Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/36. hét

Listamustra - Listamustra 2018/36. hét

Akárcsak egy hete a brit rangsorban, a héten az amerikaiban is rajt-cél győzelmet aratott Ariana Grande negyedik stúdiólemeze, a Sweetener – 231 ezer példánnyal landolt az élen, ebből 127 ezer az eladás. A floridai énekes-színésznő a harmadik amerikai listavezető albumát ünnepelheti.

Ariana Grande az USA-ban az első, 2013-as Yours Truly és a második, 2014-es My Everything című stúdiólemezivel volt első még. A harmadikkal, a 2016-os Dangerous Womannel a második helyig jutott. Az új albumáról két dal már sláger. A No Tears Left to Cry 18. hete szerepel az amerikai Hot 100 mezőnyében, a bronzérmes pozícióig vitte, a héten öt helyet javítva a hetedik. A God Is a Woman hatodik hete található a rangsorban, a múlt héten a 30. volt, most legjobb pozícióját elérve a nyolcadik, korábban a 11. helyig jutott. A Nicki Minaj-zsal készített The Light Is Coming nyolc héttel ezelőtt már tanyázott a listán, a 95. pozícióban, most a 89. helyre tért vissza. A Sweetener további zeneszámai közül a Breathin a 22., a címadó Sweetener az 55., az Everytime a 62., az R.E.M a 72., a Goodnight n Go a 87., a Pete Davidson a 99. pozícióban debütált.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: In My Feelings

Egyesült Királyság – Benny Blanco, Halsey, Khalid: Eastside

Németország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

Magyarország – Majka x Curtis x Király Viktor: Füttyös

 

Új sláger a brit piacon, amerikai sztároktól

Harmadik hete változatlan az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának első három helye. A csúcsot hetedik hete Drake uralja az In My Feelingsszel. A Girls Like You (Maroon 5 featuring Cardi B) harmadik hete második, az I Like It (Cardi B, Bad Bunny, J Balvin) harmadik hete harmadik. Az utóbbi egy hétig, nyolc héttel ezelőtt vezette a listát.

Az Egyesült Királyságban a mezőnyben tartózkodás hetedik hetében Benny Blanco virginiai producer, Halsey New Jersey-i énekesnő és Khalid georgiai születésű, Texasban élő énekes felvétele, az Eastside került az élre. Az ezüstérmes pozícióban – kettőt javítva – Calvin Harris skót producer és Sam Smith angol énekes zeneszáma, a Promises szerepel. A bronzérmesben a múlt heti első helyezett, az angol George Erza Shotgunja található, amely megszakítással négy hétig volt első. Öt hétig tanyázott a TOP 10 kapujában, két hétig a 12., aztán három hétig a 11. pozícióban, most bekerült oda, egyet előlépve a tizedik Juice Wrld chicagói rapper szerzeménye, a Lucid Dreams. A legmagasabban indító újdonságra, a BTS dél-koreai héttagú fiúcsapat Idol című dalára a 21. helyen lelünk. Ennek van egy változata, amely Nicki Minaj-zsal készült.

A német rangsort megszakítással hatodik hete két producer, a litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino uralja az In My Minddal. A sláger eredetije 2012-es keltezésű, az előadói ausztrálok: Ivan Gough house-producer, az Aden Forte és Josh Soon alkotta Feenixpawl house-producerduó, Georgi Kay énekesnő, valamint egy svéd zenész is kivette a részét belőle, Axwell, aki remixelte. Az élmezőnyben két új jelzésű felvétel szerepel, három hiphopelőadótól: a német Bonez MC és az osztrák RAF Camora zeneszáma, a Risiko a második, a német Bausa szerzeménye, a Vagabund a tizedik pozíciót szerezte meg.

