Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/17. hét

Listamustra - Listamustra 2018/17. hét

A Nice for What a dalok brit listája után az amerikain is az első helyre érkezett meg. Drake előző slágere, a God’s Plan is mindkét piacon az élen rajtolt. Ráadásul a kanadai hiphopsztár az USA-ban saját magát váltotta a csúcson. Újdonsága a harmincadik a sorban, amely a Hot 100 vezető pozíciójában indít.

Michael Jackson zeneszáma, a You Are Not Alone volt az első, 1995 szeptemberében, amely az amerikai rangsor élén kezdett. Az előző pedig az említett God’s Plan. A Nice for What Drake ötödik listavezetője az USA-ban. Két Rihanna-felvétel közreműködőjeként, 2010-ben a What’s My Name? cíművel egy, 2016-ban a Workkel kilenc hétig uralta a mezőnyt, a Wizkiddel és Kylával készített One Dance-szel 2016-ban tíz, a God’s Plannel idén tizenegy hétig volt első. Drake a rangsor 13. szereplője, aki saját magát váltja a csúcson. Ez elsőként 1964-ben a The Beatlesnek jött össze, egyből egy triplával, a gombafejűek I Want to Hold Your Hand című szerzeményét a She Loves You, azt a Can’t Buy Me Love követte az élen. Legutóbb Justin Biebernek sikerült ez a bravúr. 2016-ban a Sorry után a Love Yourself című dala vezetett, tavaly pedig két olyan sláger váltotta egymást a csúcson, amelyekben közreműködőként hallható. Az I’m the One-t (DJ Khaled featuring Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper, Lil Wayne) követően a Despacito (Remix) (Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber) uralta a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Nice for What

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss

Németország – Marshmello & Anne-Marie: Friends

Magyarország – Ákos: 50

 

Izraeli zenész a német TOP 10-ben

Az amerikai élmezőnyben a Nice for What (Drake) mellett egy másik új jelzésű zeneszám is található. Cardi B New York-i rapperlány Bad Bunny Puerto Ricó-i énekessel és J Balvin kolumbiai énekessel készült felvétele, az I Like It a nyolcadik helyet foglalta el. Cardi B az albumrangsor élén startoló Invasion of Privacy című első stúdiólemezéről a Be Careful a listán tartózkodás második hetében ötöt javítva a 11., a Bartier Cardi (featuring 21 Savage) a rangsorban tanyázás 16. hetében tizenkilencet ugorva a 32. pozícióban szerepel, korábban a 14. helyig jutott. A tizenhárom szerzeményt tartalmazó album további dalai is a listán landoltak, csak a tavaly októberben három hétig trónoló Bodak Yellow (Money Moves) hiányzik róla. A Drip (featuring Migos) a 21., az I Do (featuring SZA) a 23., a Ring (featuring Kehlani) a 28., a Get Up 10 a 38., a Best Life (featuring Chance the Rapper) a 39., a Bickenhead a 43., a Thru Your Phone az 50., a She Bad (with YG) az 57., a Money Bag az 58. pozíciót szerezte meg. A múlt heti európai helyzetet másolva itt is mélyrepülésbe fogtak a kanadai The Weeknd My Dear Melancholy, című EP-jének zeneszámai. A Call Out My Name tizenhat helyet hátrálva a 20., a Wasted Times harminchatot esve a 63., a Try Me negyvennyolcat zuhanva a 74. pozícióban található. A Gesaffelsteinnel készített I Was Never There és Hurt You, valamint a Privilege elhagyta a mezőnyt. The Weeknd Kendrick Lamarral készült felvétele, a Pray for Me a Black Panther (Fekete Párduc) című amerikai filmből a rangsorban szereplés 10. hetében a 17., a hetedik helyig vitte.

Az Egyesült Királyságban az egy hét után trónfosztott Nice for What (Drake) című szerzeményt a múlt héten a bronzérmes pozícióban nyitó One Kiss váltotta a csúcson. A skót Calvin Harrisnek, napjaink egyik legnépszerűbb producerének ez a kilencedik brit listavezetője. 2008-ban Dizzee Rascal Dance wiv Me című dalának a közreműködőjeként (Dizzee Rascal featuring Calvin Harris and Chrome) négy, 2009-ben az I’m Not Alone-nal két, 2011-ben Rihanna We Found Love című slágerének a közreműködőjeként hat, 2012-ben a Sweet Nothinggal (featuring Florence Welch) egy, 2013-ban az Under Controllal (and Alesso featuring Hurts) egy, 2014-ben a Summerrel egy és a Blame-mal (featuring John Newman) egy, tavaly a Feelsszel (featuring Pharrell Williams, Katy Perry & Big Sean) szintén egy hétig uralta a mezőnyt. A One Kiss énekesnőjének, a koszovói albán származású, angol Dua Lipának ez a második brit listavezetője. Tavaly az említett Feels után a New Rules című zeneszámával két hétig volt első. A legmagasabban debütáló újdonság, az angol Zayn felvétele, a Let Me a 20. helyen található.

Németországban egy hét szünet után visszatért az élre Marshmello philadelphiai producer és Anne-Marie essexi énekesnő szerzeménye, a Friends, megszakítással ötödik hete vezet. A One Kiss (Calvin Harris & Dua Lipa) tizennégy pozíciót ugorva a hatodik, a Nice for What (Drake) tizenkilencet száguldva a kilencedik, Dennis Lloyd izraeli zenész dala, a Nevermind hatot javítva a tizedik.

