Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/15. hét

Listamustra - Listamustra 2018/15. hét

A múlt héten Shawn Mendes két új dallal ostromolta az európai slágerlistákat. Ezek a briten és a németen is visszaestek, idehaza viszont tarolnak. Ezúttal egy másik kanadai énekes újdonságai lepték el kontinensünk rangsorait. The Weeknd hatszámos EP-vel rukkolt elő. A brit listára a szabályok értelmében csak három, a németre öt szerzemény érkezett meg róla.

The Weeknd idén már elkönyvelhetett egy közepes slágert, a Pray for Me címűt, amelyet Kendrick Lamar kaliforniai hiphopsztárral készített a Black Panther (Fekete Párduc) című filmhez – az USA-ban a hetedik, az Egyesült Királyságban a 11., Németországban a 24., nálunk a 36. helyig jutottak vele. A március 30-án kiadott My Dear Melancholy, című EP-jéről a Call Out My Name a brit és a német rangsorban is a hetedik pozícióba iratkozott fel. Az előbbibe az EP-ről még két felvétel kerülhetett be (úgy, hogy az említett Pray for Me a 23. helyről esett ki), a Try Me a 17., a Wasted Times a 18. pozícióban landolt. A németben a Try Me az 52., a Wasted Times a 79., a Gesaffelstein francia technozenésszel, lemezlovassal készült Hurt You a 85., a szintén vele készített I Was Never There a 91. helyen nyitott. A hatodik dal a Privilege. A magyar Single (track) Top 40 listán ezek közül egyelőre egyet sem jegyeznek. Shawn Mendes zeneszámai – ahogy írtuk – Európa nagy piacain máris visszaesőben vannak. Az Egyesült Királyságban az In My Blood három pozíciót rontva a 16., a Lost in Japan a 70., negyvenet zuhanva. Németországban az előbbi huszonegyet hátrálva a 29., az utóbbi kiszorult a százas mezőnyből. Idehaza az In My Blood két helyet javítva átvette a vezetést, a Lost in Japan a másodikon debütált. Az USA-ban az előbbi a 22., az utóbbi a 64. pozícióban rajtol.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: God’s Plan

Egyesült Királyság – Lil Dicky featuring Chris Brown: Freaky Friday

Németország – Marshmello & Anne-Marie: Friends

Magyarország – Shawn Mendes: In My Blood

 

Amerikaiak uralma a brit rangsorban

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 élmezőnyében mindkét említésre méltó esemény Drake-hez kötődik. A God’s Plan című szerzeménye tizedik hete első, és BlocBoy JB memphisi rapper az ő közreműködésével készült Look Alive című felvétele visszatért a legnépszerűbbek közé, öt helyet ugorva a hatodik.

A brit mezőnyt amerikaiak uralják. Lil Dicky pennsylvaniai rapper és Chris Brown virginiai énekes zeneszáma, a Freaky Friday vette át a vezetést, a listán tartózkodás harmadik hetében, négy pozíciót előlépve. Lil Dickynek ez az első dala a rangsorban, Chris Brownnak pedig a második brit listavezetője – a Turn Up the Music-kal 2012 áprilisában egy hétig volt első. Új erőre kapott a This Is Me a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című amerikai filmből – a hawaii Keala Settle színész-énekesnő slágere 11. hete tanyázik a tízes mezőnyben, a héten újra beállította legjobb helyezését, a harmadikat, ötöt javítva.

A német rangsor csúcsán nincs változás, negyedik hete Marshmello philadelphiai producer és Anne-Marie essexi énekesnő szerzeménye, a Friends uralja a mezőnyt. Négy pozíciót ugorva a tizedik Sean Paul jamaikai rapper-énekes David Guetta francia producerrel és Becky G kaliforniai énekesnővel készített felvétele, a Mad Love.

