Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/29. hét

Listamustra - Listamustra 2018/29. hét

Az idő előrehaladtával, már az egyenes kieséses szakaszban, egyre több angol bízott abban, hogy válogatottjuk sikerével érhet véget az idei labdarúgó-világbajnokság. Ezt jelzi, hogy a csúcsra emelték az angol zenetörténet első számú focis himnuszát, a Three Lions (Football’s Coming Home!) címűt, amely eredetileg az 1996-os, angol rendezésű Európa-bajnokságra készült, ahol Anglia az elődöntőben búcsúzott, Németországgal szemben maradt alul, büntetőpárbajban.

Közben kiderült, a végső győzelem az idén is csak álom maradt, az angol válogatott a bronzmeccset is elbukta. A Three Lionst Ian Broudie, a The Lightning Seeds liverpooli pop-rock zenekar énekes-gitárosa írta és énekli két fociőrült angol komikussal, David Baddiellel és Frank Skinnerrel, akik akkortájt a Fantasy Football League című népszerű tévéműsort vezették. A szerzemény 1996. június 1-jén debütált a brit rangsorban, egyből annak élén, majd öt héttel később visszatért oda. Az 1998-as vb-re – ahol Anglia szintén tizenegyes-párbajban vérzett el, a nyolcaddöntőben Argentínától kapott ki – a zeneszám új változatban, új szöveggel jelent meg, 3 Lions ’98 címmel, és három hétig állt a brit lista csúcsán. Az évek során többször is felbukkant a mezőnyben, természetesen a nagy futballtornák idején. Három hete a 72. helyen lépett be a rangsorba, onnan a 42. pozícióba ugrott, a múlt héten a 24. helyen szerepelt, most pedig átvette a vezetést.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Nice for What

Egyesült Királyság – Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds: Three Lions

Németország – Bushido featuring Samra & Capital Bra: Für euch alle

Magyarország – Follow the Flow: Nem tudja senki

 

Drake-daldömping

Drake kanadai hiphopsztár ötödik, Scorpion című dupla stúdióalbuma huszonöt felvételt tartalmaz – az összes megtalálható az amerikai Hot 100 mezőnyében. A Nice for What öt pozíciót javítva visszatért az élre, megszakításokkal nyolcadik hete trónol. A rangsort tizenegy hétig uraló God’s Plan ugyancsak öt helyet előlépve a negyedik, az I’m Upset tizenkilencet ugorva a hetedik. A Nonstop a második, az In My Feelings a hatodik, az Emotionless a nyolcadik, a Don’t Matter to Me (featuring Michael Jackson) a kilencedik, a Mob Ties a 13., az Elevate a 14., a Survival a 17., a Can’t Take a Joke a 18., a Talk Up (featuring Jay-Z) a 20., az 8 Out of 10 a 21., a Sandra’s Rose a 27., a Summer Games a 28., a Blue Tint a 30., a Jaded a 32., az Is There More a 36., a That’s How You Feel a 37., a Peak a 38., az After Dark (featuring Static Major and Ty Dolla $ign) a 41., a Finesse a 42., a Ratchet Happy Birthday az 51., a Final Fantasy az 56., a March 14 az 57. pozícióban nyitott.

Nézzük, hogyan teljesít Drake az Egyesült Királyságban, ahol egy előadó csak három szerzeménnyel lehet jelen a listán! Az Emotionless elhagyta a mezőnyt, helyére, a negyedik pozícióba az In My Feelings érkezett meg. A Don’t Matter to Me (featuring Michael Jackson) három helyet rontva az ötödik, a Nonstop tizenegyet hátrálva a 15. pozícióban tanyázik. Jonas Blue angol producer zeneszáma, a Jack & Jack nebraskai popduóval készített Rise négy helyet javítva a hetedik.

Németországban három német rapper: Bushido, Samra és Capital Bra dala, a Für euch alle a csúcson rajtol. Az ezüstérmes pozícióban – ötöt javítva – az In My Mind (Dynoro & Gigi D’Agostino), a bronzérmesben – őrizve a helyezését – a Bella ciao Hugel Remixe (El Profesor) van. A rangsorban a múlt héten Drake tizenkét felvétellel szerepelt. Ebből a héten öt maradt a mezőnyben: a Don’t Matter to Me (featuring Michael Jackson) öt pozíciót rontva a 21., az In My Feelings negyvennégyet ugorva a 27., a God’s Plan tizenhatot hátrálva az 50., a Nonstop huszonötöt rontva az 53., a Nice for What húszat hátrálva az 59. helyen található.

