Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/3. hét

Listamustra - Listamustra 2018/3. hét

Tavaly, január 6-án jelent meg 2017 legsikeresebb előadójának, Ed Sheerannek két meghatározó dala, a Shape of You és a Castle on the Hill. Vajon az idei évkezdés is ennyire emlékezetes lesz? Valószínűleg nem, pedig 2018 első újdonságai között találjuk Justin Timberlake és Bruno Mars zeneszámát, valamint A szabadság ötven árnyalata című film főcímzenéjét. Az európai slágerlistákra már meg is érkeztek.

A hawaii, honolului születésű Bruno Mars még 2016 novemberében adta ki a 24K Magic című harmadik stúdiólemezét, rajta a Finesse című felvétellel, amely új változatban, remixben került forgalomba, napjaink legmenőbb női rappere, a New York-i Cardi B közreműködik benne. A memphisi Justin Timberlake február 2-án rukkol elő a Man of the Woods című ötödik stúdióalbumával. Ennek beharangozójául a Filthy című szerzeményt választotta. A Fifty Shades amerikai trilógia harmadik része, a Fifty Shades Freed (A szabadság ötven árnyalata) február 8-tól látható a mozikban. A film főcímdalát, a For You-t az angol Liam Payne és a pristinai születésű, Londonban élő Rita Ora énekli. Az előző rész, a 2017-es Fifty Shades Darker (A sötét ötven árnyalata) főcímzenéje is duett, azt is egy One Direction-énekesre, a fiúcsapatból 2015 márciusában kivált Zaynre bízták – az I Don’t Wanna Live Forevert a pennsylvaniai Taylor Swifttel vitte sikerre. Az Egyesült Királyságban a Finesse a hetedik, a For You a 11., a Filthy a 15. helyen rajtol. Németországban a For You a 16., a Finesse a 31., a Filthy a 42. pozícióban kezdett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Perfect

Egyesült Királyság – Ed Sheeran: Perfect

Németország – Ed Sheeran: Perfect

Magyarország – Camila Cabello featuring Young Thug: Havana

 

Perfect, a világsláger

Mifelénk a nyár végén és kora ősszel hódított a New Rules. Dua Lipa zeneszáma a brit rangsort két hétig vezette. Az USA-ban is egyre sikeresebb, a héten egy helyet javítva a TOP 10 kapujába, a 11. pozícióba jött fel. A koszovói albán származású angol énekesnő korábban két felvétellel szerepelt az amerikai Hot 100 mezőnyében, a Blow Your Mind (Mwah) cíművel a 72., a Scared to Be Lonely cíművel (a holland Martin Garrix szerzeménye, ő énekli) a 76. helyig jutott. A csúcson nincs változás, ötödik hete Ed Sheeran az első a Perfecttel.

Ed Sheeran a hazájában is próféta, a Perfecttel hatodik hete uralja a brit mezőnyt. Craig David az ezredforduló legsikeresebb angol énekese, odahaza két listavezető slágere van, a Fill Me In és a 7 Days, mindkettővel egy-egy hétig tanyázott az élen, 2000-ben. Időközben jócskán megcsappant a népszerűsége. A Bastille londoni popegyüttessel készített dala, az I Know You öt pozíciót ugorva a tizedik.

Németországban is a Perfect trónol, szintén hatodik hete. Tizenöt helyet száguldva a tizedik napjaink két vezető producere, a már említett Martin Garrix és a francia David Guetta közös, Jamie Scott angol énekessel és Romy Dya holland énekesnővel készült zeneszáma, a So Far Away.

Nálunk visszatért a csúcsra Camila Cabello és Young Thug felvétele, a Havana, megszakítással második hete vezet, és a rádióállomásaink is ezt játsszák a leggyakrabban, negyedik hete. A negyvenes mezőnyben négy új jelzésű szerzemény található. Az I Can’t Be (az előadó Hakan Akkus) a 17., a Shiva – Sunburn 2017 Anthem (KSHMR & Marnik featuring The Golden Army) a 25., a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című amerikai filmből a This Is Me (Keala Settle) a 28. és a Never Enough (Loren Allred) a 40. pozícióban debütált.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: The Greatest Showman

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Ed Sheeran: ÷

Magyarország – Tankcsapda: Aréna Koncert

 

Filmzenei album világsikere

Az amerikai piacon három héttel ezelőtt a 71. helyre iratkozott fel, két hete a 63. volt, a múlt héten az ötödiken landolt A legnagyobb showman című film zenéje. Most 106 ezer példánnyal (78 ezer az eladás) átvette a vezetést. A filmes korongok közül legutóbb a 2017-es Fifty Shades Darkeré (A sötét ötven árnyalata) állt az élen, a februári megjelenését követően. Az ezüstérmes pozícióban Ed Sheeran nagylemeze, a ÷ (Divide), a bronzérmesben Taylor Swifté, a Reputation szerepel. A kétszázas rangsorban két új belépőre lelünk: a 2000-es születésű Tay-K kaliforniai rapper júliusi #SantanaWorld című mixtape albumának december 14-én kiadott #SantanaWorld (+) verziója a 137. helyet, az 1999-ben született YoungBoy Never Broke Again Louisiana állambeli rapper októberben megjelent Ain’t Too Long című mixtape EP-je a 173. pozíciót foglalta el.

Az Egyesült Királyságban is A legnagyobb showman zenéje a legkelendőbb. Két hete a 39. helyen startolt, a héten a negyedikről lépett az elsőre. Itt a filmes korongok közül legutóbb a La La Landé (Kaliforniai álom) tanyázott a csúcson, tavaly februárban. Az ezüstérmes pozícióban Ed Sheeran nagylemeze, a bronzérmesben Sam Smithé, a The Thrill of It All található. A százas mezőnyben nincs újdonság.

A német piacon változatlanul Ed Sheeran albuma a legnépszerűbb, megszakításokkal hetedik hete első. A legnagyobb showman zenéje a listán tartózkodás második hetében a 49. helyről az ötödikre ugrott. Az 1998-ban alakult Watain svéd metálzenekar hatodik stúdiólemeze, a Trident Wolf Eclipse a hatodik pozícióban nyitott.

Idehaza visszatért az élre a Tankcsapda DVD-je, az Aréna Koncert, amely két hete a csúcson indított, a múlt héten második volt. Mögötte Ákos DVD-je, a Szintirock – Dupla Aréna 2016 – Koncertfilm, a harmadik helyen a Kowalsky meg a Vega dupla CD-je (stúdióalbum + slágerválogatás), a Kilenc szerepel. A rangsort a múlt héten uraló Álomutazó című mesemusical a 14. pozícióba esett. A legnagyobb showman zenéje a negyvenes mezőny egyetlen új belépőjeként a 39. helyet szerezte meg.

Puha József

2018. 01. 15. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/3. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/3. hét