Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/18. hét

Listamustra - Listamustra 2018/18. hét

Újabb halott sztár, ezúttal az április 20-án a 29. életévében elhunyt Avicii stúdiólemezei és slágerei tértek vissza a listákra, egyelőre csak a britre és a németre. A svéd producernek az előbbiből csak kettő van, az utóbbiból viszont rengeteg. A brit rangsorba a szabályoknak megfelelően csak három, a németbe – ahol nincs ilyen megkötés – hét népszerű dala jött vissza.

Az Egyesült Királyságban Avicii első stúdióalbuma, a 2013-as True a 14. helyre tért vissza, 53. hete szerepel a mezőnyben, az ezüstérmes pozícióig jutott. Második stúdiólemeze, a 2015-ös Stories a 17. helyre jött vissza, ez sokkal szerényebben teljesített, csak hatodik hete található a listán, a kilencedik pozícióig vitte. Németországban a True a 27., 41. hete tanyázik a rangsorban, az ötödik helyig jutott. A Stories a 43., hatodik hete van a mezőnyben, a nyolcadik a csúcspozíciója. Itt a 2017-es Avīci (01) című EP is felbukkant, a 62. helyen, ötödik hete szerepel a listán, a 37. pozícióig vitte. Az Egyesült Királyságban Avicii slágerei közül a 2013-as Wake Me Up! a 26. (69. hete található a rangsorban, három hétig első volt), a 2011-es Levels a 36. (48. hete tanyázik a mezőnyben, a negyedik helyig jutott), a 2013-as Hey Brother a 43. pozícióba (44. hete van a listán, a második helyig vitte) tért vissza. Németországban a Wake Me Up! a 13. (60. hete szerepel a rangsorban, tíz hétig első volt), a Levels a 26. (59. hete található a mezőnyben, a hatodik a csúcspozíciója), a 2017-es Lonely Together (featuring Rita Ora) a 33. (28. hete tanyázik a listán, a 24. helyig jutott), a szintén tavalyi Without You (featuring Sandro Cavazza) a 40. (17. hete van a rangsorban, a 18. pozícióig vitte), a Hey Brother az 52. (40. hete szerepel a mezőnyben, egy hétig első volt), a 2015-ös Waiting for Love az 55. (35. hete található a listán, a nyolcadik helyig jutott), a 2014-es The Nights a 81. pozícióba (30. hete tanyázik a rangsorban, a 19. helyig vitte) jött vissza.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Nice for What

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss

Németország – Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss

Magyarország – Ed Sheeran: Perfect

 

A One Kiss európai diadala

Nincs változás az amerikai Hot 100 csúcsán, második hete Drake vezet a június 28-án piacra kerülő Scorpion című ötödik stúdióalbumának újabb előhírnökével, a Nice for What című szerzeménnyel. A kanadai hiphopsztár előző slágerére, a rangsort 11. hétig uraló God’s Plan címűre az ezüstérmes pozícióban lelünk. Egy másik rapper, egy hölgy, a Trinidad és Tobagóban született, Beverly Hillsben élő Nicki Minaj április 12-én két zeneszámmal rukkolt elő – a Chun-Li a 92. helyről a 10. pozícióba, a Barbie Tingz a 83. helyről a 25. pozícióba ugrott.

A brit élmezőnyben két újdonság, valamint egy-egy új belépő és visszatérő szerepel. A floridai Ariana Grande felvétele, a No Tears Left to Cry a második, egy másik énekesnő, Anne-Marie dala, a 2002 a nyolcadik helyen debütált. Az essexi sztár pénteken jelentette meg a Speak Your Mind című első stúdiólemezét. A Banx & Ranx kanadai producerduó két londonival, Ella Eyre énekesnővel és Yxng Bane énekes-rapperrel készült szerzeménye, az Answerphone tizenegy pozíciót javítva a hetedik. Zedd orosz–német producer Maren Morris texasi születésű countryénekesnővel és a Grey Los Angeles-i elektrozenei duóval készített slágere, a hetedik helyig jutó The Middle három pozíciót előlépve a kilencedik. J. Cole Németországban született, észak-karolinai rapper április 20-án kiadott KOD című ötödik stúdióalbumáról a címadó zeneszám a 17., az ATM a 28., a Photograph a 30. helyre iratkozott fel.

A brit lista élét még a múlt héten elfoglaló One Kiss a héten a német rangsorban is első lett. A skót Calvin Harrisnek ez a harmadik német listavezetője. 2011-ben Rihanna felvétele, a We Found Love közreműködőjeként négy, 2015-ben az Ellie Gouldinggal készült Outside-dal egy hétig uralta a mezőnyt. Társának, a koszovói albán származású, londoni Dua Lipának ez az első német listavezetője. Eddig a kilencedik volt a csúcspozíciója, amit a Martin Garrixszal készített Scared to Be Lonelyval, valamint szólóban a New Rulesszal ért el. A No Tears Left to Cry (Ariana Grande) itt is a második helyen indít. A tízes mezőnyben még egy újdonság található: Summer Cem török származású német rapper dala, a Tamam Tamam a hetedik pozíciót szerezte meg. David Guetta francia producer és Sia ausztrál énekesnő szerzeménye, a Flames két helyet javítva a kilencedik.

