Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/24. hét

Listamustra - Listamustra 2018/24. hét

Kanye Westet európai viszonylatban csak jókora jóindulattal sorolhatjuk a vezető rapperek közé. A szekere leginkább odahaza, az USA-ban fut. A június 1-jén kiadott hétdalos stúdiólemeze, a Ye a brit piacon nem tudta legyőzni A legnagyobb showman című film zenéjét, amely megszakításokkal a 18. hetét tölti a csúcson.

A Ye a brit albumlista második helyén landolt. Erről a zeneszámok brit százas rangsorában a Yikes a 10., az All Mine a 11., a Ghost Town a 17. pozícióba iratkozott fel – mint ismert, egy előadótól csak három szerzemény szerepelhet a mezőnyben. Németországban a nagylemez a 25. helyen debütált. A felvételek német százas listájára kettő fért fel: az All Mine a 75., a Yikes a 84. pozícióban rajtol. A jövő heti amerikai rangsorban biztosan feltűnik mind a hét dal, s ahhoz sem fér kétség, hogy az album az első helyen lép be a mezőnybe.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Nice for What

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss

Németország – Capital Bra: One Night Stand

Magyarország – Tankcsapda: Vagyok olyan szemét

 

Megérkezett a Tankcsapda újdonsága

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát megszakítással hatodik hete Drake vezeti a Nice for Whattal. A kanadai hiphopsztár június 29-én rukkol elő a Scorpion című ötödik stúdiólemezével, amelyről egy újabb beharangozó, az I’m Upset a 19. pozícióban kezdett. Tizenkét helyet ugorva a hetedik Cardi B New York-i rapperlány két latinzenei énekessel, a Puerto Ricó-i Bad Bunnyval és a kolumbiai J Balvinnal készített zeneszáma, az I Like It, amely Pete Rodriguez 1966-os I Like It Like That című slágerének az átiratára épül. Shawn Mendes kanadai énekes az amerikai albumlista élén indító harmadik, Shawn Mendes című stúdiólemezéről az In My Blood kilenc pozíciót javítva a 11. helyre jött fel.

A brit mezőny csúcsán sincs változás, nyolcadik hete Calvin Harris skót producer és Dua Lipa koszovói albán származású, angol énekesnő az első a One Kiss-szel. George Ezra angol énekes március 23-án megjelent Staying at Tamara’s című második stúdióalbumáról a Paradise az ezüstérmes pozícióig jutott (a héten a 12.), a Shotgun tizenkét helyet száguldva a nyolcadik.

A német rangsort második hete az orosz és ukrán származású, német rapper, Capital Bra szerzeménye, a One Night Stand uralja. A TOP 10-ben két új belépő található. Alvaro Soler spanyol–német származású énekes felvétele, a La Cintura hét pozíciót javítva a nyolcadik, a Clean Bandit angol trió Demi Lovato amerikai énekesnővel készült slágere, a Solo harminc helyet ugorva a tizedik.

A mi Single (track) Top 40 listánkat a múlt héten ellepték a BTS dél-koreai fiúcsapat dalai – a tizenegyből a héten egy maradt bent a mezőnyben, a Fake Love, amely az élről a 18. pozícióba hátrált. Az ötvenéves Lukács László vezette Tankcsapda május 4-én a Budapest Parkban tartott koncertjén mutatta be a Vagyok olyan szemét című zeneszámát, amely a rangsor csúcsán startol. A negyvenes mezőnyben további kilenc új belépő tanyázik. Lenny Kravitz New York-i énekes szerzeménye, a Low a 11., a Paradise (George Ezra) a 21., Shawn Mendes és az iowai születésű Julia Michaels felvétele, a Like to Be You a 26., Chicane angol zenész-producer dala, a Gorecki, a manchesteri Lamb duó 1996-os zeneszámának (Górecki) az átdolgozása a 29., Diplo amerikai producer, French Montana marokkói származású, New York-i rapper, Lil Pump miami rapper és Zhavia Ward amerikai énekesnő felvétele, a Welcome to the Party a Deadpool 2 című filmből a 31., Fodor Máriusz (Magashegyi Underground, Kaukázus) és Kama (Mary PopKids) slágere, a Magyarország rád vár kampány indulója, a Minden veled a 32., a Kowalsky meg a Vega, valamint Lotfi Begi szerzeménye, a Lehetetlen nincs (Velünk kerek a világ) a 34., Nicky Jam massachusettsi énekes és J Balvin dala, az X a 37., a U2 ír zenekar Love Is Bigger Than Anything in Its Way című zeneszáma a Los Angeles-i Cheat Codes trió remixében a 40. helyet foglalta el. A rádióállomásaink a One Kiss (Calvin Harris & Dua Lipa) című felvételt sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Shawn Mendes: Shawn Mendes

