Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/25. hét

Listamustra - Listamustra 2018/25. hét

Ahogy egy hete megjósoltuk, Kanye West összes új szerzeménye megérkezett az amerikai listára. Számunkra azonban a brit rangsorok több érdekességgel szolgálnak. A legnagyobb showman című film zenéjének már csak egy hétre van szüksége ahhoz, hogy az élen eltöltött hetek tekintetében utolérje Ed Sheeran legutóbbi stúdióalbumát. A zeneszámok mezőnyében trónfosztott lett Calvin Harris és Dua Lipa slágere, de mindkettőjük az eddigi legnagyobb sikerét könyvelheti el.

Az atlantai születésű rapper, Kanye West nyolcadik, hétdalos, Ye című stúdiólemeze 208 ezer példánnyal (85 ezer az eladás) startol az amerikai albumlista csúcsán. Erről a Hot 100 rangsorban a Yikes a nyolcadik, az All Mine a 11., a Ghost Town (featuring PartyNextDoor) a 16., a Wouldn’t Leave (featuring PartyNextDoor) a 24., a Violent Crimes a 27., az I Thought About Killing You a 28., a No Mistakes a 36. helyre iratkozott fel. Az Egyesült Királyságban megszakításokkal 19. hete a The Greatest Showman című amerikai film korongja vezet. Már a jövő héten utolérheti az angol Ed Sheeran tavalyi, ÷ (Divide) című stúdiólemezét, amely összességében húsz hetet töltött az élen. A Ye a brit listán az ezüstérmes pozícióból a tizedikbe hátrált. Kanye West egy másik albummal is az élmezőnyben található, egy újdonsággal. A hetedik helyen indít a Kids See Ghosts első stúdiólemeze, a Kids See Ghosts. A hiphopduót Kanye West és Kid Cudi alkotja. A felvételek brit rangsorában a One Kisst nyolc hét után győzték le. A csúcson szereplés alapján mindkét előadójának ez a legnagyobb sikere a brit piacon. A skót Calvin Harris eddig Rihanna We Found Love című slágerének a közreműködőjeként töltötte a legtöbb időt az élen, 2011-ben hat hétig volt első. A koszovói albán származású, angol Dua Lipának ez a második brit listavezetője, tavaly a New Rulesszal két hétig uralta a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Post Malone featuring Ty Dolla $ign: Psycho

Egyesült Királyság – Jess Glynne: I’ll Be There

Németország – Capital Bra: Berlin lebt

Magyarország – Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss

 

A Maroon 5 szállítja a nyár slágerét?

Az USA-ban – némi meglepetésre – Post Malone és Ty Dolla $ign szerzeménye, a Psycho vette át a vezetést, a rangsorban tartózkodás 15. hetében. A New York-i születésű, texasi Post Malone már tanyázott a csúcson, tavaly a Rockstarral (featuring 21 Savage) nyolc hétig. A kaliforniai Ty Dolla Sign először uralja a mezőnyt. Eddig a Fifth Harmony floridai lánycsapat 2016-os Work from Home című zeneszámának a közreműködőjeként járt a legmagasabban, a negyedik pozícióban. A 94. helyről a negyedikre száguldott a Maroon 5 felvétele, a Girls Like You, amelynek eredetije a Los Angeles-i zenekar tavaly novemberben megjelent hatodik, Red Pill Blues című stúdióalbumán található. Az új változatban Cardi B New York-i rapperlány működik közre. Juice WRLD illinoisi rapper dala, a Lucid Dreams hat pozíciót ugorva a kilencedik.

Az Egyesült Királyságban Jess Glynne készülő, második stúdiólemezének előhírnöke, az I’ll Be There foglalta el a lista élét. Az angol énekesnő a hetedik szerzeménnyel szerepel az első helyen, ebből csak három a saját slágere. 2015-ben a Hold My Handdel három, a Don’t Be So Hard on Yourselffel egy hétig volt első. Közreműködőként 2014-ben a Clean Bandit Rather Be-jével négy, Route 94 My Love-jával egy, 2015-ben Tinie Tempah Not Letting Gójával egy, idén a Rudimental These Daysével (Macklemore és Dan Caplen is hallható benne) szintén egy hétig állt a csúcson. Az ezüstérmes pozícióba – négyet előlépve – a Clean Bandit angol trió az amerikai Demi Lovatóval készült Solója jött fel. A TOP 10-ben két új belépőre lelünk: Tom Walker skót énekes Leave a Light On című zeneszáma megfelezve helyezését a nyolcadik, Cardi B két latinzenei énekessel, a Puerto Ricó-i Bad Bunnyval és a kolumbiai J Balvinnal készített felvétele, Pete Rodriguez 1966-os I Like It Like That című dalának az átiratára épülő I Like It négy pozíciót javítva a kilencedik.

