Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/4. hét

Listamustra - Listamustra 2018/4. hét

2017 elejéhez hasonlóan az idei év első heteinek is Ed Sheeran a legnagyobb világsztárja. A brit listán ugyan meglepetésre trónfosztott lett a Perfect című slágere. A legtöbben azzal számoltak, hogy erre csak a jövő héten kerül sor, Drake pénteken kiadott God’s Plan című dala vet véget a trónolásának. De semmi gond, Sheeran tulajdonképpen önmagát váltotta az élen.

A Perfect három változatban hódít: az eredetije mellett Ed Sheeran az amerikai Beyoncéval és az olasz Andrea Bocellivel énekli duettben, az előbbit akusztikus, az utóbbit szimfonikus verzióban. A Missouri államban született, Michiganben élő Eminem zeneszáma, az angol énekessel készített River foglalta el a brit rangsor csúcsát, amely négy héttel ezelőtt a második helyen rajtolt, három hete harmadik, az elmúlt két hétben második volt. Sheeran nemcsak énekesként, hanem szerzőként is közreműködik benne. (A harmadik szerző és a producer Emile Haynie.) Odahaza ez az ötödik listavezetője. 2014-ben a Singgel egy, a Thinking Out Louddal két, tavaly a Shape of You-val tizennégy, a héten trónfosztott Perfecttel hat hétig uralta a mezőnyt. Eminem a kilencedik szerzeménnyel tanyázik az élen. 2000-ben a The Real Slim Shady és a Didóval készült Stan, 2002-ben a Without Me és a Lose Yourself, 2004-ben a Just Lose It, 2005-ben a Like Toy Soldiers, 2006-ban a Smack That (ez Akon slágere, vele készítette), 2013-ban pedig a Rihannával készült The Monster című felvétellel bérelte ki a csúcsot, érdekes mód mindegyikkel csak egy-egy hétre.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ed Sheeran: Perfect

Egyesült Királyság – Eminem featuring Ed Sheeran: River

Németország – Ed Sheeran: Perfect

Magyarország – Camila Cabello featuring Young Thug: Havana

 

Kilenc új belépő a hazai TOP 40-ben

2018 első három, világviszonylatban legfontosabb újdonsága az európai rangsorok többségében már a múlt héten felbukkant. Az amerikaiban csak egy szerepelt közülük, Bruno Mars 2016-os zeneszámának, a Finesse címűnek az új, Cardi B rapperlánnyal készített remixe, a 35. pozícióban, most onnan a bronzérmesbe ugrott. Justin Timberlake szerzeménye, a Filthy a kilencedik, a bemutatás előtt álló Fifty Shades Freed (A szabadság ötven árnyalata) című amerikai film betétdala, a For You, Liam Payne és Rita Ora felvétele a 82. helyre érkezett meg. A listán hatodik hete a Perfect az első.

Az Egyesült Királyságban nemcsak a River, hanem Ramz londoni rapper két pozíciót javító, az ezüstérmesbe lépő Barking című slágere is megelőzi a bronzérmesbe hátráló Perfectet. A Fifth Harmony lánycsapatból 2016 decemberében kivált, kubai születésű floridai Camila Cabello zeneszáma, a Never Be the Same huszonkét helyet száguldva a hetedik, az ugyancsak floridai Jason Derulo énekes és French Montana marokkói születésű New York-i rapper szerzeménye, a Tip Toe négyet előlépve a nyolcadik. Az új belépők közül legmagasabban, a 34. pozícióban Jorja Smith angol énekesnő és Stormzy ghánai származású angol grime-előadó dala, a Let Me Down kezdett. Dolores O’Riordan ír énekesnő január 15-én bekövetkezett halálának hatására együttesének, a The Cranberriesnek három felvétele tért vissza a rangsorba (a szabályok értelmében csak három jöhetett vissza): az 1994-es Zombie a 45., az 1993-as Linger a 47., az 1992-es Dreams a 66. helyre.

A német piacon hetedik hete Ed Sheeran vezet a Perfecttel. Mögötte Bausa német rapper Was du Liebe nennst című slágere található, amely nyolc hétig állt az élen, azóta, hetedik hete az ezüstérmes pozícióban tanyázik. A koszovói születésű, Drezdában élő Azet rapper zeneszáma, a 9 Milly startol a legmagasabban, a 13. helyen. A Zombie (The Cranberries) a 86. pozícióba tért vissza.