A mi Single (track) Top 40 rangsorunk csúcsára újra visszatért az angol Ed Sheeran világslágere, a Perfect, megszakításokkal 11. hete uralja a mezőnyt. A múlt heti listavezető, Ákos maxi CD-je, az 50 elhagyta a rangsort. Lil Pump floridai rapper zeneszáma, az Esskeetit a hatodik, Zayn angol énekes felvétele, a Let Me a kilencedik, Cardi B New York-i rapperlány Bad Bunny Puerto Ricó-i énekessel és J Balvin kolumbiai énekessel készült dala, az I Like It a 13., a kanadai The Weeknd szerzeménye, a Call Out My Name a 15., a Hősök zeneszáma, a Kilépő a 16., két rapper-énekes, a New York-i Post Malone és a Los Angeles-i Ty Dolla $ign felvétele, a Psycho a 27., Deniz dala, a Hol volt, hol nem volt a 31., a Florence + the Machine angol popegyüttes szerzeménye, a Sky Full of Song a 35., Kim Hyo-yeon dél-koreai énekesnő és Ummet Ozcan török származású holland producer zeneszáma, a Sober a 36. pozícióban kezdett. A rádióállomásaink harmadik hete Lost Frequencies belga house-producer és a Zonderling holland duó felvételét, a Crazyt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Jason Aldean: Rearview Town

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Sting & Shaggy: 44/876

Magyarország – Kalapács: Örökfekete

 

Sting és Shaggy, a páratlan páros sikere

Az USA-ban idén első alkalommal countrysztár aratott rajt-cél győzelmet. A georgiai születésű, Nashville-ben élő Jason Aldean nyolcadik stúdióalbuma, a Rearview Town 183 ezer példánnyal (ebből 162 ezer az eladás) uralja a mezőnyt. A negyvenegy éves zenésznek ez a negyedik amerikai listavezető nagylemeze, a 2012-es Night Train, a 2014-es Old Boots, New Dirt és a 2016-os They Don’t Know című stúdióalbumaival volt első még. A TOP 10-ben további három új jelzésű korong tanyázik. A Breaking Benjamin pennsylvaniai rockzenekar hatodik stúdiólemeze, az Ember 88 ezerrel (80 ezer az eladás) a harmadik, a 72. életévében járó John Prine illinoisi country-folk zenész albuma, a The Tree of Forgiveness 54 ezerrel (53 ezer az eladás) az ötödik, a Pentatonix texasi a capella együttes hatodik stúdiólemeze, a PTX Presents: Top Pop, Vol. I 34 ezerrel (29 ezer az eladás) a tizedik helyen landolt.

A britek képtelenek megunni a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) zenéjét – az amerikai film korongja megszakításokkal 14. hete vezet. J. Cole fent említett albuma, a KOD az ezüstérmes, a Ben Earle és Crissie Rhodes alkotta The Shires angol countryduó harmadik stúdiólemeze, az Accidentally on Purpose a bronzérmes, Nines angol rapper második stúdióalbuma, a Crop Circle az ötödik, a Black Stone Cherry Kentucky állambeli rockzenekar hatodik stúdiólemeze, a Family Tree a hetedik, egy óriási és egy kisebb zenészlegenda, az angol Sting és a jamaikai Shaggy közös albuma, a 44/876 a kilencedik, az A Perfect Circle Los Angeles-i rockszupergrupp negyedik stúdiólemeze, az Eat the Elephant a 12. pozícióban nyitott.

Németországban Sting és Shaggy albuma (44/876) az első, az A Perfect Circle-é (Eat the Elephant) a második, a Glasperlenspiel német elektropopduó nagylemeze, a Licht & Schatten az ötödik, Alexander Knappe német énekes albuma, az Ohne Chaos keine Lieder a hatodik, Eunique német rapperlány nagylemeze, a Gift a hetedik, Mauli német rapper albuma, az Autismus x Autotune a tizedik, a Black Stone Cherryé (Family Tree) a 11. helyen startol.

Idehaza a Kalapács József vezette Kalapács stúdiólemeze, az Örökfekete érkezett meg az eladási rangsor élére. A metálegyüttes 2002-es stúdióalbuma, az Ösztön a 35., a 2010-es Dühös nemzedék című válogatása a 38. pozícióban debütált, a 2005-ös Keresztes háború című stúdiólemeze a 34., a 2009-es Apokalipszis a 36., a 2012-es Poklok és mennyek között a 39. helyre jött vissza. A Metallica 1987-es The $5.98 E.P. / $9.98 CD: Garage Days Re-Revisited című EP-jének felújított változata a 10., a Memphis Belle szombathelyi pop-rock zenekar második stúdióalbuma, a Most vagy soha a 29. pozícióba iratkozott fel.

Puha József

2018. 04. 30. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/18. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/18. hét