Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/16. hét

Listamustra - Listamustra 2018/16. hét

Kylie Minogue a zenei élet állócsillaga. De csak látszólag. Az ő pályafutásában is volt egy komoly hullámvölgy, a kilencvenes évek második felében. Azóta viszont valóban állócsillag, bár a szűk élmezőnybe nem talált vissza. Új stúdiólemeze a brit listán rajt-cél győzelmet aratott, a németen a harmadik helyen indít.

Az ausztráliai Melbourne-ből származó, Londonban élő, az ötvenedik életévében járó (1968. május 28-án született) Kylie Minogue-nak 2000-ben a Spinning Arounddal sikerült a visszatérés – a dal egy hétig uralta a brit rangsort. A következő évben a Can’t Get You Out of My Head világsikerével szilárdította meg pozícióját – a szerzemény az Egyesült Királyságban négy hétig vezetett, az USA-ban a hetedik helyig vitte. Az énekesnő az amerikai tízes mezőnyben korábban csak egyszer járt, a bronzérmes pozícióig jutó, 1987-es The Loco-Motion című slágerével, amelynek eredetijét 1962-ben Little Eva amerikai énekesnő vitte sikerre. Kylie 14. stúdióalbuma, a Golden 48 032 példánnyal foglalta el a brit csúcsot. Ez a hatodik listavezető nagylemeze Európa legfontosabb zenepiacán. Az 1988-as Kylie, az 1989-es Enjoy Yourself, az 1992-es Greatest Hits, a 2001-es Fever és a 2010-es Aphrodite címűekkel volt első még.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: God’s Plan

Egyesült Királyság – Drake: Nice for What

Németország – Capital Bra: 5 Songs in einer Nacht

Magyarország – Majka: Mindenki táncol (90’)

 

Drake újabb slágerrel támad

Az USA-ban a 11. hetét tölti az élen Drake a God’s Plan című zeneszámmal. A múlt héthez hasonlóan most is van olyan, a kanadai hiphopsztár közreműködésével készült felvétel, amely betört a TOP 10-be. Egy hete a Look Alive (BlocBoy JB featuring Drake), ezúttal a Walk It Talk It (Migos featuring Drake) került be, öt helyet javítva a tizedik. Egy hete az európai rangsorokat, most az amerikait árasztották el a kanadai The Weeknd újdonságai a március 30-án megjelent My Dear Melancholy, című EP-jéről. A Call Out My Name a negyedik, a Try Me a 26., a Wasted Times a 27., a Gesaffelstein (Mike Lévy) francia technozenésszel, lemezlovassal készített I Was Never There a 35., a szintén vele készült Hurt You a 43., a Privilege az 52. pozíciót szerezte meg.

Új szerzeménnyel rukkolt elő Drake és Calvin Harris. Az előbbi Nice for What című dala a júniusra tervezett Scorpion című ötödik stúdióalbumának az előhírnöke. Az Egyesült Királyságban a csúcson debütált vele. Ez a sztár negyedik brit listavezetője. 2011-ben Rihanna What’s My Name? című slágerének a közreműködőjeként egy, 2016-ban a Wizkiddel és Kylával készített One Dance-szel tizenöt, idén a God’s Plannel kilenc hétig uralta a mezőnyt. Calvin Harris skót szerző-producer a harmadik helyen landoló One Kiss című zeneszámában Dua Lipa koszovói albán származású angol énekesnő vokálozik, és a társszerzője is egyben. The Weeknd felvételei mélyrepülésbe fogtak: a Call Out My Name tíz pozíciót hátrálva a 17., a Wasted Times tizenkettőt rontva a 30., a Try Me kiesett a rangsorból, s helyére (bár nem pont oda), a 32. pozícióba visszajött az énekes Kendrick Lamarral készült szerzeménye, a Pray for Me a Black Panther (Fekete Párduc) című amerikai filmből – a brit listán ugyanis egy szereplő csak három dallal képviselheti magát.

The Weeknd zeneszámai a német rangsorban még rosszabbul jártak, mint a britben. Itt a múlt héten EP-jének öt felvétele volt megtalálható, csak a Privilege-nek nem jutott hely. Egyedül a Call Out My Name maradt a mezőnyben, a 37., harminc pozíciót zuhanva. A Pray for Me (The Weeknd & Kendrick Lamar) a 85. helyen tanyázik. Az élmezőnyben három új jelzésű szerzeményre lelünk, német előadóktól. Capital Bra orosz és ukrán gyökerekkel rendelkező rapper dala, a 5 Songs in einer Nacht az élen, Katja Krasavice népszerű YouTube-csatornát üzemeltető aktmodell zeneszáma, a Dicke Lippen a negyedik, az ukrán származású, SpongeBOZZ néven ismertté vált, újabban ismét a korábbi, Sun Diego nevet használó rapper felvétele, az Eloah a hatodik pozícióban kezdett. A One Kiss (Calvin Harris & Dua Lipa) a 20., a Nice for What (Drake) a 28. helyre iratkozott fel.

