Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/32. hét

Listamustra - Listamustra 2018/32. hét

Többször írtam már, hogy a piac telítettsége miatt a zenei életben jó ideje nincs uborkaszezon, a nyári hónapokban sem esik vissza a kiadás. Most mégis – második hete – pangás tapasztalható. A mi szemszögünkből nézve a három legfontosabb nemzetközi dallista érmes pozícióiban semmilyen változás nincs a múlt héthez képest.

Az amerikai rangsorban harmadik hete a kanadai Drake slágere, az In My Feelings az első. A második helyen az I Like It (Cardi B, Bad Bunny, J Balvin), a harmadikon a Girls Like You (Maroon 5 featuring Cardi B) szerepel. A brit mezőnyt szintén az In My Feelings (Drake) uralja, ugyancsak harmadik hete. Az ezüstérmes pozícióban a Shotgun (George Ezra), a bronzérmesben a Rise (Jonas Blue featuring Jack & Jack) található. A német listát harmadik hete két zenész-producer, a litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino vezeti az In My Minddal. A második helyen a Bella ciao Hugel Remixe (El Profesor), a harmadikon a Solo (Clean Bandit featuring Demi Lovato) tanyázik. Az albumrangsorok élmezőnyeit is a pangás jellemzi: az amerikaiban egyetlen újdonság sincs, a britben is csak egy van.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: In My Feelings

Egyesült Királyság – Drake: In My Feelings

Németország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

Magyarország – Clean Bandit featuring Demi Lovato: Solo

 

A Fefe a hét legnagyobb nyertese

Az amerikai TOP 10-ben öt hiphopzenész egy újdonságára és egy új belépőjére lelünk. A negyedik pozícióba iratkozott fel két rapper, a New York-i 6ix9ine, valamint a Trinidad és Tobagó-i születésű Nicki Minaj a kanadai Murda Beatz producerrel készített zeneszáma, a Fefe. Három helyet előlépve a tizedik két újabb rapper, a kaliforniai Tyga és a georgiai Migos trióból ismert Offset felvétele, a Taste.

A brit tízes mezőnyben egy újdonság szerepel. A negyedik pozícióban landolt DJ Khaled New Orleans-i születésű producer Justin Bieber kanadai énekessel, valamint két rapperrel, a chicagói Chance the Rapperrel és Quavóval (szintén a feljebb említett Migos tagja) készült szerzeménye, a No Brainer. A Fefe (6ix9ine featuring Nicki Minaj & Murda Beatz) a rangsorban tartózkodás második hetében tizennyolc helyet ugorva a 17. pozícióba jött fel.

A német élmezőnyben egy új változatban hódító visszatérő és két új belépő található. Alvaro Soler spanyol énekes La Cintura című slágerének az új verzióját Flo Rida floridai rapperrel és Tini (Martina Stoessel) argentin színész-énekesnővel készítette el – hat helyet javítva a hetedik, az eredetije a nyolcadik pozícióig jutott. Jonas Blue angol producer dala, a Jack & Jack nebraskai popduóval készült Rise hármat előlépve a nyolcadik, az Andrew Fedyk és Joe Depace alkotta Loud Luxury kanadai producerduó, valamint Brando énekes zeneszáma, a Body ugyancsak hármat javítva a kilencedik. A No Brainer (DJ Khaled, Justin Bieber, Chance the Rapper, Quavo) a 15. pozícióban debütált. A Fefe (6ix9ine featuring Nicki Minaj & Murda Beatz) a második héten negyvenkilenc helyet száguldva a 16. pozícióba lépett.

