Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/35. hét

Listamustra - Listamustra 2018/35. hét

Az USA-ban továbbra is a hiphop visz szinte mindent. Az albumlista élmezőnyében nyolc nagylemez ezt a stílust képviseli. A csúcson nincs változás, második hete Travis Scott houstoni rapper harmadik stúdióalbuma, az Astroworld a legnépszerűbb, ezúttal 205 ezer példánnyal vezet, amelyből 78 ezer az eladás.

Ugyanennyit, 78 ezret értékesítettek Nicki Minaj Trinidad és Tobagó-i születésű, a kaliforniai Beverly Hillsben élő rappernő negyedik, Queen című stúdiólemezéből, amely 185 ezer példánnyal a második helyen nyitott. A harmadikon Drake korongja (Scorpion), a negyediken újdonságként 72 ezerrel (15 ezer az eladás) Trippie Redd ohiói rapper első stúdióalbuma, a Life’s a Trip, az ötödiken Post Malone nagylemeze (Beerbongs & Bentleys), a hatodikon Juice Wrldé (Goodbye & Good Riddance), a nyolcadikon Cardi B-é (Invasion of Privacy), a tizediken XXXTentacioné (?) szerepel. A két nem hiphopalbum az augusztus 16-án hetvenhat évesen elhunyt Aretha Franklin amerikai souldíva slágerválogatása, az elsőként még 1985-ben megjelent 30 Greatest Hits, amely 35 ezerrel (13 ezer az eladás) a hetedik pozícióba tért vissza és Jason Mraz virginiai popénekes hatodik stúdiólemeze, a Know., amely 33 ezerrel (26 ezer az eladás) a kilencedik helyre iratkozott fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: In My Feelings

Egyesült Királyság – George Ezra: Shotgun

Németország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

Magyarország – Majka x Curtis x Király Viktor: Füttyös

 

Tovább trónoló slágerek

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát hatodik hete a kanadai Drake uralja az In My Feelingsszel. A következő két pozícióban sincs változás: az ezüstérmesben a Girls Like You (Maroon 5 featuring Cardi B), a bronzérmesben az I Like It (Cardi B, Bad Bunny, J Balvin) található.

Az Egyesült Királyságban megszakítással negyedik hete az angol George Ezra szerzeménye, a Shotgun az első. Promises címmel új zeneszámmal jelentkezett Calvin Harris skót lemezlovas-producer, amelyet az angol Sam Smith énekel. Együtt írták Jessie Reyez kanadai énekesnővel, aki szintén vokálozik benne – a negyedik helyre érkeztek meg vele. Ariana Grande floridai énekesnő negyedik stúdióalbuma, a Sweetener a brit lista élén rajtol. Erről a negyedik pozícióig jutott God Is a Woman megfelezve helyezését a hatodik, a Breathin a nyolcadik, a címadó Sweetener a 22. pozícióban debütált. Új felvétellel rukkolt elő Jess Glynne is – az All I Am a 16. helyen indít. Ez a második beharangozó az angol énekesnő október 12-én piacra kerülő második, Always In Between című stúdiólemezéről. Az első dal, az I’ll Be There júniusban egy hétig vezette a brit rangsort.

Négy ausztrál: Ivan Gough house-producer, az Aden Forte és Josh Soon alkotta Feenixpawl house-producerduó, valamint Georgi Kay énekesnő 2012-es In My Mind című zeneszáma a svéd Axwell remixében hódított. Dynoro litván producer tavaly új verziót készített belőle, idén pedig az olasz Gigi D’Agostinóval újból átdolgozta. A német mezőnyt az utóbbi uralja, megszakítással ötödik hete. A TOP 10-ben egy újdonságra és egy új belépőre lelünk: RIN német rapper szerzeménye, a Dior 2001 a negyedik pozícióban kezdett, a Maroon 5 és Cardi B slágere (Girls Like You) két helyet javítva a kilencedik.