Nálunk a listán tartózkodás 22. hetében visszatért a csúcsra Majka slágere, a Mindenki táncol (90’), összességében ötödik hete vezet. A német rangsorban négy hét után trónfosztott Friends (Marshmello & Anne-Marie) kilenc pozíciót ugorva az ezüstérmes. Hiro (Molnár Miklós) szlovákiai származású hiphopelőadó újdonsága, a Kylie Jenner a 11., 2017 legnagyobb zenei világsikerének, a Despacitónak a társelőadója, a Puerto Ricó-i Daddy Yankee szerzeménye, a Dura a 14., a New York-i Lady Gaga Elton John 1970-es Your Songjának az átdolgozásával a 18., az ötvenéves Ákos háromdalos maxi CD-je, az 50 a 19., a BTS dél-koreai fiúcsapat zeneszáma, a Don’t Leave Me a 20., Tyler, the Creator kaliforniai rapper felvétele, az Okra a 27., Digital Farm Animals angol producer kanadaiakkal, a Dragonette elektrozenei együttessel és Shaun Frank producer-énekessel készített szerzeménye, a Tokyo Nights a 32., a Children of Distance és Kovács Gyopár dala, a Hullámvasút a 36., a Suicide Kings 2013-as zeneszáma, a Spell on You a 38., Eminem Missouri államban született hiphopsztár 2002-es felvétele, a Nate Dogg-gal (1969– 2011) készült ’Till I Collapse a 39. helyre érkezett meg. Shawn Mendes két szerzeménye, az In My Blood és a Lost in Japan az első és a második pozícióból esett ki. A rádióállomásaink Lost Frequencies (Felix De Laet) belga producer és a Zonderling holland duó slágerét, a Crazyt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: My Dear Melancholy,

Egyesült Királyság – Kylie Minogue: Golden

Németország – Thirty Seconds to Mars: America

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Kilenc

 

A Thirty Seconds to Mars újabb sikeralbuma

Az amerikai rangsorban The Weeknd EP-je, a My Dear Melancholy, nyitott az élen, 169 ezer példánnyal, amelyből 68 ezer az eladás. A tízes mezőnyben további két új jelzésű korong szerepel. Rich The Kid New York-i születésű, Atlantában élő rapper-énekes első stúdiólemeze, a The World Is Yours 59 ezerrel (csak 6 ezer az eladás) a második, Kacey Musgraves texasi countryénekesnő hetedik stúdióalbuma, a Golden Hour 49 ezerrel (39 ezer az eladás) a negyedik helyen startol.

A brit TOP 10-ben Kylie Minogue listavezető nagylemeze mellett további öt újdonság található. A Jared Leto énekes, gitáros, színész vezette Thirty Seconds to Mars kaliforniai rockzenekar ötödik stúdióalbuma, az America a negyedik, a The Courteeners manchesteri pop-rock együttes első, 2008-as St. Jude című stúdiólemezének az új kiadása, a St. Jude Re: Wired az ötödik, Cardi B amerikai rapperlány első stúdióalbuma, az Invasion of Privacy a hatodik, Tom Misch angol énekes első stúdiólemeze, a Geography a nyolcadik, az Eels kaliforniai rockzenekar 12. stúdióalbuma, a The Deconstruction a tizedik pozícióban rajtol. A Blackberry Smoke atlantai rockegyüttes hatodik stúdiólemeze, a Find a Light a 12., a zenetörténetbe a legvastagabban az 1989-es All Around the World című dallal beiratkozó, ötvenkét éves Lisa Stansfield angol énekesnő nyolcadik stúdióalbuma, a Deeper a 15. helyen indít.

Németországban a Thirty Seconds to Mars korongja (America) az első, Kylie Minogue-é (Golden) a harmadik, az Eelsé (The Deconstruction) a negyedik, a Caliban német metálzenekaré, az Elements a hatodik, Lisa Stansfieldé (Deeper) a hetedik, a The Dead Daisies ausztrál–amerikai szupergruppé, a Burn It Down a tizedik pozíciót foglalta el, új belépőként.

Idehaza a Kowalsky meg a Vega dupla CD-je, a Kilenc jött vissza az eladási rangsor csúcsára, megszakítással negyedik hete első. A negyvenes mezőnyben hat újdonság tanyázik. A Szabó Balázs Bandája nagylemeze, a Rajtad felejtett szavaim a hetedik, az InFusion Trio albuma, a Stardust a 10., Hobo nagylemeze, a Lassú vonat – Bob Dylan dalok a 29., Ayreon holland rockzenész koncertalbuma, az Ayreon Universe – Best of Ayreon Live a 32., az 1970. szeptember 18-án a 28. életévében elhunyt Jimi Hendrix amerikai énekes-gitáros legenda újabb gyűjteménye, a tizenhárom, köztük tíz eddig még nem hallott zeneszámát tartalmazó Both Sides of the Sky című nagylemez a 33., a Primordial ír metálegyüttes kilencedik stúdióalbuma, az Exile Amongst the Ruins a 35. helyet szerezte meg.

Puha József

2018. 04. 16. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/16. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/16. hét