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Andreas Gabalier: Vergiss mein nicht

Magyarország – Punnany Massif: PMXV

 

Shawn Mendes folyamatosan javuló eredményei

Az amerikai albumrangsor élét – a várakozásnak megfelelően – Shawn Mendes stúdióalbuma, a Shawn Mendes szerezte meg, 182 ezer példánnyal, amelyből 142 ezer az eladás. A huszadik életévében járó énekes előző két stúdiólemeze is listavezető volt: a 2016-os Illuminate 145 ezerrel (121 ezer volt az eladás), a 2015-ös Handwritten 119 ezerrel (106 ezer volt az eladás) nyitott a csúcson. Az élmezőnyben még két újdonságra lelünk, amerikai rapperektől: Pusha T harmadik stúdióalbuma, a Daytona 77 ezerrel (39 ezer az eladás) a harmadik, A$AP Rocky szintén harmadik stúdiólemeze, a Testing 75 ezerrel (13 ezer az eladás) a negyedik pozícióban landolt. Egy harmadik amerikai rapper teljesítményéről is írnunk kell: Juice WRLD első stúdióalbuma, a Goodbye & Good Riddance a mezőnyben tartózkodás második hetében a 15. helyről a nyolcadikra lépett. A legtöbb lemezzel ellentétben ez nem pénteken, hanem szerdán (május 23-án) került forgalomba, ezért a múlt héten hét nap helyett csak kétnapi eredményét tükrözte a szereplés. A Chvrches skót szintipopegyüttes harmadik stúdióalbuma, a Love Is Dead a 11., J Balvin ötödik stúdiólemeze, a Vibras a 15. pozícióba iratkozott fel.

A brit TOP 10-ben Kanye West fent említett albuma mellett további három új jelzésű korong található. Ben Howard angol dalszerző-énekes harmadik stúdiólemeze, a Noonday Dream a negyedik, a The Who legendás énekese, Roger Daltrey tizedik szólóalbuma, az As Long as I Have You a nyolcadik, a Ghost svéd metálzenekar negyedik stúdiólemeze, a Prequelle a tizedik helyen debütált.

A német tízes mezőnyben hat újdonság tanyázik. Andreas Gabalier osztrák popénekes (a zeneszámait népzenével ötvözi) hatodik stúdióalbuma, a Vergiss mein nicht az aranyérmes, a Ghost korongja (Prequelle) az ezüstérmes, Eloy de Jong holland popénekes (a Caught in the Act fiúcsapatból) első szólólemeze, a Kopf aus – Herz an a bronzérmes, a Runrig skót folk-rock együttes válogatása, a Best of Rarities a hatodik, Marie Wegener német popénekesnő, a Deutschland sucht den SuperStar idei, 15. évada győztesének első albuma, a Königlich a hetedik, Schwesta Ewa lengyel születésű, német rapperlány második stúdiólemeze, az Aywa a nyolcadik pozícióban rajtol.

Nálunk harmadik hete a Punnany Massif válogatásalbuma, a hiphopcsapat tizenöt slágerét új köntösben tartalmazó PMXV a legnépszerűbb kiadvány. Az Intim Torna Illegál negyedik stúdiólemeze, az Élni jöttünk a második, Shawn Mendes korongja (Shawn Mendes) a kilencedik, a Solo: A Star Wars Story (Solo: Egy Star Wars-történet) című amerikai film zenéje a 38. helyre érkezett meg.

Puha József

2018. 06. 11. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/24. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/24. hét