Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2017/52. hét

Listamustra - Listamustra 2017/52. hét

Ed Sheeran megkoronázta pályafutása eddigi legsikeresebb évét. 2017 a január 6-án kiadott Shape of You és Castle on the Hill című slágereivel indult. Az angol világsztár az év utolsó listáira is tartogatott újdonságot, igaz, a River nem az ő zeneszáma, Eminem december 15-én megjelent Revival című albumán szerepel, közösen írták (a harmadik szerző Emile Haynie), s közösen adják is elő.

A River hivatalosan, különálló felvételként nem került forgalomba, de – ahogy az várható volt – az európai rangsorokba már meg is érkezett, a britben a második, a németben a harmadik helyen indít. Ed Sheerannek idén minden bejött. A Perfectje három változatban hódít, az eredeti verzió mellett Beyoncéval és Andrea Bocellivel énekli duettben – ez a karácsonyi időszak legsikeresebb dala. Egyedül a mi Single (track) Top 40 listánkon győzték le. Camila Cabello és Young Thug slágere, a Havana került az élre, amely a rádiós rangsorunkban is átvette a vezetést, tehát a rádióállomásaink is ezt sugározzák a leggyakrabban. A Perfect az amerikai listán második, a briten és a németen harmadik hete első.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Perfect

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Perfect

Németország – Ed Sheeran: Perfect

Magyarország – Camila Cabello featuring Young Thug: Havana

 

A karácsonyi sláger zenetörténeti sikere

Az amerikai Hot 100 élmezőnyében két új belépő található, bár a második korántsem újdonság. A Migos georgiai hiphoptrió két női rapperrel, Nicki Minaj-zsal és Cardi B-vel készült szerzeménye, a MotorSport kilenc pozíciót ugorva a hatodik. Az elmúlt negyedszázad legnépszerűbb karácsonyi zeneszáma, az 1994-es All I Want for Christmas Is You 1998-ig azért nem kerülhetett be az amerikai rangsorba, mert kislemezen nem volt forgalomban. A szabályok megváltoztatása után, 2000. január 8-án debütált, a 83. helyen. Aztán sokáig azért nem jegyezhették a mezőnyben, mert egyszer már elhagyta azt. Ha nincsen ilyen megkötés, akkor 2006 elején a hatodik pozícióban tanyázott volna. Mariah Carey időközben örökzölddé lett felvétele az újabb szabálymódosítások után, 2012. december 22-én tért vissza a Hot 100 mezőnyébe. Az eddigi legjobb helyezését 2016. január 9-én érte el, a 11. volt. A héten végre a TOP 10-be is betört, a kilencedik pozícióban szerepel.

A július 1-jén életbe lépett szabályok értelmében egy előadó csak három dallal lehet jelen a brit százas listán. Eminem új albumáról a fent említett, a másodikon rajtoló River mellett az In Your Head a 19. helyre iratkozott fel, a beharangozó szerzemény, a Beyoncéval készített Walk on Water a rangsorban tartózkodás hatodik hetében a 21., a hetedik a csúcspozíciója. Egy helyet előlépve a tizedik NF (Nathan John Feuerstein) keresztény hiphopot játszó michigani énekes zeneszáma, a Let You Down – ez kilencedik hete található a listán.

A Let You Down Európa-szerte egyre sikeresebb. Németországban a 12. pozícióban tanyázik, kilencedik is volt már. Itt a tízes mezőnyben egy új belépőre és két újdonságra lelünk: három helyet javítva a nyolcadik Nico Santos mallorcai születésű énekes Rooftop című felvétele. RAF Camora osztrák hiphopsztár dala, a Gotham City a kilencediken kezdett. A másik újdonság a harmadikon startoló River.