A magyar Single (track) Top 40 listát is elárasztották Ariana Grande dalai. Az első helyig jutott No Tears Left to Cry 17. hete található a rangsorban, tizennyolc pozíciót ugorva a hetedik. A Breathin a hatodik, az Everytime a 12., a Goodnight n Go a 19., a Sweetener a 20., a Better Off a 25., az R.E.M a 35. helyen kezdett. További hat új jelzésű kiadvány és felvétel tanyázik a mezőnyben. A P. Mobil háromszámos EP-je, a Veletek a második, a Bring Me the Horizon angol metalcore zenekar szerzeménye, a Mantra a 14., a Promises (Calvin Harris & Sam Smith) a 26., két hazai hiphopelőadó, Pixa és a szlovákiai, nagysurányi születésű Hiro dala, a Paparazzi a 33., Camila Cabello kubai születésű, floridai énekesnő Real Friends című felvételének Swae Lee kaliforniai énekes-rapperrel készített verziója a 37., Janet Jackson amerikai énekesnő és Daddy Yankee Puerto Ricó-i énekes-rapper zeneszáma, a Made for Now a 38. pozícióban startol. A csúcson nincs változás, harmadik hete Majka, Curtis és Király Viktor slágere, a Füttyös vezet. A rádióállomásaink megszakításokkal tizedik hete Calvin Harris és Dua Lipa szerzeményét, a One Kisst sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Sweetener

Egyesült Királyság – Soundtrack: Mamma Mia! Here We Go Again

Németország – Clueso: Handgepäck I

Magyarország – Válogatás: STRAND Fesztivál 2018

 

Amerikai rockegyüttesek európai sikere

Az amerikai tízes mezőnyben Ariana Grande az élen nyitó korongja, a Sweetener mellett további két újdonságra lelünk. Cole Swindell georgiai születésű, Nashville-ben élő countryénekes harmadik stúdióalbuma, az All of It 50 ezerrel (39 ezer az eladás) a hetedik, Young Thug georgiai rapper és a Young Stoner Life Records nagylemeze (különböző hiphopelőadók működnek közre Young Thug oldalán, akinek két szólódala is felkerült rá), a Slime Language 41 ezerrel (38 ezer a streameléssel jött össze) a nyolcadik helyet foglalta el. Az augusztus 16-án elhunyt Aretha Franklin gyűjteménye, a 30 Greatest Hits 52 ezerrel (18 ezer az eladás) egy pozíciót javítva a hatodik. A souldíva egy újabb válogatásalbuma, az Aretha’s Best a 145. helyre iratkozott fel.

A brit rangsor csúcsára egy hét kihagyás után visszatért a Mamma Mia! Here We Go Again (Mamma Mia! Sose hagyjuk abba) című film zenéje – az ötödik hetét tölti az élen. Az ezüstérmes pozícióban egy másik film, a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) zenéje, a bronzérmesben a múlt heti listavezető Sweetener (Ariana Grande) szerepel. A TOP 10-ben két új jelzésű korong található, amerikai rockzenekaroktól: a manhattani Interpol hatodik stúdiólemeze, a Marauder a hatodik, a seattle-i Alice in Chains szintén hatodik stúdióalbuma, a Rainier Fog a kilencedik helyre érkezett meg.

A német élmezőny felét újdonságok adják. Clueso német énekes nagylemeze, a Handgepäck I az első, a Swiss + Die Andern hamburgi punkrock együttes albuma, a Randalieren für die Liebe a második, az Interpol korongja (Marauder) – akárcsak a brit piacon – a hatodik, a Mantar hamburgi metálduó nagylemeze, a The Modern Art of Setting Ablaze a hetedik, az Alice in Chains albuma (Rainier Fog) a nyolcadik pozícióban rajtol.

Idehaza visszajött a csúcsra az idei STRAND Fesztivál válogatása, megszakítással negyedik hete első. Ariana Grande nagylemeze (Sweetener) a hatodik helyen landolt, a negyvenes mezőny egyetlen új belépőjeként.

Puha József

2018. 09. 03. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/36. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/36. hét