Németországban Capital Bra saját magát váltotta az élen. Az orosz és ukrán származású, német rappernek a Berlin lebt idén már a negyedik slágere, amely rajt-cél győzelmet arat, korábban nem trónolt. A 5 Songs in einer Nacht egy, a Neymar (featuring Ufo361) három, a One Night Stand két hétig vezetett. A Bella ciao című olasz nyelvű szerzemény átdolgozásának Hugel Remixe a Money Heist című spanyol tévéfilmsorozatból El Profesor előadásában három helyet előlépve a tizedik.

A hazai rádióállomások második hete a One Kisst sugározzák a leggyakrabban – Calvin Harris és Dua Lipa zeneszáma a héten a Single (track) Top 40 mezőnyben is feljutott a csúcsra. A rangsorban tizennégy új belépő van. A Girls Like You (Maroon 5 featuring Cardi B) az ezüstérmes, a Hiro és Giajjenno alkotta AK26 hiphopduó felvétele, a Number One a bronzérmes, Willcox magyar lemezlovas dala, a Tequila a 12., a leginkább a kilencvenes években hódító Digital Scream zeneszáma, az Álmaidban visszatérek 2.18, a Corvina Álmaidban című slágerének az átirata a 14., a kansasi születésű Janelle Monáe szerzeménye, a Make Me Feel a 20., a New York-i Lenny Kravitz felvétele, az It’s Enough a 25., Pixa hazai producer, hiphopelőadó dala, az After (a refrént a Hip Hop Boyz Tarts velem című slágerének a refrénje ihlette) a 26., az izraeli Dennis Lloyd zeneszáma, a Nevermind a 29., a Hollywood Undead Los Angeles-i rap-rock együttes szerzeménye, a Gotta Let Go a 33., a Yikes (Kanye West) a 34., Nigel Stately magyar lemezlovas (& T.O.M featuring Kasai) felvétele, a Build a Love a 35., a 5 Seconds of Summer ausztrál popzenei fiúkvartett dala, a Youngblood a 36., az ugyancsak ausztrál AC/DC rockzenekar 1980-as slágere, a Back in Black a 37., Andrewboy hazai lemezlovas zeneszáma, a Sunday Morning a 39. pozícióban kezdett.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kanye West: Ye

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Andreas Gabalier: Vergiss mein nicht

Magyarország – Punnany Massif: PMXV

 

A Girls Like You jótékony hatása

Az amerikai tízes mezőnyben Kanye West albuma mellett még egy újdonság tanyázik. A Ghost svéd metálegyüttes negyedik stúdiólemeze, a Prequelle 66 ezer példánnyal (61 ezer az eladás) a harmadik helyen debütált. Luke Combs észak-karolinai születésű, Nashville-ben élő countryénekes tavaly június 2-án kiadott első stúdióalbuma, a This One’s for You június 1-jén öt új szerzeménnyel kiegészülve Deluxe verzióban került forgalomba This One’s for You Too címmel – a korong a 39. pozícióból a negyedikbe ugrott. A Maroon 5 stúdiólemeze, a Red Pill Blues iránt is jelentősen nőtt a kereslet, a Girls Like You sikerének köszönhetően, huszonhét hellyel van feljebb, mint a múlt héten, a 11. pozícióban található.

A brit élmezőnyben a fent említett Kids See Ghosts-album mellett további három új jelzésű korong szerepel. Jorja Smith angol énekesnő első stúdiólemeze, a Lost & Found a harmadik, az 1961-ben alakult kaliforniai The Beach Boys koncertalbuma, a The Beach Boys with The Royal Philharmonic Orchestra a negyedik, Lily Allen angol énekesnő negyedik stúdiólemeze, a No Shame a nyolcadik helyen nyitott.

A német piacon második hete Ausztria jelenlegi egyik vezető énekese, az 1984-es születésű Andreas Gabalier hatodik stúdióalbuma, a Vergiss mein nicht a legnépszerűbb kiadvány. A TOP 10-ben csak egy újdonságra lelünk, a Wingenfelder német popduó Sieben Himmel hoch című nagylemezére, a kilencedik pozícióban.

Idehaza negyedik hete a Punnany Massif hiphopcsapat uralja a mezőnyt a tizenöt slágerét új változatban tartalmazó PMXV című albumával. A második helyen a Vad Fruttik stúdiólemeze, a Szabad.vagy, a harmadikon az Intim Torna Illegálé, az Élni jöttünk tanyázik. A negyvenes mezőnyben öt új belépő van: a Honeybeast ötödik stúdióalbuma, az Élet a Marson a 20., a Ghost korongja (Prequelle) a 26., a Jethro Tull angol rockzenekar 1968 és 2003 közötti időszakából a népszerű dalokat felvonultató három CD-s gyűjteménye, a 50 for 50 a 32., Miles Davis (1926–1991) amerikai zenészlegenda válogatása, az Ultimate Miles a 34., a Morcheeba angol együttes kilencedik stúdiólemeze, a Blaze Away a 39. pozícióban landolt.

Puha József

2018. 06. 18. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/25. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/25. hét