A magyar Single (track) Top 40 listát második hete a Follow the Flow hiphoptrió slágere, a Nem tudja senki vezeti. A rangsorban öt új belépőre lelünk. John Denver 1971-es zeneszáma, a Take Me Home, Country Roads a COPILOT Music + Sound előadásában, a Fallout 76 című videojátékból az ötödik, a lemezlovasok alkotta Cheat Codes Los Angeles-i trió a Little Mix négytagú angol lánycsapattal, a brit The X Factor nyolcadik, 2011-es évada győztesével készült szerzeménye, az Only You a hetedik, az Axwell Λ Ingrosso svéd house-duó RØMANS (Samuel Elliot Roman) angol énekessel készített dala, a Dancing Alone a 14., XXXTentacion slágere, a Changes a 30., Future atlantai rapper 2017-es felvétele, a Mask Off a 37. pozíciót foglalta el. A rádióállomásaink megszakítással harmadik hete David Guetta francia producer és Sia ausztrál énekesnő zeneszámát, a Flamest sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Scorpion

Egyesült Királyság – Drake: Scorpion

Németország – Eloy de Jong: Kopf aus – Herz an

Magyarország – Honeybeast: Élet a Marson

 

Metálújdonságok a német élmezőnyben

Drake dupla albuma, a Scorpion az év eddigi legjobb eredményével, 732 ezer példánnyal landolt az amerikai rangsor csúcsán. Ami viszont az eladást illeti, korántsem az év legjobb kezdését produkálta, 160 ezer példány fogyott el belőle. A Florence + the Machine angol popegyüttes negyedik stúdiólemeze, a High as Hope 84 ezer példánnyal (74 ezer az eladás) a második, két angol: Damon Albarn zenész és Jamie Hewlett képregényrajzoló virtuális formációja, a Gorillaz hatodik stúdióalbuma, a The Now Now 63 ezerrel (52 ezer az eladás) a negyedik, a Bullet for My Valentine walesi metálzenekar hatodik stúdiólemeze, a Gravity a 17., John Coltrane (1926–1967) amerikai dzsessz-szaxofonos 1963-ban rögzített, nemrég előkerült felvételeit tartalmazó Both Directions at Once: The Lost Album című dupla stúdiólemeze a 21. helyre iratkozott fel. A Guns N’ Roses Los Angeles-i rockegyüttes első, 1987-es stúdióalbuma, az Appetite for Destruction új kiadásban (Appetite for Destruction: Locked N’ Loaded) a tizedik pozícióba jött vissza – 188. hete tanyázik a mezőnyben, listavezető is volt.

A brit rangsort második hete Drake nagylemeze (Scorpion) uralja. A Years & Years angol poptrió második stúdióalbuma, a Palo Santo a harmadik, Tom Grennan angol dalszerző-énekes első stúdiólemeze, a Lighting Matches az ötödik helyen indít.

A német piacon a mezőnyben tartózkodás hatodik hetében a Caught in the Act fiúcsapatban megismert Eloy de Jong holland popénekes első szólóalbuma, a Kopf aus – Herz an került az élre. A TOP 10-ben egy-egy metálzenekar újdonsága szerepel: a norvég Immortal kilencedik stúdiólemeze, a Northern Chaos Gods az ezüstérmes, a német Kissin’ Dynamite hatodik stúdióalbuma, az Ecstasy a hetedik pozíciót szerezte meg.

Idehaza a Honeybeast ötödik stúdiólemeze, az Élet a Marson négy héttel ezelőtt a 20. helyen startolt. Aztán két hétre távozott a listáról. Időközben CD-n is forgalomba került – csak az egyik benzinkúthálózat töltőállomásain szerezhető be. A múlt héten a 12. pozícióba tért vissza, most átvette a vezetést. A Gorillaz albuma (The Now Now) a hetedik, a Florence + the Machiné (High as Hope) a 24., a Bullet for My Valentiné (Gravity) a 27., Madonna 1987-es nagylemeze, a Who’s That Girl (az azonos című filmhez készült) a 36., az 1981-es Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo című német film (magyar címe: Christiane F. – Mi, gyerekek az állatkerti megállónál) David Bowie által készített, újra megjelent zenéje a 39. helyen debütált.

Puha József

2018. 07. 16. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/29. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/29. hét