A mi negyvenes rangsorunkban három új jelzésű szerzemény szerepel. A két francia lemezlovas alkotta Ofenbach és Nick Waterhouse kaliforniai énekes zeneszáma, a Katchi a 23., az erdélyi, gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company felvétele, a Valahol itt a 26., Jason Derulo floridai énekes és French Montana marokkói születésű, New Yorkban élő rapper dala, a Tip Toe a 35. pozíciót foglalta el.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Luke Bryan: What Makes You Country

Egyesült Királyság – Eminem: Revival

Németország – Ed Sheeran: ÷

Magyarország – Bëlga: Csumpa

 

Eminem lezárta a karácsonyi zenepiacot

Az amerikai albumforgalom jelentős csökkenését jól mutatja, hogy közvetlenül karácsony előtt 108 ezer példánnyal (99 ezer az eladás) be lehetett kebelezni a rangsor csúcsát. Ennyivel nyitott a Georgia állambeli Leesburgben született, Nashville-ben élő countrysztár, Luke Bryan hatodik stúdiólemeze, a What Makes You Country. Összehasonlításképp: a 2015-ös stúdióalbuma, a Kill the Lights az első héten 345 ezerrel (320 ezer volt az eladás) uralta a mezőnyt. Listavezető volt a 2013-as Crash My Party című stúdiólemeze és az ugyanebben az évben kiadott Spring Break… Here to Party című válogatásalbuma is, tehát Luke Bryan valóban a legnagyobb sztárok egyike az USA-ban. Az élmezőnyben további két újdonság található. A Quality Control lemezkiadó hiphopelőadóinak gyűjteménye, a Quality Control: Control the Streets Vol. 1 52 ezerrel (mindössze 4 ezer az eladás) az ötödik, Big Sean Santa Monica-i születésű, Detroitban élő rapper és Metro Boomin a Missouri állambeli St. Louisban született producer albuma, a Double or Nothing 50 ezerrel (10 ezer az eladás) a hatodik helyen landolt.

Az Egyesült Királyságban a karácsony előtti szezon utolsó fontos nagylemeze, Eminem kilencedik stúdióalbuma a várakozással ellentétben nehezebben szerezte meg a vezető pozíciót. A Revival 132 ezer példánnyal indít, Ed Sheeran márciusban megjelent, a második helyre visszacsúszó ÷ (Divide) című nagylemeze még mindig összehozott 121 ezer példányt. A Missouri államban született, Michiganben élő rappernek a Revival a nyolcadik korongja, amely első lett. A 2000-es The Marshall Mathers LP, a 2002-es The Eminem Show, a 2004-es Encore, a 2005-ös Curtain Call: The Hits, a 2009-es Relapse, a 2010-es Recovery és a 2013-as The Marshall Mathers LP 2 címűekkel vezetett. A kaliforniai Linkin Park koncertalbuma, a One More Light Live a  32., a Star Wars: The Last Jedi (Star Wars: Az utolsó Jedik) című film zenéje – a 86. életévében járó amerikai John Williams munkája – a 39. pozícióba érkezett meg.

A német piacon Ed Sheeran nagylemeze legyőzte Eminem új korongját, amely a második helyen debütált. Ez meglepetés, mert az angol sztár albuma eddig csak három hétig uralta a mezőnyt, ráadásul legutóbb jó régen, áprilisban állt az élen. Igaz, a Perfect népszerűsége nagyban hozzájárult az újbóli diadalához, s ezt nézve a diadal már nem is meglepetés. A Linkin Park koncertlemeze (One More Light Live) a hetedik, a Scooter hamburgi technocsapat gyűjteménye, a 100% Scooter – 25 Years Wild & Wicked (három CD-s és öt CD-s változatban kapható) a 19., a Star Wars: The Last Jedi zenéje a 33. pozícióban rajtol.

Idehaza a Bëlga a múlt héten a második helyre feliratkozó albuma, a Csumpa a legkelendőbb. A negyvenes mezőnyben öt új belépő tanyázik. Rudán Joe második szólólemeze, a Még egy tárral a kilencedik, Havasi Balázs dupla albuma, a Pure Piano a 21., Caramel nagylemeze, a 7 (CD-n elsőként augusztusban volt beszerezhető, egy hetilaphoz csatolták) a 27., az Álomutazó című magyar mesemusical a 29., az olasz Eros Ramazzotti duettalbuma, a Duets a 31. pozícióban kezdett. A Válogatás- és mixlemezek slágerlistáján a hatvandalos Christmas: The Collection (2017 Version) című gyűjtemény vette át a vezetést.

Puha József

2017. 12. 26. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2017/52. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2017/52. hét