Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/23. hét

Listamustra - Listamustra 2018/23. hét

Tarolnak a dél-koreaiak. A BTS héttagú fiúcsapat eddig öt stúdiólemezzel jelentkezett, közülük három csak Japánban került forgalomba. Az új, a hatodik, a Love Yourself: Tear egy hete a brit listán a nyolcadik (most a 22.), a németen a 17. (ezúttal a 74.), a héten az amerikain az első, a miénken a 23. helyen rajtol.

A BTS az első dél-koreai együttes, amely elfoglalta az amerikai Billboard magazin kétszázas albumrangsora csúcsát – a Love Yourself: Tear 135 ezer példánnyal (100 ezer az eladás) landolt az élen. A fiúk minden zeneszámának angol címe, vagy angol címe is van, de azokban is főleg koreaiul énekelnek, rappelnek. Javarészt nem angol nyelvű korong legutóbb 2006 februárjában vezetett, az Il Divo Ancora című nagylemeze, amelyen a négy énekes spanyolul, franciául, angolul és olaszul adja elő a dalokat. A Love Yourself: Tear első slágere, a Fake Love az USA-ban a tizedik pozícióban debütált. A mi Single (track) Top 40 listánkra az album összes felvétele felkerült: a Fake Love az első, a The Truth Untold (featuring Steve Aoki) a hatodik, a Outro: Tear a 11., a Magic Shop a 16., az Airplane pt. 2 a 18., az Anpanman a 22., az Intro: Singularity a 23., a Love Maze a 24., a So What a 25., a 134340 a 29., a Paradise a 30. helyen nyitott.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Nice for What

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss

Németország – Capital Bra: One Night Stand

Magyarország – BTS: Fake Love

 

Odahaza még ismeretlen angol énekesnő a tengerentúlon hódít

Véget ért Childish Gambino (Donald Glover) amerikai trónolása – a kaliforniai színész-énekes This Is America című szerzeménye két hét után trónfosztott lett. Drake zeneszáma, a Nice for What került vissza a csúcsra, összességében ötödik hete uralja a mezőnyt. A kanadai hiphopsztár társszerzőként és előadóként közreműködik a TOP 10 két új belépőjének egyikében is, Lil Baby atlantai rapper Yes Indeed című felvételében, amely negyvenhárom pozíciót ugorva a hatodik. A másik új belépő Ella Mai, az odahaza még ismeretlen angol énekesnő dala, a Boo’d Up – ez három helyet javítva a nyolcadik.

A brit rangsor élén nincs változás, hetedik hete Calvin Harris és Dua Lipa slágere, a One Kiss az első. Az élmezőnybe egy szerzemény került be: a Clean Bandit angol trió az amerikai Demi Lovatóval készült Solója két pozíciót előlépve a tizedik. A legmagasabban indító újdonság A$AP Rocky New York-i rapper az angol kollégájával, Skeptával készített zeneszáma, a Praise the Lord (Da Shine) a 29. helyen található.

A német lista csúcsára egy hete Pietro Lombardi iratkozott fel a Phänomenallal (most a negyedik pozícióba hátrált), ezúttal pedig egy orosz és ukrán származású, német rapper, Capital Bra felvétele, a One Night Stand startol az élen. Neki idén ez – a 5 Songs in einer Nacht és a Neymar (featuring Ufo361) után – már a harmadik slágere, amely az első helyen kezd. Nagyon fut a szekerük a német rappereknek: a török származású Summer Cem és Bausa újdonsága, a Casanova a hetedik, Gzuzé, a Wolke 7 a kilencedik, Kay One-é, a Mike Singer énekessel készült Netflix & Chill a 11. pozícióba érkezett meg.

