Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/19. hét

Listamustra - Listamustra 2018/19. hét

A dalok brit rangsorában visszaesőben van az április 20-án elhunyt Avicii mindhárom, a múlt héten visszatért slágere, a német mezőnyben a hétből négy maradt bent. Az amerikai és a hazai listára csak most jöttek vissza a svéd lemezlovas-producer legnépszerűbb szerzeményei, bár az előbbin csak egy, de az utóbbin nyolc található.

Az Egyesült Királyságban a 2013-as Wake Me Up! a 33. (egy hete 26. volt), a 2011-es Levels a 46. (36. volt), a 2013-as Hey Brother a 68. (43. volt) helyen szerepel. Németországban a Wake Me Up! a 45. (13. volt), a 2017-es Lonely Together (featuring Rita Ora) az 57. (33. volt), a szintén tavalyi Without You (featuring Sandro Cavazza) az 58. (40. volt), a Levels a 72. (26. volt) pozícióban tanyázik. A Hey Brother, a 2015-ös Waiting for Love és a 2014-es The Nights elhagyta a rangsort. Az Amerikai Egyesült Államokban csak a Wake Me Up! tért vissza, a 34. helyre – 54. hete van a mezőnyben, a negyedik a csúcspozíciója. Idehaza a Wake Me Up! (az első helyig jutott) a második, a Lonely Together a harmadik (ez a legjobb eredménye), a Without You a negyedik (ugyancsak ez a legjobb eredménye), a Hey Brother (listavezető is volt) az ötödik, a Waiting for Love (szintén volt első) a 12., a Levels (a hetedik a csúcspozíciója) a 13., a The Nights a 15. (ez a legjobb eredménye), a 2015-ös Broken Arrows (a 21. helyig vitte) a 36. pozícióba jött vissza. Avicii stúdióalbumai közül a brit rangsorban az első, a 2013-as True a 43. (a múlt héten 14. volt), a második, a 2015-ös Stories a 79. (17. volt) helyen található. A német százas mezőnyben az előbbire a 42. (27. volt), az utóbbira a 60. (43. volt) pozícióban lelünk. Az USA-ban a True a 22. (41. hete szerepel a listán, az ötödik helyig jutott), a 2017-es Avīci (01) című EP az 52. (hetedik hete tanyázik a rangsorban, ez a legjobb eredménye), a Stories a 73. (ötödik hete van a kétszázas mezőnyben, a 17. pozícióig vitte) helyre tért vissza. A mi negyvenes listánkra nem jött vissza Avicii egyetlen korongja sem.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Nice for What

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss

Németország – Capital Bra featuring Ufo361: Neymar

Magyarország – Ariana Grande: No Tears Left to Cry

 

Az amerikai rapzene dömpingje

Az USA-ban harmadik hete a kanadai Drake Nice for Whatja a legnagyobb sláger. A múlt héten a brit és a német rangsorban is az ezüstérmes pozícióban startolt (az előbbiben továbbra is második, az utóbbiban 11.), az amerikaiban a héten a bronzérmesben debütált a floridai születésű Ariana Grande felvétele, a No Tears Left to Cry. J. Cole Németországban született, észak-karolinai hiphopsztár április 20-án megjelent KOD című ötödik stúdiólemezének mind a tizenkét zeneszáma felbukkant a mezőnyben: az ATM a hatodik, a Kevin’s Heart a nyolcadik, a KOD a tizedik, a Photograph a 14., a Motiv8 a 15., az 1985 (Intro to the Fall Off) a 20., a The Cut Off (featuring Kill Edward, aki valójában J. Cole...) a 28., a Brackets a 30., a Window Pain (Outro) a 41., a Friends (featuring Kill Edward) a 46., a Once an Addict (Interlude) a 47., az Intro az 53. helyen található.

A jövő héten Post Malone szerzeményei árasztják el az amerikai listát – a New York-i születésű, texasi hiphopelőadó április 27-én rukkolt elő a Beerbongs & Bentleys című második stúdióalbumával, amely az Egyesült Királyágban az élen landolt. Erről a Psycho (featuring Ty Dolla $ign) (tizedik hete szerepel a brit rangsorban, a negyedik a csúcspozíciója) négy helyet javítva a hatodik, a Better Now a kilencedik, a Paranoid a 11. pozícióba érkezett meg. A brit mezőny csúcsán sincs változás, harmadik hete Calvin Harris és Dua Lipa vezet a One Kiss-szel, amely Németországban viszont egy hét után trónfosztott lett.

A német élmezőnyben két újdonságra lelünk, négy rappertől. Az ukrán és orosz gyökerekkel rendelkező Capital Bra, valamint a török származású Ufo361 dala, a Neymar az első, Gzuz és Bonez MC felvétele, a Was erlebt a harmadik helyen indít. Post Malone-tól a Psycho (featuring Ty Dolla $ign) (tizedik hete tanyázik a listán, a hatodik a csúcspozíciója) tizenhat helyet ugorva a 23., a Rockstar (featuring 21 Savage) (33. hete van a rangsorban, öt hétig volt második) huszonhatot száguldva a 34. pozícióban található. A rapper nagylemezéről a Better Now a 16., a Paranoid az 51., a Spoil My Night (featuring Swae Lee) a 69., a Ball for Me (featuring Nicki Minaj) a 73., a Same Bitches (featuring G-Eazy and YG) a 74., a Rich & Sad a 82., az Over Now a 93. helyen nyitott.

