Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Avicii (1989–2018)

Avicii - Avicii (1989–2018)

A tinédzserek siratják kedvencüket. A szülők viszont nem értik, csemetéik miért rajongtak ezért a svéd fiúért, miért istenítették őt. Vagy nem is ismerték. Általános jelenség ez. Ahhoz, hogy tudatosítsuk, Avicii mekkora sztár volt, egy dolgot el kell fogadnunk: ma már a lemezlovas-producerek a zenei élet mozgatórugói. Évről évre egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a zeneipar egészéből.

A többségük nem énekel. Zenét komponálnak, esetleg dalszöveget is írnak, már meglévő felvételekhez készítenek új változatokat, remixeket, vagy csak felügyelik a stúdiómunkálatokat. Gyakran úttörő szerepet töltenek be, zenei divatdiktátorok. A befutóban lévők dalait a legtöbb esetben helyi előadók, az ismertekéit a legnagyobb sztárok éneklik. Olyanok is már, akik néhány éve még furcsán tekintettek a lemezlovas-producerek térhódítására, s hangot is adtak annak, hogy elégedetlenek a zenei folyamatokkal.

Avicii - Avicii (1989–2018)

Avicii Tim Bergling néven 1989. szeptember 8-án Stockholmban született. Az elektronikus zene iránti rajongás végigkísérte diákéveit, már kisiskolás korában komponálgatott. Művésznevét akkor választotta, amikor MySpace-profilt készített magának – az Avicii egy szanszkrit szóból származik, amely a buddhizmusban a pokol legmélyebb szintjét jelenti.

Néhány mérsékeltebb sikerű dal után a nemzetközi áttörést a Levels című szerzemény hozta meg neki. Ennek első, még ének nélküli verziója 2010 decemberében debütált a BBC Radio 1 adásában, az Etta James legendás amerikai énekesnő (1938–2012) vokáljával készített végleges változatot 2011 márciusában az Ultra Music Festivalon mutatta be. Innentől nem volt megállás. Villámgyorsan bekerült a zenei élet élmezőnyébe. Ő a fő szerzője Leona Lewis, a brit The X Factor 2006-os győztese Collide című slágerének. A The Days című zeneszámában Robbie Williams működik közre társszerzőként és énekesként. Készített remixet Lenny Kravitz (Superlove) és Madonna (Girl Gone Wild) dalához is. A Coldplay A Sky Full of Stars című slágerében társszerzőként vett részt. A legnagyobb fesztiválokon szerepelt, természetesen a nagyszínpadjaikon, húzónévként. Az első lemezlovas volt, aki 2012 szeptemberében önálló műsort adott a New York-i Radio City Music Hallban. Legsikeresebb szerzeménye a 2013-as Wake Me Up!, amelyet a társelőadókkal közösen írt – Aloe Blacc énekel benne, az akusztikus gitáron Mike Einziger, az Incubus együttes zenésze játszik. Egy 2016-os jelentés szerint az Avicii mint cég Európa hatodik leggyorsabban fejlődő zenei vállalkozása volt. A zenész utolsó dala, a Lonely Together – amelyben Rita Ora énekel – tavaly augusztusban jelent meg.

2014 márciusában érkeztek az első hírek Avicii – a túlzott alkoholfogyasztás és a túlhajszoltság miatt – megromlott egészségi állapotáról. Hasnyálmirigy-gyulladással került kórházba, olyan rossz állapotban, hogy az epehólyagját és a vakbelét is el kellett távolítani. Az életvitelén azonban nem változtatott.

Avicii pénteken Ománban hunyt el, öngyilkos lett. (Új Szó)

Puha József

2018. 04. 23. 17:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Avicii (1989–2018) cikk képei
Avicii - Avicii (1989–2018)Avicii - Avicii (1989–2018)