és angolul is énekel benne. Már a Mi Gente is átdolgozás, Willy William szerzeményének, a Voodoo Songnak az átirata.

 

Taylor Swift

Olyan ő, mint Adele. Fogalmam sincs, mitől olyan menő, a nagylemezei miért robbantják fel az amerikai zenepiacot. Taylor Swift hatodik, Reputation című stúdióalbuma az USA-ban az év legjobb kezdését produkálta, sőt már egy hét eladási adataival 2017 legnépszerűbb nagylemeze lett. 1,238 millió példánnyal iratkozott fel az amerikai albumlista csúcsára, ebből 1,216 millió az eladás. Több fogyott el belőle, mint a rangsor következő százkilencvenkilenc nagylemezéből együtt. Általában jóval nagyobb szokott lenni a különbség az összeredmény és az eladási példányszám között, az énekesnő esetében ez azért olyan kevés, mert albumát visszatartotta a streamszolgáltatók kínálatából, amely a tényleges megvásárlásra késztette az érdeklődőket. Adele 2015-ös bravúrja óta senki sem ért el ilyen csodás eredményt. Az angol díva 25 című stúdiólemeze a 3,38 milliós rajtjával az amerikai zenetörténet leggyorsabban fogyó albuma. Taylor Swiftnek a Reputation sorrendben a negyedik nagylemeze, amely már az első héten elérte az egymilliós álomhatárt az amerikai piacon. A 2010-es Speak Now 1,047, a 2012-es Red 1,208, a 2014-es 1989 című 1,287 millióval indított. Európában annyira korántsem értékelik (túl) az énekesnő munkásságát, mint hazájában. A Reputationt a kontinensünkön is jól fogadta a közönség, de nem tarolta le a piacot.

 

És a magyarok

A hazai zenei életben idén sem született megasláger. A rádióállomások kínálata és az internetes zenehallgatás között továbbra is óriási a szakadék. A világhálón azok a hiphop- és mulatós előadók a legsikeresebbek, akik a rádióban alig vagy nem kapnak teret. Soha ne mondd, hogy soha – hallhatjuk gyakran, de ez a zenében csak elvétve érvényesül. Azok, akik évekig a másod- és harmadvonalban vannak, ritkán kerülnek be az élmezőnybe. Pápai Jocinak sikerült. Tizenhárom év telt el a második Megasztár óta, ahol a vigaszágig jutott. Azóta többször is felbukkant, kimagasló siker nélkül. Idén az Origo című szerzeményével megnyerte A Dalt, a kijevi Eurovíziós Dalfesztiválon pedig az előkelő nyolcadik helyen zárt vele. A válogató korunk legfontosabb hazai zenei tévéműsora. Nem agyonsztárolt percemberek, „színpadra termett őstehetségek” éneklik mások slágereit, hanem vadonatúj zeneszámok mutatkoznak be, amelyek felfrissítik a kínálatot. Ezúttal azonban az Origót és a Soulwave Kalandorát leszámítva a többi felvételből nem lett nagy sláger. A tinédzserkedvenc Kalandor főleg a rádiónak köszönhetően már a verseny előtt népszerű volt, nem meglepő hát, hogy a nézők jóvoltából a döntőig menetelt. Ilyen szempontból gyengébb volt a mostani felhozatal.

Listamustra - Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéje

2017 egy következő magyar nyertese, a Lóci játszik sem robbant be azonnal. Csorba Lóci egyszemélyes, gitáros produkciójából elsőként duó lett Szeder-Szabó Krisztinával, majd a zenész együttest verbuvált maga köré, immár Szeder nélkül, ő vendégénekesként tűnik fel a zenekarban. A Lóci játszik idén került be az élvonalba. Megnyerte a VOLT Produkció és a Petőfi rádió közös Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyének negyedik sorozatát, s elkészítette a STRAND Fesztivál 2017-es himnuszát, a Nem strandolsz jobban címűt a Nem táncolsz jobban, mint én című slágeréből, amely ugyan erőltetett, de Lóciéktól ezt is megszerettük. (Vasárnap)

Puha József

2017. 12. 31. 23:59

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéje cikk képei
Listamustra - Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéjeListamustra - Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéjeListamustra - Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéjeListamustra - Egy dalcím és két világsztár – ilyen volt 2017 könnyűzenéje