A mi Single (track) Top 40 listánkat megszakítással harmadik hete Camila Cabello és Young Thug atlantai rapper szerzeménye, a Havana uralja, amely a rádióállomásaink műsoraiban is a legnépszerűbb, ötödik hete ezt sugározzák a leggyakrabban. A For You (Liam Payne & Rita Ora) az ötödik, a Filthy (Justin Timberlake) a 11., Kanita macedón énekesnő dala, a Don’t Let Me Go a 18., Rico és Miss Mood magyar páros felvétele, a Cella a 24., Rácz Gergő két, Burai Krisztiánnal és Dér Henivel készült változatban hódító slágere, a Rossz vér a 27., a Finesse (Bruno Mars & Cardi B) a 29., Lil Pump floridai rapper zeneszáma, a Gucci Gang a 30., Hiro szlovákiai, nagysurányi születésű énekes szerzeménye, a Párizs a 34., a Kowalsky meg a Vega dala, a Tizenötmillióból egy a 38. helyre iratkozott fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: The Greatest Showman

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Klubbb3: Wir werden immer mehr!

Magyarország – Tankcsapda: Aréna Koncert

 

Hét újdonság a német TOP 10-ben

Az USA-ban második hete a Phineas Taylor Barnum életéről szóló The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című amerikai film zenéje a legkelendőbb. A múlt héthez képest picit csökkent iránta a kereslet, 104 ezer példánnyal (70 ezer az eladás) szerepel a csúcson. A Finesse című felvétel sikerének a hatására a honolului születésű Bruno Mars 2016 novemberében megjelent harmadik stúdióalbuma, a 24K Magic tizenegy pozíciót javítva a negyedik – 60. hete található a rangsorban. A kétszázas mezőny egyetlen új belépője, Lil Skies pennsylvaniai hiphopelőadó már idén, január 10-én forgalomba került Life of a Dark Rose című első stúdiólemeze a 23. helyet szerezte meg.

A brit piacon is második hete A legnagyobb showman zenéje az első. A múlt héten 26 445 példánnyal vezetett, most 40 048 példánnyal uralja a mezőnyt. Camila Cabello első szólóalbuma, a Camila az ezüstérmes pozícióban indít. A következő újdonság, a Black Veil Brides amerikai metálzenekar ötödik stúdiólemeze, a Vale a 23. helyen landolt. A The Cranberries három albuma jött vissza a százas mezőnybe: 2002-es válogatása, a Stars: The Best of 1992–2002 a 16., valamint két stúdiólemeze, az 1994-es No Need to Argue a 61. és a 2012-es Roses a 73. pozícióba.

Németországban a német Florian Silbereisen, a holland Jan Smit és a belga Christoff De Bolle alkotta Klubbb3 harmadik stúdióalbuma, a Wir werden immer mehr! az első, az Unantastbar dél-tiroli rockegyüttes hetedik stúdiólemeze, a Leben, Lieben, Leiden a második, a Feine Sahne Fischfilet német punkzenekar ötödik stúdióalbuma, a Sturm & Dreck a harmadik, a Donots német punkegyüttes 11. stúdiólemeze, a Lauter als Bomben a negyedik, a két, iráni származású német rapper, PA Sports és Kianush második közös albuma, a Desperadoz II az ötödik, Camila Cabello korongja (Camila) a nyolcadik, Play69 bosnyák származású rapper második stúdiólemeze, a Babylon a tizedik helyen nyitott. A The Cranberries legutóbbi, tavalyi stúdióalbuma, a Something Else a 96. pozícióba tért vissza.

Nálunk megszakítással harmadik hete a Tankcsapda DVD-je, az Aréna Koncert a legnépszerűbb. A Papp László Budapest Sportarénában január 6-án tartott Vikidál 70, Zeffer 60, Mobilmánia 10 című koncert hozadékaként a Mobilmánia tavalyi, negyedik stúdiólemeze, a Vándorvér a 14. helyre jött vissza. A zenekar két koncertkiadványa, a 2016-os Fénypokol koncert (CD+DVD) a 22. pozícióban debütált, a 2012-es Vagyunk és maradunk még (2CD+DVD) a 40. helyre tért vissza. Vikidál Gyula két albuma, a + a 38., a Vikidál Gyula című a 39. pozíciót foglalta el, új belépőként. A P. Mobil két gyűjteménye is visszajött a rangsorba, az 1976–1979 (Vikidál-évek) a 28., az 1979–1996 (Tunyogi-évek) a 29. helyre.

Puha József

2018. 01. 22. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/4. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/4. hét