Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/13. hét

Listamustra - Listamustra 2018/13. hét

Két, korábban szebb napokat is megélt angol énekesnő egy időben rukkolt elő új stúdiólemezzel, de az angol élmezőnybe egyik sem került be. Közel huszonnyolc év van a két előadó között. Amikor a második megszületett, az első a kor vezető énekesnője volt, ontotta magából a slágereket. Az előbbinek a nyolcvanas években szinte végig, az utóbbinak csak egy-két évig tartott pályája csúcsa.

A két énekesnő Kim Wilde és Alexandra Burke. Kim Wilde-nak a közel egy évtizedes uralma alatt nem sikerült elfoglalnia a brit dallista élét. A bemutatkozó, 1981-es Kids in America és az 1986-os You Keep Me Hangin’ On (az eredetije 1966-os, a Diana Ross-szal felálló The Supremes vitte sikerre) című felvételeivel szerepelt a legmagasabban, az ezüstérmes pozícióban. Az utóbbival az USA-ban első is volt, egy hétig, 1987 júniusában. Alexandra Burke-nek viszont három első helyezettje is van. Miután megnyerte a brit The X Factor ötödik, 2008-as évadát, 2008 decemberében és 2009 januárjában Leonard Cohen örökzöldje, a Hallelujah átdolgozásával három, 2009 októberében a Flo Ridával készült Bad Boysszal egy, 2010 szeptemberében a Laza Morgannel készített Start Without You-val két hétig uralta a mezőnyt. Összességében mégis Kim Wilde jóval mélyebb nyomokat hagyott a zenetörténetben. A Here Come the Aliens című 14. stúdióalbuma az Egyesült Királyságban a 21., Németországban a 11. pozícióban debütált. Alexandra Burke harmadik stúdiólemeze, a The Truth Is a brit rangsorban a 16. helyen indít, a németben nem jegyzik.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: God’s Plan

Egyesült Királyság – Drake: God’s Plan

Németország – Marshmello & Anne-Marie: Friends

Magyarország – Ed Sheeran: Perfect

 

Egyelőre legyőzhetetlen a God’s Plan

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát nyolcadik hete Drake vezeti a God’s Plan című szerzeményével. A következő két pozícióban sincs változás, az ezüstérmesben a Perfect (Ed Sheeran), a bronzérmesben a Finesse (Bruno Mars & Cardi B) található.

A brit listán is a God’s Plan (Drake) az első, immár kilencedik hete. Akárcsak a múlt héten, most is egy új belépőre lelünk a tízes mezőnyben: a szívünkhöz oly közel álló Budapest (2013) című zeneszámmal befutott George Ezra a Paradise című felvételével hét helyet javítva az ötödik. Az angol énekes ezzel vezette fel a pénteken megjelent Staying at Tamara’s című második stúdióalbumát. A legmagasabban, a 16. pozícióban Lil Dicky pennsylvaniai rapper Chris Brown virginiai énekessel készült dala, a Freaky Friday kezdett.

A német mezőnyt második hete Marshmello philadelphiai producer és Anne-Marie essexi énekesnő slágere, a Friends uralja. A TOP 10-ben öt, Németországban élő rapper két újdonsága tanyázik: a koszovói albán származású Azet a libanoni származású Zunával és az albán származású Noizyval készített szerzeménye, a Kriminell az ötödik, a török gyökerekkel rendelkező Ufo361, valamint az orosz és ukrán gyökerű Capital Bra zeneszáma, a Power a hetedik helyre érkezett meg.