Idehaza a BTS dalai mellett további hét újdonság szerepel a negyvenes mezőnyben. Két hazai rapper, Funktasztikus és Bobafett szerzeménye, a BobaFunk a harmadik, a Solo (Clean Bandit featuring Demi Lovato) a negyedik, a kanadai Shawn Mendes zeneszáma, a Where Were You in the Morning? a kilencedik, Pharrell Williams virginiai énekes és Camila Cabello kubai születésű, miami énekesnő felvétele, a Sangria Wine a 32., AronChupa (Aron Michael Ekberg) svéd rapper-énekes és húga, Little Sis Nora (Nora Ekberg) dala, a Rave in the Grave a 35., a Honeybeast szerzeménye, az Utazó a 37., a Senkise (ByeAlex és Schmidt Gergő, azaz Tembo duója), valamint Hiro rapper zeneszáma, a KorsKorsKors a 40. helyet szerezte meg. A rádióállomásaink műsoraiban Marshmello philadelphiai producer és Anne-Marie angol énekesnő slágere, a Friends a leggyakrabban játszott felvétel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – BTS: Love Yourself: Tear

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Gzuz: Wolke 7

Magyarország – Punnany Massif: PMXV

 

Tovább tarol a megunhatatlan amerikai filmzene

Az amerikai TOP 10-ben a BTS albuma mellett további három új jelzésű korong tanyázik. Lil Baby első stúdiólemeze, a Harder Than Ever 71 ezer példánnyal a bronzérmes, a Five Finger Death Punch Las Vegas-i metálzenekar hetedik stúdióalbuma, az And Justice for None 71 ezerrel (60 ezer az eladás) a negyedik, NAV kanadai hiphopelőadó első stúdiólemeze, a Reckless 36 ezerrel a nyolcadik pozícióban rajtol.

Az Egyesült Királyságban megszakításokkal 17. hete a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című film zenéje a legnépszerűbb. Az élmezőnyben négy újdonságra lelünk. A Snow Patrol északír pop-rock együttes hetedik stúdióalbuma, a Wildness a második, Shawn Mendes harmadik stúdiólemeze, a Shawn Mendes a harmadik, a Biffy Clyro skót rockzenekar koncertalbuma, az MTV Unplugged – Live at Roundhouse, London a negyedik, a szintén skót Chvrches szintipoptrió harmadik stúdiólemeze, a Love Is Dead a hetedik helyet foglalta el. Két amerikai rapper: A$AP Rocky harmadik stúdióalbuma, a Testing a 11., Pusha T ugyancsak harmadik stúdiólemeze, a Daytona a 13. pozícióban landolt.

A német tízes mezőnyben nyolc új jelzésű korong van. Gzuz második szólóalbuma, a Wolke 7 az első, Angelo Kelly spanyol születésű, ír énekes (a The Kelly Familyben vált ismertté) a Familyvel készített nagylemeze, az Irish Heart a második, Shawn Mendes korongja (Shawn Mendes) a harmadik, Michelle német popénekesnő albuma, a Tabu a negyedik, a Biffy Clyro koncertanyaga (MTV Unplugged – Live at Roundhouse, London) az ötödik, a Feuerherz német popzenei fiúkvartett nagylemeze, a Feuerherz a hatodik, Punch Arogunz német rapper albuma, a Schmerzlos a nyolcadik, a Snow Patrol korongja (Wildness) a kilencedik helyen debütált.

Nálunk második hete a Punnany Massif válogatása, a PMXV a legkelendőbb hanghordozó. A BTS fent említett nagylemeze mellett négy új belépő található még a negyvenes mezőnyben. Az Amorphis finn metálegyüttes 13. stúdióalbuma, a Queen of Time a 16., a Five Finger Death Punch korongja (And Justice for None) a 24., Joe Bonamassa amerikai blues-rock gitáros-énekes koncertanyaga (dupla CD vagy DVD), a British Blues Explosion Live a 32., a Honeybeast első stúdiólemeze, a 2009-es, még Czutor Anett énekesnővel készült Parazita (a dalok az első CD-n magyarul, a másikon angolul hallhatók) a 39. pozícióban nyitott.

Puha József

2018. 06. 04. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/23. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/23. hét