A magyar negyvenes mezőnyben rajt-cél győzelmet aratott Ariana Grande slágere, a No Tears Left to Cry. Rúzsa Magdolna újdonsága, a Légzés a hatodik, a Follow the Flow raptrió zeneszáma, a Nem tudja senki a 14., két legendás zenész egy-egy szerzeménye, David Bowie-tól az 1983-as Let’s Dance a 16., Miles Davistől az idei Lemezboltok napján (Record Store Day), április 21-én kiadott Rubberband (Davis a nyolcvanas évek közepén tervezett egy soulos, funkys albumot, amelyet végül nem fejezett be, ennek címadó dala lett volna, most az eredeti társproducerek öntötték végső formába, az amerikai Ledisi énekli) a 17., Gary Clark Jr. texasi és Junkie XL holland zenésztől a The Beatles-örökzöld, a Come Together átdolgozása Az Igazság Ligája (Justice League) című filmből a 20., az angol Liam Payne és a kolumbiai J Balvin felvétele, a Familiar a 30., az ausztrál származású Kylie Minogue zeneszáma, a Golden című nagylemezén szereplő Stop Me from Falling új, a kubai Gente de Zona reggaeton-duóval készített változata a 34. pozícióba iratkozott fel. A rádióállomásaink adásában negyedik hete Lost Frequencies a holland Zonderling duóval készült slágere, a Crazy csendül fel a leggyakrabban. A belga house-producer időközben egy újabb szerzeménnyel jelentkezett, a Melody címűben az angol James Blunt énekel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – J. Cole: KOD

Egyesült Királyság – Post Malone: Beerbongs & Bentleys

Németország – Helene Fischer: Helene Fischer

Magyarország – Road: _Tkltssg_hbj (A tökéletesség hibája)

 

Régebbi és régi albumok újbóli sikere

J. Cole nagylemeze, a KOD 2018 eddigi legjobb eredményével, 397 ezer példánnyal (ebből 174 ezer az eladás) szerezte meg az amerikai rangsor csúcsát. A rapper előző négy stúdióalbuma: a 2016-os 4 Your Eyez Only, a 2014-es 2014 Forest Hills Drive, a 2013-as Born Sinner és a 2011-es Cole World: The Sideline Story is első volt az USA-ban. A TOP 10-ben további két új jelzésű korongra lelünk: az A Perfect Circle Los Angeles-i rockszupergrupp negyedik stúdiólemeze, az Eat the Elephant 68 ezerrel (63 ezer az eladás) a harmadik, a Lord Huron michigani folk-rock együttes harmadik stúdióalbuma, a Vide Noir 32 ezerrel (29 ezer az eladás) a kilencedik helyet foglalta el.

A brit tízes mezőnyben négy újdonság tanyázik. Post Malone fent említett, az élen kezdő nagylemeze (Beerbongs & Bentleys) mellett Anne-Marie essexi énekesnő első stúdióalbuma, a Speak Your Mind a harmadik, a Blossoms manchesteri pop-rock zenekar második stúdiólemeze, a Cool Like You a negyedik, Janelle Monáe harmadik stúdióalbuma, a Dirty Computer a nyolcadik pozícióban startol. Az utóbbi, a kansasi születésű, atlantai énekesnő eddigi legnagyobb sikerét a Fun. New York-i poptrió We Are Young című dalának a közreműködőjeként érte el, 2012-ben.

Helene Fischer április 27-én dupla koncertlemezzel és DVD-vel rukkolt elő Helene Fischer Live – Die Arena-Tournee címmel. A krasznojarszki születésű, német énekesnő Helene Fischer című stúdióalbuma visszatért a német csúcsra, 51. hete van a listán, megszakításokkal harmadik hete vezet. A Die Fantastischen Vier stuttgarti hiphopcsapat 10. stúdiólemeze, a Captain Fantastic a második, Marsimoto (Marteria néven is ismert) német rapper albuma, a Verde a harmadik, Post Malone korongja (Beerbongs & Bentleys) a negyedik, a BlutEngel német szintipop csapat koncertkiadványa, a Live im Wasserschloss Klaffenbach (dupla CD + DVD) a hetedik, a Foreigner angol–amerikai rockegyüttes ötvennyolc tagú nagyzenekarral és hatvantagú kórussal előadott szimfonikus koncertjének CD-je és DVD-je, a Foreigner with the 21st Century Symphony Orchestra & Chorus a kilencedik, Van Morrison északír zenész és Joey DeFrancesco pennsylvaniai Hammond orgonás, trombitás közös nagylemeze, a You’re Driving Me Crazy a tizedik helyen debütált.

A magyar rangsorban újra a Road rockegyüttes albuma, a _Tkltssg_hbj (A tökéletesség hibája) az első, amely két hete az élre érkezett meg. Kovács Kati az MTVA által CD-n megjelentetett nagylemezei közül a Csendszóró (1977) a 31., az Intarzia (1975) a 33., a Tíz (1980) a 38. pozícióban landolt. A Punnany Massif válogatásalbuma, a tizenöt slágerét új verzióban tartalmazó PMXV a kilencedik, az Illés eddig kiadatlan, Goodbye London című nagylemezének a rekonstrukciója (a zenekar 1970-es letiltása miatt nem jelenhetett meg) a tizedik, Madonna az idei Lemezboltok napja alkalmából bakeliten ismét kiadott The First Albuma a 18., Sting és Shaggy nagylemeze, a 44/876 a 27., Pál Dénes karácsonyi albuma (!), a Régi mese a 32., a szintén a Record Store Dayre bakeliten megjelent The Doors-lemez, a Live at the Matrix Part II a 40. helyen indít.

Puha József

2018. 05. 07. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/19. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/19. hét