A hazai Single (track) Top 40 csúcsára az angol Ed Sheeran világslágere, a Perfect tért vissza, megszakításokkal tizedik hete vezet. Funktasztikus (Csató Adorján) rapper felvétele, az Ízig-vérig az élről a 11. pozícióba hátrált. Maluma kolumbiai reggaeton-énekes dala, az El Préstamo a 16., a Judas Priest új stúdiólemezének címadó szerzeménye, a Firepower a 26. helyen rajtol. A rádióállomásaink egy hét megszakítással 13. hete Camila Cabello kubai születésű, Floridában élő énekesnő és Young Thug georgiai rapper zeneszámát, a Havanát játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Logic: Bobby Tarantino II

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Frei.Wild: Rivalen und Rebellen

Magyarország – Edda Művek: 33. – Dalok a testnek, Dalok a léleknek

 

Egyelőre legyőzhetetlen a filmzene

Az amerikai élmezőny mind az öt új jelzésű korongja a brit rangsorban már a múlt héten is szerepelt, új belépőként. Logic marylandi születésű, Beverly Hillsben élő rapper-énekes Bobby Tarantino II című mixtape-albuma 119 ezer példánnyal (32 ezer az eladás) az aranyérmes (a brit listán egy hete 13. volt), honfitársa, a georgiai Lil Yachty második, Lil Boat 2 című stúdiólemeze 64 ezerrel (mindössze 7 ezer az eladás) az ezüstérmes (a briten 44. volt), az egykori Talking Heads New York-i zenekar énekes-gitárosának, a skót származású David Byrne-nek a 11. stúdióalbuma, az American Utopia 63 ezerrel (az összes eladás) a bronzérmes (a briten 16. volt), a Judas Priest angol metálegyüttes 18. stúdiólemeze, a Firepower 49 ezerrel (48 ezer az eladás) az ötödik (a briten szintén ötödik volt), a közel negyvennyolc éve halott Jimi Hendrix amerikai énekes-gitáros legenda újabb gyűjteménye, a tizenhárom, köztük tíz eddig még nem hallott felvételét tartalmazó Both Sides of the Sky 37 ezerrel (35 ezer az eladás) a nyolcadik (a briten is nyolcadik volt) pozíciót szerezte meg.

A brit piacon változatlanul, 11. hete a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című amerikai film zenéje a legkelendőbb. XXXTentacion floridai rapper-énekes második stúdióalbuma, a ? (Question Mark) a harmadik, a The Fratellis skót rockzenekar ötödik stúdiólemeze, az In Your Own Sweet Time az ötödik, a The Decemberists amerikai, oregoni pop-rock együttes nyolcadik stúdióalbuma, az I’ll Be Your Girl a nyolcadik, a Fickle Friends angol, brightoni popzenekar első stúdiólemeze, a You Are Someone Else a kilencedik helyen nyitott.

A német rangsor első három pozíciójában újdonságok találhatók. Az aranyérmesben a Frei.Wild dél-tiroli német rockegyüttes 12. stúdióalbuma, a Rivalen und Rebellen, az ezüstérmesben a Deutschland sucht den SuperStar zenei tehetségkutató tévéműsor tizedik, 2013-as évadának győztese, Beatrice Egli svájci énekesnő nagylemeze, a Wohlfühlgarantie, a bronzérmesben a Crystal F, Crack Claus és Arbok48 rapperek alkotta Ruffiction német trió albuma, az Ausnahmezustand startol. 36. hete tanyázik a listán Ben Zucker berlini énekes első nagylemeze, a Na und?!, s most első ízben van a tízes mezőnyben, a nyolcadik helyen.

A két héttel ezelőtti jóslatunkkal ellentétben a hazai rangsorba nem jött vissza egyetlen Edda Művek-kiadvány sem, a zenekar március 10-én a Papp László Budapest Sportarénában tartott koncertje hatására, a Dalok a testnek, Dalok a léleknek című dupla CD-je viszont stabilan, immár hatodik hete uralja a mezőnyt. A Judas Priest korongja (Firepower) az ezüstérmes, a Nightwish finn metálegyüttes dupla gyűjteménye, a Decades a 24. pozícióba iratkozott fel.

Puha József

2018. 03. 26. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/13. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/13. hét