A magyar negyvenes lista kapcsán komoly változásokról számolhatunk be, nyolc újdonság tanyázik rajta. A csúcsot a Clean Bandit angol trió és Demi Lovato amerikai énekesnő Solója foglalta el, amely a brit rangsort hat, a németet négy héttel ezelőtt uralta. A Fefe (6ix9ine featuring Nicki Minaj & Murda Beatz) az ötödik, a Rise (Jonas Blue featuring Jack & Jack) a 12., Bereczki Zoltán felvétele, a Choices (egy nemzetközi chipsmárka reklámzenéje) a 19., Zedd orosz–német producer Elley Duhé alabamai születésű ír énekesnővel készített dala, a Happy Now a 29., az AWS rockzenekar szerzeménye, a Hol voltál? a 30., az Imagine Dragons Las Vegas-i pop-rock együttes zeneszáma, a Natural a 36., Robin Schulz német producer és Marc Scibilia amerikai énekes felvétele, az Unforgettable a 39., a Waterloo, a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmből, Hugh Skinner és Lily James előadásában a 40. helyen kezdett. Martin Garrix holland producer és Khalid amerikai énekes dala, az Ocean öt héttel ezelőtt a 15. pozícióban startolt, aztán elhagyta a mezőnyt, most a negyedikbe tért vissza. A hazai rádióállomások megszakításokkal hatodik hete Calvin Harris skót producer és Dua Lipa koszovói albán származású angol énekesnő slágerét, a One Kisst sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Drake: Scorpion

Egyesült Királyság – Soundtrack: Mamma Mia! Here We Go Again

Németország – Summer Cem: Endstufe

Magyarország – Válogatás: STRAND Fesztivál 2018

 

Újdonságszegény élmezőnyök

Az USA-ban az első új jelzésű korong, a The Internet öttagú Los Angeles-i soulzenekar negyedik stúdióalbuma, a Hive Mind a 26. helyre érkezett meg. Az élen negyedik hete Drake ötödik stúdiólemeze, a Scorpion szerepel, ezúttal 184 ezer példánnyal (15 ezer az eladás) első. Az USA-ban is kitört a Mamma Mia!-láz. Az idei film, a Mamma Mia! Here We Go Again (Mamma Mia! Sose hagyjuk abba) zenéje a rangsorban tartózkodás második hetében tizenhét pozíciót ugorva a bronzérmesbe jött fel. Az első rész, a 2008-as Mamma Mia! albuma hatvannyolc helyet száguldva a 21. – 66. hete található a mezőnyben, listavezető is volt. Az eredeti ABBA-dalok iránt is megnőtt a kereslet, a svéd kvartett Gold – Greatest Hits című 1992-es slágergyűjteménye olyan magasan tanyázik, mint még soha, hatvanegy pozíciót ugorva a 25. – 140. hete van a rangsorban.

Az Egyesült Királyságban második hete az új Mamma Mia!-film zenéje a legnépszerűbb. A Halestorm pennsylvaniai rockegyüttes negyedik stúdiólemeze, a Vicious a nyolcadik helyen rajtol, a TOP 10 egyetlen újdonságaként. Catherine McGrath északír countryénekesnő első stúdióalbuma, a Talk of This Town a 13., a Chris Daughtry vezette Daughtry észak-karolinai rockzenekar ötödik stúdiólemeze, a Cage to Rattle a 14., a megszakításokkal 1993 óta létező, a legnagyobb sikereit a kilencvenes évek második felében és 2000-ben arató All Saints angol női kvartett ötödik stúdióalbuma, a Testament a 15., az 1980-ban alakult Underworld angol elektrozenei együttes és Iggy Pop amerikai zenész közös, négyszámos EP-je, a Teatime Dub Encounters a 20. pozícióban indít.

Németországban Summer Cem török származású német rapper nagylemeze, az Endstufe az első, a gótikus rockot játszó Mono Inc. hamburgi zenekar albuma, a Welcome to Hell a második, Timi Hendrix német rapper nagylemeze, a Tim Weitkamp das Musical a harmadik, a Rise Against chicagói punk-rock együttes válogatásalbuma, a The Ghost Note Symphonies, Vol. 1 a kilencedik helyen nyitott.

Idehaza nincs változás az érmes pozíciókban: második hete az idei STRAND Fesztivál válogatása a legkelendőbb. A második helyen a Honeybeast ötödik stúdiólemeze, az Élet a Marson, a harmadikon a Punnany Massif slágergyűjteménye, a PMXV szerepel. A negyvenes mezőny egyetlen új jelzésű korongja, a Powerwolf német metálzenekar hetedik stúdióalbuma, a The Sacrament of Sin a 17. pozíciót szerezte meg. A Mamma Mia! Sose hagyjuk abba nagylemeze a második héten tizenkét helyet előlépve a kilencedik. A Mamma Mia! dalait tartalmazó album a 29. pozícióba tért vissza, 88. hete található a mezőnyben, listavezető is volt.

Puha József

2018. 08. 06. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/32. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/32. hét