Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/9. hét

Listamustra - Listamustra 2018/9. hét

Egyszerre jelent meg A szabadság ötven árnyalata és a Fekete Párduc című amerikai filmek zenei korongja. Európában az előbbi részesült jobb fogadtatásban, az USA-ban az utóbbi. Ez azzal magyarázható, hogy a nagylemezen az amerikai zenepiac vezető hiphopsztárja, Kendrick Lamar viszi a prímet, aki a kontinensünkön még korántsem szupersztár.

A szabadság ötven árnyalata és a Fekete Párduc albumát a brit piacon a válogatáslemezek rangsorában jegyzik. Az előbbi a második héten három helyet rontva az ötödik, az utóbbi egyet hátrálva a tizedik. Németországban A szabadság ötven árnyalata korongja az élről a negyedik pozícióba esett, a Fekete Párducé hetet rontva a 19. helyen található. A Black Panther: The Album – Music from and Inspired By 154 ezer példánnyal (52 ezer az eladás) az amerikai lista csúcsán debütált. A Fifty Shades Freed (Original Motion Picture Soundtrack) a tízes mezőny másik újdonságaként, 58 ezer példánnyal (36 ezer az eladás) az ötödik pozícióban kezdett. Az előbbiről három zeneszám hódít, az amerikai rangsorban az All the Stars (Kendrick Lamar & SZA) huszonkét hellyel van feljebb, mint a múlt héten, a kilencedik, a Pray for Me (The Weeknd & Kendrick Lamar) négyet hátrálva a 11., a King’s Dead (Jay Rock, Kendrick Lamar, Future, James Blake) a 69. pozícióból a 38. helyre jött fel. A szabadság ötven árnyalata főcímzenéje, a For You (Liam Payne & Rita Ora) az amerikai piacon jócskán alulteljesít, öt héttel ezelőtt a 82.pozícióba érkezett meg, aztán kiszorult a százas mezőnyből, a héten a 76. helyre tért vissza.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: God’s Plan

Egyesült Királyság – Drake: God’s Plan

Németország – Liam Payne & Rita Ora: For You

Magyarország – Ed Sheeran: Perfect

 

Tizenegy új belépő a hazai rangsorban

Az USA-ban negyedik hete Drake slágere, a God’s Plan vezet. A kanadai hiphopsztár a fő előadóval, James Bakerrel, művésznevén BlocBoy JB memphisi rapperrel közösen írta és adja elő a Look Alive című szerzeményt, amely a hatodik pozícióban rajtol. Hetek óta a TOP 10 kapujában tanyázik a keresztény hiphopban utazó NF michigani énekes-rapper a Let You Down című felvétellel – három hétig a 14. volt, második hete a 12. helyen szerepel.

Az Egyesült Királyságban ötödik hete a God’s Plan (Drake) az első, és harmadik hete a Rudimental londoni drum and bass kvartett Jess Glynne londoni énekesnővel, Macklemore washingtoni énekessel, valamint Dan Caplen londoni énekessel készült zeneszáma, a These Days a második. A Fekete Párducból az All the Stars (Kendrick Lamar & SZA) hatot javítva az ötödik, a Pray for Me (The Weeknd & Kendrick Lamar) a 11., kettőt lépett előre, a King’s Dead (Jay Rock, Kendrick Lamar, Future, James Blake) az ötvenedik, hármat előrukkolva. Marshmello philadelphiai producer Anne-Marie essexi énekesnővel készített dala, a Friends tízet ugorva a kilencedik.

A német listán a For You (Liam Payne & Rita Ora) került az élre. Könnyen elképzelhető, hogy a jövő héten már itt is a God’s Plan áll majd a csúcson, amely hat pozíciót javítva a harmadik. A These Days (Rudimental featuring Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen) huszadikból lett nyolcadik, Tom Walker glasgow-i születésű énekes Steve Mac-kel írt szerzeménye, a Leave a Light On megfelezve helyezését a kilencedik.