Nálunk a múlt heti listavezető, a Road rockzenekar pénteken megjelent albumának (_Tkltssg_hbj) címadó zeneszáma, A tökéletesség hibája az élről a 26. helyre zuhant. David Guetta és Sia ausztrál énekesnő újabb közös dala, a Flames a negyedik, a Diaz és Fluor alkotta Wellhello szerzeménye, a Nem olyan lány a hetedik, Dua Lipa koszovói albán származású angol énekesnő felvétele, az IDGAF a 21., a Szabó Balázs Bandája újdonsága, a Hogyha gondot viselnél rám (Szemlér Ferenc erdélyi költő versének megzenésítése) a 31., a The Biebers és Fluor közös zeneszáma, a Valami mást a 38., az egykori ByTheWay fiúcsapat tagjának, Feng Ya Ou Ferencnek a dala, a Fejben dől el a 39. pozícióban indít. A rádióállomásaink második hete Luis Fonsi és Demi Lovato slágerét, az Échame la Culpát sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Jack White: Boarding House Reach

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Azet: Fast Life

Magyarország – Edda Művek: 33. – Dalok a testnek, Dalok a léleknek

 

Jack White – háromból három

Az amerikai albumeladási rangsor csúcsán – a várakozásnak megfelelően – az 1997 és 2011 között működött The White Stripes duóban ismertté vált Jack White harmadik szólólemeze, a Boarding House Reach kezdett, 124 ezer példánnyal, amelyből 121 ezer az eladás. A michigani rockzenész előző két szólóalbuma is az élen startolt, a 2014-es Lazaretto és a 2012-es Blunderbuss is 138 ezer példánnyal. A második helyen a múlt heti listavezető, XXXTentacion nagylemeze, a ? (Question Mark), a harmadikon a Black Panther: The Album – Music from and Inspired By található. A következő új jelzésű korongra, a kilencvenes évek egyik vezető énekesnője, a marylandi Toni Braxton nyolcadik, Sex & Cigarettes című stúdiólemezére a 22. pozícióban lelünk.

Az Egyesült Királyságban egy hét szünet után visszatért a csúcsra A legnagyobb showman zenéje, összességében 12. hete vezet. The Weeknd említett EP-je, a My Dear Melancholy, a harmadik, a The Vaccines londoni rockegyüttes negyedik stúdióalbuma, a Combat Sports a negyedik, Kacey Musgraves texasi countryénekesnő hetedik stúdiólemeze, a Golden Hour a hatodik, a Levellers brightoni rockzenekar 11. stúdióalbuma, a We the Collective a 12., a Cabbage angol rockegyüttes első stúdiólemeze, a Nihilistic Glamour Shots a 21. helyet szerezte meg, új belépőként.

Németországban a TOP 10 felét új jelzésű korongok adják. Az aranyérmes pozíciót Azet koszovói albán származású drezdai rapper albuma, a Fast Life, a bronzérmeset a J.B.O. (James Blast Orchester) német metálzenekar nagylemeze, a Deutsche Vita, az ötödiket egy másik német rapper, a berlini MC Bomber albuma, a Gebüsch, a hetediket The Weeknd EP-je (My Dear Melancholy,), a kilencediket a Primordial ír metálegyüttes nagylemeze, az Exile Amongst the Ruins foglalta el.

Idehaza nyolcadik hete az Edda Művek 33. – Dalok a testnek, Dalok a léleknek című dupla CD-je a legnépszerűbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben öt új belépő szerepel. Szeder (Szabó Krisztina) albuma, a francia sanzon ihletésű dalait tartalmazó C’est d’air a nyolcadik, az angol Led Zeppelin 2003-as How the West Was Won című tripla koncertlemezének az új kiadása a 10., Pál Dénes első stúdióalbuma, a Tulipán a 34., Halász Judit első, 1973-ban megjelent nagylemeze, a Kép a tükörben a 36., az 1965 és 1995 között működött Grateful Dead kaliforniai rockzenekar dupla koncertalbuma, a The Best of the Grateful Dead Live a 37. helyre érkezett meg.

Puha József

2018. 04. 09. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/15. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/15. hét