Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/11. hét

Listamustra - Listamustra 2018/11. hét

A Bon Jovi 2016 novemberében megjelent This House Is Not for Sale című 13. stúdiólemeze az amerikai albumrangsorban tartózkodás második hetében az élről a 43. helyre zuhant, s csak hét hétig tanyázott a kétszázas mezőnyben. Nyilván senki sem gondolta volna, hogy a zenekar pályafutásának leggyengébben teljesítő stúdiólemeze visszatér még a lista csúcsára. A héten ez vezet!

Persze kellett hozzá némi furfangosság. A This House Is Not for Sale fogadtatása hatalmas csalódás, ezért a Bon Jovi némi csellel, új változatban, a When We Were Us és a Walls című szerzeményekkel kiegészítve visszahozta a köztudatba, hogy valamicskét javítson a korong eddigi harmatgyenge mutatóin. A New Jersey-i rockegyüttes felajánlotta, hogy aki belépőjegyet vált a kéthónapos, március 14-én Denverben kezdődő és május 14-én Washingtonban végződő észak-amerikai turnéjára, annak ad egy példányt az albumból. Ezt mindössze 120 ezren igényelték, de ez is elég volt ahhoz, hogy a nagylemez újra elfoglalja az amerikai rangsor élét. Az első héten sem teljesített sokkal jobban, 129 ezer példánnyal (128 ezer volt az eladás) uralta a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: God’s Plan

Egyesült Királyság – Drake: God’s Plan

Németország – Drake: God’s Plan

Magyarország – AWS: Viszlát nyár

 

Az eurovíziós dalunk sikere

Post Malone és Ty Dolla $ign az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában megszorongatta Drake-et. A két amerikai énekes-rapper közös zeneszáma, a Psycho a kanadai hiphopsztár hatodik hete trónoló God’s Plan című slágere mögött, az ezüstérmes pozícióban kezdett. Post Malone jelenleg az egyik legnépszerűbb feltörekvő sztár az USA-ban, a honfitársával, 21 Savage rapperrel készült Rockstar című felvétele tavaly, október 28. és december 22. között nyolc hétig volt első.

A brit TOP 10-ben ugyanaz a tíz szerzemény található, mint a múlt héten. A csúcson sincs változás, hetedik hete a God’s Plan (Drake) vezet. A legmagasabban XXXTentacion floridai rapper-énekes Sad! című dala rajtol, a 26. helyen.

Németországban trónfosztott lett a God’s Plan. Drake – akárcsak az első listavezetőjével, a Wizkiddel és Kylával készített One Dance-szel 2016 májusában – csak egy hétig uralta a mezőnyt. Olexesh ukrán és fehérorosz származású német rapper Edinnel készült zeneszáma, a Magisch került fel a rangsor élére.

A magyar Single (track) Top 40 listán is új az első helyezett, az AWS rockzenekar Viszlát nyár című slágere lett a trónfoglaló – ezzel próbálunk szerencsét az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. Az angol Ed Sheeran Perfectje megszakításokkal kilenc hétig vezetett. A Perfect a rádiójátszási rangsort csak egy hétig uralta. Camila Cabello és Young Thug felvétele, a Havana jött vissza a csúcsra, megszakítással 11. hete ez szól a leggyakrabban a rádióállomásaink műsoraiban. A God’s Plan (Drake) öt héttel ezelőtt a 18. pozícióban landolt, az elmúlt négy héten nem szerepelt a listán, most a 23. helyre tért vissza. Funktasztikus (Csató Adorján) rapper újdonsága, az Ízig-vérig az ezüstérmes, Puerto Ricó-i előadók, Ricky Martin énekes és a Wisin & Yandel reggaeton-duó szerzeménye, a Fiebre a kilencedik, Sofía Reyes mexikói születésű, Los Angelesben élő énekesnő, Jason Derulo floridai popénekes és De La Ghetto New York-i születésű, Puerto Ricóban élő reggaeton-énekes zeneszáma, az 1, 2, 3 a 16., a 5 Seconds of Summer ausztrál popkvartett dala, a Want You Back a 30., Süle Zsolt felvétele, a Zöld a május a 32., Kendrick Lamar és SZA slágere, az All the Stars a Fekete Párduc című filmből a 33., Hiro szlovákiai, nagysurányi születésű rapper-énekes szerzeménye, a Cristiano Ronaldo a 35., három producer, a francia David Guetta, valamint a két holland, Martin Garrix és Brooks zeneszáma, a Like I Do a 38., Hiro egy másik dala, a Szívtelen a 40. pozícióba iratkozott fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Bon Jovi: This House Is Not for Sale

