Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A magyar metálzene újabb sikere

Nagy-Szín-Pad! - A magyar metálzene újabb sikere

Akárcsak februárban A Dalban, az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójában, pénteken este is metál diadalmaskodott a magyar zenei élet legizgalmasabb és legfontosabb versenyében, amely mostanra – kigyógyulva a gyermekbetegségeiből – a legjobb is lett. Ez a mustra, ahogy az alcíme is jelzi, nem tehetségeket kutat, hanem tehetségeket mutat. És piedesztálra emel.

A Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyt 2014-ben indította a VOLT Produkció és a Petőfi rádió, azzal a céllal, hogy a résztvevők, a már népes rajongótábort szerzett, klubszinten ismert zenészek a korábbinál nagyobb reflektorfényt kapjanak. Meghívásos alapon működik, jelentkezést nem fogadnak el. Az első évben a Mary PopKids győzött. 2015-ben a szervezők elkövették azt a hibát, hogy az ismertebb és szárnypróbálgató résztvevők közé beválogatták a már akkor is az első vonalban lévő, a többieknél mérföldekkel előrébb járó Ocho Machót. Egyértelmű volt, hogy megnyeri az évadot. Tavalyelőtt a Bohemian Betyars végzett az első helyen – a zenekar képviselhette Magyarországot a 2017-es groningeni Eurosonic Festivalon, amely a feltörekvő, ígéretes karrier előtt álló zenészek első számú európai seregszemléje. A kizárólag magyarul éneklők helyett hatásosabb, ha angol nyelvű repertoárral (is) rendelkezők jutnak el oda, részben ezért tavaly a zsűri döntése alapján már nem a győztes Lóci játszik, hanem az egykori tinisztár, Zentai Márk együttese, a Mörk kapta meg ezt a lehetőséget.

Nagy-Szín-Pad! - A magyar metálzene újabb sikere

Idén végre minden összejött. A mezőny a korábbiaknál is színesebb volt, a könnyűzene szinte minden szegmense képviseltette magát. „A verseny eddigi sikerét és szakmai elismertségét éppen az adja, hogy immáron ötödik éve azok a kollégák döntik el, hogy kiket hívjunk meg, akik nemcsak figyelemmel kísérik a koncertező zenekarokat, hanem ebben a közegben is élnek” – nyilatkozta Lobenwein Norbert, a Nagy-Szín-Pad! alapítója.

Ezúttal az Amigod, Antonia Vai, az Apey & the Pea, a Belau, ByeAlex és a Slepp, a JETLAG, az NB, valamint a Soulwave kapott meghívást. Az elődöntőkben – melyeket a döntőhöz hasonlóan az Akvárium Klubban rendeztek – a résztvevők mindegyike teljes értékű koncertet adott; ezeket a Petőfi TV is közvetítette. Tíz főből álló szakmai zsűri és a nézők szavazatai alapján a pénteki döntőbe Antonia Vai (Antonia Morvai) magyar származású svéd énekesnő, a 2009-ben alakult Apey & the Pea metáltrió, valamint az NB hiphopcsapat jutott be. Itt már csak a közönség szavazott.

Nagy-Szín-Pad! - A magyar metálzene újabb sikere

A 2018-as Nagy-Szín-Pad! győztese az Apey & the Pea lett. „Nagyon szépen köszönjük, hogy bejutott ebbe a műsorba egy olyan zenekar, amelynek amúgy nem lenne itt keresnivalója. De nektek köszönhetően itt vagyunk, és nagyon reméljük, hogy még rengeteg zenekar tudja követni ezt a példát, mert igenis meg kell mutatni, hogy vannak még olyanok, akik nem kötnek be CD-t, USB-t, tamagocsit, hanem feljönnek, és kinyírnak minket, aztán pedig hazamennek” – mondta Áron András, az együttes énekes-gitárosa az Akvárium színpadán. Az Apey & the Pea a győzelmének köszönhetően a legnépszerűbb magyarországi zenei fesztiválok, a Sziget, a VOLT, a STRAND és a Campus nagyszínpadán szerepelhet, felléphet a Nagyon Balaton rendezvényein, valamint a Petőfi Zenei Díj show-műsorában, újabb koncertet adhat az Akvárium Klubban, és egy videoklip elkészítésére is lehetősége nyílik. A trió képviselheti Magyarországot a 2019-es Eurosonic Festivalon, valamint a Visegrádi Csoport 2017/2018-as évi magyar elnöksége alkalmából egy lengyel és egy cseh fesztiválon is bemutatkozhat.

A másik két döntős Szlovákiában szerepelhet, Antonia Vai a pöstyéni Grape fesztiválon, az NB a dunaszerdahelyi Fröccsfesten lép fel. (Új Szó)

Puha József

2018. 05. 15. 11:13

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A magyar metálzene újabb sikere cikk képei
Nagy-Szín-Pad! - A magyar metálzene újabb sikereNagy-Szín-Pad! - A magyar metálzene újabb sikereNagy-Szín-Pad! - A magyar metálzene újabb sikereNagy-Szín-Pad! - A magyar metálzene újabb sikere