A mi Single (track) Top 40 rangsorunkat megszakításokkal nyolcadik hete az angol Ed Sheeran slágere, a Perfect uralja. A For You (Liam Payne & Rita Ora) a negyedik pozícióba jött vissza. A mezőnyben A szabadság ötven árnyalatából még három felvételre lelünk: a Capital Letters (Hailee Steinfeld x BloodPop®) a 18., a Heaven (Julia Michaels) a 20., a Never Tear Us Apart (Bishop Briggs) (az eredetijének előadója az INXS ausztrál rockzenekar) a 24. helyre iratkozott fel. A listán további nyolc új belépő található. A két szlovákiai, nagysurányi születésű rapper: Hiro (Molnár Miklós) és testvére, Giajjenno (Molnár Ádám) alkotta Ak26 zeneszáma, a Blöff a második, a Friends (Marshmello & Anne-Marie) a 30., Craig David hampshire-i énekes a Bastille londoni popegyüttessel készült dala, az I Know You a 31., Avicii svéd producer a koszovói albán származású, angol Rita Orával készített slágere, a Lonely Together a 32., a Tankcsapda örökzöldje, a Mennyország Tourist a 33., Sufjan Stevens detroiti zenész szerzeménye, a Mystery of Love a Call Me by Your Name (Szólíts a neveden) című filmből a 34., A$AP Ferg New York-i rapper felvétele, a Plain Jane a 35., a Pray for Me (The Weeknd & Kendrick Lamar) a 36. pozíciót szerezte meg. A rádióállomásaink tizedik hete Camila Cabello és Young Thug zeneszámát, a Havanát játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Black Panther: The Album – Music from and Inspired By

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Goitzsche Front: Deines Glückes Schmied

Magyarország – Edda Művek: 33. – Dalok a testnek, Dalok a léleknek

 

A BRIT Awards jótékony hatása

A brit piacon egyelőre nincs legyőzője a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című amerikai film zenéjének – hetedik hete ez a legnépszerűbb kiadvány. Érdekes mód ez ebben a rangsorban kap helyet, a fent említett másik két film, A szabadság ötven árnyalata és a Fekete Párduc zenéjét viszont a válogatásalbumok listáján jegyzik, holott ez is válogatáslemez… Az ezüstérmes pozícióban Ed Sheeran harmadik stúdióalbuma, a ÷ (Divide), a bronzérmesben Dua Lipa első stúdiólemeze, a Dua Lipa tanyázik – az előbbi 51., az utóbbi 38. hete szerepel a rangsorban. A koszovói albán bevándorlók gyermekeként Londonban született Dua Lipa albuma nyolc hellyel van feljebb, mint a múlt héten, annak köszönhetően, hogy az énekesnő a február 21-én tartott BRIT Awardsról két díjjal távozott, a legjobb brit női előadó és a legjobb új brit előadó lett. A szintén duplázó Stormzy ghánai származású grime és hiphopénekest a legjobb brit férfielőadónak kiáltották ki, a tavaly februárban piacra került Gang Signs & Prayer című első nagylemezét pedig az év brit albumának választották – a korong harmincegy pozíciót száguldva a tizedik. A skót születésű Phil Campbel énekes vezette The Temperance Movement angol rockzenekar harmadik stúdiólemeze, az A Deeper Cut a hatodik helyet foglalta el, az élmezőny egyetlen újdonságaként.

A német TOP 10-ben hat új belépőre lelünk, német zenészektől. A Goitzsche Front rockegyüttes negyedik stúdióalbuma, a Deines Glückes Schmied a csúcson, Lukas Rieger popénekes második stúdiólemeze, a Code az ezüstérmes, Haze rapper második stúdióalbuma, a Die Zwielicht LP a bronzérmes, Felix Jaehn producer első stúdiólemeze, az I az ötödik, a Massendefekt rockzenekar hetedik stúdióalbuma, a Pazifik a nyolcadik, az Ost+Front hardcore-együttes negyedik stúdiólemeze, az Adrenalin a kilencedik pozícióban nyitott.

Idehaza második hete az Edda Művek 33., dupla albuma, a Dalok a testnek, Dalok a léleknek a legkelendőbb. A szabadság ötven árnyalata zenéje a 19., a Feel It Still című slágernek köszönhetően a környékünkön is egyre népszerűbb Portugal. The Man alaszkai popzenekar tavaly júniusban kiadott nyolcadik stúdiólemeze, a Woodstock a 26., a Therion svéd metálegyüttes 16. stúdióalbuma, a Beloved Antichrist a 34., A Dal idei gyűjteménye – ezt sem a válogatáslemezek listáján jegyzik – a 35., a Djabe magyar világzenei dzsessz / fúziós dzsessz formáció Steve Hackett angol gitárossal és Gulli Briem izlandi dobossal rögzített, ötszáz példányban megjelent, CD-t és DVD-t tartalmazó koncertkiadványa, az It Is Never the Same Twice a 37. helyen startol.

Puha József

2018. 02. 26. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/9. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/9. hét