A magyar Single (track) Top 40 listán második hete Majka, Curtis és Király Viktor felvétele, a Füttyös az első. A rangsorban négy új jelzésű dal tanyázik: a New Level Empire a Republic-kal készült szerzeménye, a Valódi a harmadik, a Lóci játszik együttes két változatban arató slágere, a Nem táncolsz jobban, mint én / Nem strandolsz jobban a 22., az LSD (Labrinth angol énekes, Sia ausztrál énekesnő és Diplo amerikai producer triója) zeneszáma, a Thunderclouds a 23., Maluma kolumbiai énekes felvétele, a Mala Mía a 32. pozíciót foglalta el. A rádióállomásaink megszakításokkal kilencedik hete Calvin Harris és Dua Lipa dalát, a One Kisst játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Travis Scott: Astroworld

Egyesült Királyság – Ariana Grande: Sweetener

Németország – Saltatio Mortis: Brot und Spiele

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Kilenc

 

Hódítanak Aretha Franklin gyűjteményei

A brit rangsorban Ariana Grande első stúdióalbuma, a 2013-as Yours Truly a hetedik, a második, a 2014-es My Everything a harmadik helyig jutott. Az előző, a 2016-os Dangerous Woman már listavezető volt, akárcsak a mostani, a Sweetener. A tízes mezőnyben még három újdonság szerepel: Bugzy Malone manchesteri grime-rapper első stúdiólemeze, a B. Inspired a hatodik, a kilencvenes évek és az ezredforduló egyik vezető angol énekesnője, Gabrielle hatodik stúdióalbuma, az Under My Skin a hetedik (az előző, az Always 2007-ben jelent meg), a Laurie Vincent és Isaac Holman alkotta Slaves angol punkrock duó harmadik stúdiólemeze, az Acts of Fear and Love a nyolcadik pozícióban startol. A brit rangsorban már a múlt héten felbukkant Aretha Franklin egyik válogatásalbuma, a Soul Queen, a 67. helyen – most a 15. pozícióba lépett. Eggyel mögötte, a 16. helyen landolt a 30 Greatest Hits. A Respect: The Very Best of Aretha Franklin című gyűjtemény a 27. pozícióba jött vissza. A tavaly novemberben kiadott, az énekesnő slágereit a londoni The Royal Philharmonic Orchestrával rögzített változatban tartalmazó A Brand New Me című korong szintén visszatérő, a 45. helyen található.

A német élmezőny első nyolc pozíciójában az amerikai Ariana Grande kivételével német előadók és zenekarok nagylemezei tanyáznak, mind a nyolc új jelzéssel. A Saltatio Mortis metálegyüttes albuma, a Brot und Spiele az első, Ufo361 rapper nagylemeze, a VVS a második, Ariana Grande korongja (Sweetener) a harmadik, Doro metálénekesnő dupla albuma, a Forever Warriors / Forever United a negyedik, Kerstin Ott popénekes nagylemeze, a Mut zur Katastrophe az ötödik, a Feuerschwanz rockzenekar albuma, a Methämmer a hatodik, Sandro popénekes nagylemeze, a Rendezvous a hetedik, a Verbales Style Kollektiv (VSK) hiphopcsapat albuma, a Wo die wilden Kerle flowen a nyolcadik helyet szerezte meg. Aretha Franklin és a The Royal Philharmonic Orchestra nagylemeze, az A Brand New Me a 64. pozícióban nyitott.

A hazai piacon megszakításokkal hatodik hete a Kowalsky meg a Vega dupla CD-je, a Kilenc a legkelendőbb hanghordozó. A P. Mobil első albuma, Az első nagylemez 1978 dupla bakeliten a 13. (koncertalbum, elsőként 1998-ban jelent meg), Jason Mraz nagylemeze (Know.) a 15., Nicki Minaj-é (Queen) a 31. helyre iratkozott fel.

Puha József

2018. 08. 27. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/35. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/35. hét