Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/10. hét

Listamustra - Listamustra 2018/10. hét

Az USA-ban második hete a Fekete Párduc korongja, a február 9-én megjelent Black Panther: The Album – Music from and Inspired By a legnépszerűbb kiadvány. Egy héttel később, február 16-án az amerikai filmhez egy másik nagylemez is forgalomba került, a Black Panther (Original Motion Picture Score), a svéd Ludwig Göransson huszonnyolc szerzeményével, amely a héten a 64. helyen debütált.

A Black Panther: The Album az amerikai rangsort ezúttal 131 ezer példánnyal uralja, amelyből csak 40 ezer az eladás. A Black Panther (Original Motion Picture Score) című nagylemeznek, a film valódi zenéjének nyilván korántsem lesz olyan sikere, mint a Kendrick Lamar és zenésztársai által készítettnek, pedig igazi kuriózum. Mivel a történet Afrikában játszódik, Ryan Coogler rendező kérésére Ludwig Göransson zeneszerző próbált minél több afrikai dallamot becsempészi a filmbe, ezért a kontinens több országát is felkereste, hogy olyan helyi hangszereket is felfedezhessen és felhasználhasson, amelyek a nyugati ember számára ismeretlenek.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: God’s Plan

Egyesült Királyság – Drake: God’s Plan

Németország – Drake: God’s Plan

Magyarország – Ed Sheeran: Perfect

 

God’s Plan, a világsláger

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát ötödik hete Drake zeneszáma, a God’s Plan vezeti. A következő két pozícióban sincs változás, az ezüstérmesben a korábban hat hétig trónoló Perfect (Ed Sheeran), a bronzérmesben a Finesse (Bruno Mars & Cardi B) található. A Fekete Párduc című filmből két felvétel szerepel az élmezőnyben, mindkettő két helyet javított – az All the Stars (Kendrick Lamar & SZA) a hetedik, a Pray for Me (The Weeknd & Kendrick Lamar) a kilencedik.

Az Egyesült Királyságban is a God’s Plan (Drake) a legnépszerűbb szerzemény, immár hatodik hete. Itt sem változott a következő két pozíció, az ezüstérmesben a These Days (Rudimental featuring Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen), a bronzérmesben az IDGAF (Dua Lipa) tanyázik. A negyedik helyre iratkozott fel két amerikai énekes-rapper, a New York-i Post Malone és a Los Angeles-i Ty Dolla $ign újdonsága, a Psycho. Nagyot, tizenkét pozíciót előlépve a tizedik Justin Timberlake Chris Stapletonnal készült dala, a Say Something. A 5 Seconds of Summer ausztrál popkvartett Want You Back című zeneszáma a 22. helyen rajtol.

A héten Németországban is első lett a God’s Plan. Drake a második slágerével jár a német csúcson, a Wizkiddel és Kylával készített One Dance-szel egy hétig uralta a mezőnyt, 2016 májusában. A Psycho (Post Malone featuring Ty Dolla $ign) a hatodik pozícióban nyitott. Húszat ugorva a harmadik Olexesh ukrán és fehérorosz származású német rapper Edinnel készült felvétele, a Magisch, hetet javítva a nyolcadik Marshmello és Anne-Marie szerzeménye, a Friends.

A mi Single (track) Top 40 listánkat megszakításokkal kilencedik hete Ed Sheeran Perfectje vezeti, és már a rádióállomásaink is ezt játsszák a leggyakrabban. A második helyen a rádiójátszási rangsorban tíz hét után a héten trónfosztott Havana (Camila Cabello featuring Young Thug), a harmadikon a Fifty Shades Freed (A szabadság ötven árnyalata) című filmből a For You (Liam Payne & Rita Ora) található. A God’s Plan csupán egy hétig volt jelen a listán, négy héttel ezelőtt a 18. pozícióban. Az idei eurovíziós dalunk, az AWS Viszlát nyár című zeneszáma a 19., Jax Jones angol producer és Ina Wroldsen norvég énekesnő felvétele, a Breathe a 32. helyre érkezett meg.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Black Panther: The Album – Music from and Inspired By

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – B-Tight: A.i.d.S. Royal

Magyarország – Edda Művek: 33. – Dalok a testnek, Dalok a léleknek

 

Fonográfos albumdömping

Az USA tízes mezőnyében két újdonság szerepel. Nipsey Hussle Los Angeles-i rapper első stúdiólemeze, a Victory Lap 53 ezer példánnyal (30 ezer az eladás) a negyedik, Brandi Carlile washingtoni folkénekesnő hatodik stúdióalbuma, a By the Way, I Forgive You 43 ezerrel (41 ezer az eladás) az ötödik pozícióban kezdett. A Fekete Párduc az első helyen lévő korongja mellett további két filmzenei lemez tanyázik a TOP 10-ben, a The Greatest Showmané (A legnagyobb showman) a harmadik, A szabadság ötven árnyalatáé a tizedik. A következő új belépő is filmzenei album, a Disney Channelen február 16-án vetített Zombies filmmusical korongja az 55. pozícióban landolt.

A brit piacon már nyolcadik hete A legnagyobb showman című film zenéje a legkelendőbb kiadvány. Az első újdonság, 6ix9ine New York-i rapper Day69 című mixtape-lemeze a huszadik helyet szerezte meg. A válogatásalbumok rangsorában A szabadság ötven árnyalata lemeze a hetedik, a Fekete Párducé a 18. pozícióban található. Ennek a listának a csúcsát a négy CD-s, nyolcvan dalos Magic 80s című gyűjtemény foglalta el, új belépőként.

A német élmezőnyben három újdonság szerepel. B-Tight kaliforniai születésű, berlini gangsta rapper albuma, az A.i.d.S. Royal az első, Curse német hiphopelőadó nagylemeze, a Die Farbe von Wasser a második, a Megaherz müncheni metál-rap együttes korongja, a Komet a hetedik helyen indít.

Nálunk harmadik hete az Edda Művek 33., dupla CD-je, a Dalok a testnek, Dalok a léleknek a legnépszerűbb hanghordozó. A összforgalomra nagy hatással volt a Fonográf február 16-án a Papp László Budapest Sportarénában tartott koncertje. A zenekartól a Fonográf I. (1974) a 13., az Edison Fonográf Album (1977) a 34., a Na mi újság Wágner úr? (1975) a 37., az FG-4 (1976) a 39., Németh Oszkár szólólemeze, a Tudod, én ott voltam a 26. pozícióban startol, Tolcsvay László karrierösszegző albuma, a ’68 a 19. helyre tért vissza, két hete a 38. pozícióban debütált. Ezeken kívül még öt új belépő tanyázik a negyvenes mezőnyben. A Zaporozsec popegyüttes második stúdiólemeze, a Pixelek a második, Nagy Feró és a Beatrice tavaly novemberben a Barba Negra Music Clubban tartott koncertjének albuma, Az első 40 év Live! a harmadik, a Mobilmánia egykori énekese, Molnár "Stula" Péter vezette Stula Rock első nagylemeze, az Őserő a hatodik, az 1996-ban elhunyt Willis Conover amerikai rádiós műsorvezető emlékére tavaly májusban a Művészetek Palotájában tartott koncert, a Milliók hangja – Swing & Big Band Beat – Willis Conover emlékkoncert DVD-je a 17., Péter Szabó Szilvia, az egykori NOX énekesnőjének szólóalbuma, az Ébredő a 23. helyre iratkozott fel.

Puha József

2018. 03. 05. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/10. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/10. hét