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Olexesh: Rolexesh

Magyarország – Edda Művek: 33. – Dalok a testnek, Dalok a léleknek

 

Újabb hazai koncertek hozadékai

Az amerikai élmezőnyben két új jelzésű korongra lelünk. 6ix9ine New York-i rapper Day69 című első mixtape-albuma 55 ezer példánnyal (20 ezer az eladás) a negyedik, Vance Joy ausztrál dalszerző-énekes második stúdiólemeze, a Nation of Two 28 ezerrel (18 ezer az eladás) a tizedik helyen debütált.

Az Egyesült Királyságban már kilencedik hete a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című film zenéje a legnépszerűbb kiadvány. Legutóbb egyhuzamban kilenc hétig Ed Sheeran harmadik stúdióalbuma, a ÷ (Divide) volt első, tavaly, március 10. és május 11. között. A tízes mezőnyben négy új belépő tanyázik. Az 1978-tól létező UB40 angol reggae-együttes még a korábbi zenészei: Ali Campbell (énekes), Astro (énekes) és Mickey Virtue (billentyűs) közreműködésével készített, eddig kiadatlan szerzeményeket tartalmazó nagylemeze, az A Real Labour of Love az ezüstérmes, az Embrace angol pop-rock zenekar hetedik stúdióalbuma, a Love Is a Basic Need az ötödik, Tory Lanez kanadai rapper-énekes második stúdiólemeze, a Memories Don’t Die a nyolcadik, a The Breeders amerikai rockegyüttes ötödik stúdióalbuma, az All Nerve a kilencedik pozícióba érkezett meg.

A német TOP 10-ben is négy újdonság található. Olexesh egyszerre két nagylemezzel jelentkezett, a Rolexesh az első, a Radioaktiv a 28. helyen indít. Fard iráni származású német rapper albuma, az Alter Ego 2 a második, Joan Baez hetvenhét éves New York-i folkénekesnő közel tíz év szünet után megjelent stúdiólemeze, a Whistle Down the Wind a nyolcadik, a Michael Schenker Fest német hard-rock zenekar albuma, a Resurrection a tizedik pozícióban nyitott. A negyedik helyre tért vissza a Jethro Tull angol rockegyüttes 1978-as Heavy Horses című 11. stúdiólemeze, amely három CD-s és két DVD-s verzióban (New Shoes Edition) került forgalomba. Az egy héttel ezelőtti listavezető, B-Tight albuma, az A.i.d.S. Royal a 65. pozícióba zuhant.

A múlt heti hazai rangsort a Fonográf nagylemezei és a fonográfosok szólóalbumai árasztották el – a zenekar a Papp László Budapest Sportarénában február 16-án tartott koncertjének köszönhetően nőtt meg irántuk a kereslet. Február 23-án és 24-én ugyanott Rúzsa Magdinak volt dupla fellépése, ezúttal az ő három kiadványa jött vissza a listára: a 2016-os Érj hozzám című stúdiólemeze a második, a 2016-os Aréna koncert című CD-je és DVD-je a harmadik, a 2011-es Magdaléna Rúzsa – Rúzsa Magdi estjének dalai című albuma a negyedik helyre. Elképzelhető, hogy két hét múlva az Edda Művek kiadványai térnek vissza a rangsorba, Pataky Attiláék március 10-én léptek fel a Sportarénában. A Dalok a testnek, Dalok a léleknek című dupla CD-jük negyedik hete őrzi vezető pozícióját. A 2016. január 10-én elhunyt angol legenda, David Bowie három nagylemezének új kiadása szerepel új jelzéssel a negyvenes mezőnyben: az 1980-as Scary Monsters (and Super Creeps) (stúdióalbum) a 27., az 1978-as Stage (koncertlemez) a 33., az 1977-es Low (stúdióalbum) a 36. helyet szerezte meg.

Puha József

2018. 03. 12. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/11. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/11. hét