Kovács Ákos április 6-án töltötte be 50. életévét. A Kossuth-díjas zenész ennek kapcsán jubileumi turnén vesz részt. Az egyik szponzornak köszönhetően a látogatók a belépőjegyhez maxi CD-t kapnak, amely az énekes három zeneszámának az új változatait tartalmazza. Ez a zeneáruházakban is beszerezhető. A múlt héten a hazai Single (track) Top 40 19. helyére iratkozott fel, a héten már a csúcson tanyázik. A felvételek külön-külön is felbukkantak a rangsorban, koncertverzióban: az Indiántánc a 18., a Ki helyett szeretsz? a 19., a Tanulékony szörnyeteg a 22. pozícióba érkezett meg. A One Kiss (Calvin Harris & Dua Lipa) a második, a Punnany Massif szerzeménye, a 2012-es Mosoly (az eredeti változat: Mary PopKids featuring Punnany Massif) új verziója a nyolcadik, a Tankcsapda 1992-es slágere, A legjobb méreg (javarészt annak köszönhetően, hogy a Metallica eljátszotta a budapesti koncertjén) a kilencedik, a kubai Descemer Bueno, a spanyol Enrique Iglesias és a szintén kubai El Micha dala, a Nos Fuimos Lejos a 13., a Nice for What (Drake) a 29., a két New York-i, A$AP Rocky rapper és Moby énekes-producer zeneszáma, az A$AP Forever a 33., Malea Los Angeles-i énekesnő 2015-ös felvétele, a One Hot Mess a 36. helyen rajtol. A rádióállomásaink második hete Lost Frequencies belga house-producer és a Zonderling holland duó szerzeményét, a Crazyt sugározzák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Cardi B: Invasion of Privacy

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Ufo361: 808

Magyarország – Road: _Tkltssg_hbj (A tökéletesség hibája)

 

Road-albumdömping a hazai TOP 40-ben

Ahogy írtuk, az USA-ban Cardi B első stúdiólemeze, az Invasion of Privacy indít az élen, 255 ezer példánnyal, amelyből 103 ezer az eladás. Idén ennél jobb eredménnyel csak Justin Timberlake albuma, a Man of the Woods kezdett, 293 ezer példánnyal, amelyből 242 ezer volt az eladás. Cardi B szólóban az ötödik női rapper az amerikai rangsor csúcsán: Lauryn Hill (1998 – The Miseducation of Lauryn Hill), Foxy Brown (1999 – Chyna Doll), Eve (1999 – Let There Be Eve… Ruff Ryders’ First Lady) és Nicki Minaj (2011 – Pink Friday, 2012 – Pink Friday: Roman Reloaded) uralta még a listát. A tízes mezőnyben további két új jelzésű korongra lelünk: a Thirty Seconds to Mars Los Angeles-i rockzenekar ötödik stúdiólemeze, az America 62 ezerrel (54 ezer az eladás) az ezüstérmes, Lil Xan kaliforniai rapper első stúdióalbuma, a Total Xanarchy 28 ezerrel (14 ezer az eladás) a tizedik pozíciót foglalta el.

A brit rangsor élére újra visszajött a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című amerikai film korongja – megszakításokkal 13. hete első. Az 1986-tól létező Manic Street Preachers walesi rockegyüttes 13. stúdiólemeze, a Resistance Is Futile a második, a tíz évvel korábban, 1976-ban alakult The Damned londoni rockzenekar 11. stúdióalbuma, az Evil Spirits a hetedik helyen startol. 1997 májusában jelent meg a Take That motorja, Gary Barlow első szólólemeze, az Open Road, amely most új, felújított változatban (21st Anniversary Edition) került forgalomba, s a lista 25. pozíciójába tért vissza.

A német élmezőny felét újdonságok adják. Ufo361 török származású német rapper második stúdióalbuma, az 808 az első, a Revolverheld hamburgi pop-rock együttes nagylemeze, a Zimmer mit Blick a második, Sasha német énekes albuma, a Schlüsselkind a negyedik, Eule német énekesnő nagylemeze, a Musik an, Welt aus az ötödik, a Breaking Benjamin pennsylvaniai rockzenekar albuma, az Ember a hatodik helyen landolt. A Metallica 1987 augusztusában adta ki a The $5.98 E.P. / $9.98 CD: Garage Days Re-Revisited című EP-jét. Ez újra piacra került, felújított verzióban, s a német rangsor tizedik pozíciójába jött vissza.

Április 6-án jelent meg a Road új stúdiólemeze, a _Tkltssg_hbj (A tökéletesség hibája), amely a várakozásnak megfelelően a hazai lista csúcsán nyitott. Ennek hozadékaként a rockegyüttes több albuma visszatért a negyvenes mezőnybe: a 2017-es Tizenhét a 14., a 2015-ös M. A. T. T. a 16., a 2010-es Emberteremtő a 25., a 2004-es Nem kell más a 29., a 2008-as Aranylemez a 32., a 2013-as Tegyük fel… a 34. helyre. Kylie Minogue 14. stúdióalbuma, a Golden a 10., az ötvenéves Mentes Norbert gitáros, a Moby Dick és a Hungarica zenészének nagylemeze, A rock & roll örök a 11., a The Dead Daisies ausztrál–amerikai szupergrupp negyedik stúdióalbuma, a Burn It Down a 24., a Kamelot floridai metálzenekar 12. stúdiólemeze, a The Shadow Theory a 27. pozíciót szerezte meg, új belépőként.

Puha József

2018. 04. 23. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/17. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/17. hét