Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/37. hét

Listamustra - Listamustra 2018/37. hét

Összefogott a brit popzene két nagyágyúja: Calvin Harris skót dalszerző-producer és Sam Smith angol énekes. Nyilvánvaló volt, hogy közös zeneszámuknak az Egyesült Királyságban mindenképp listavezető ambíciói vannak. A Promises a héten, a rangsorban tartózkodás harmadik hetében elfoglalta a csúcsot.

A Promises Calvin Harris tizedik brit listavezetője. 2008-ban Dizzee Rascal Dance wiv Me című szerzeményének az egyik szerzőjeként és közreműködőjeként (featuring Calvin Harris and Chrome) négy, 2009-ben az I’m Not Alone-nal két, 2011-ben Rihanna We Found Love című slágerének a szerző-közreműködőjeként hat, 2012-ben a Sweet Nothinggal (featuring Florence Welch) egy, 2013-ban az Under Controllal (and Alesso featuring Hurts) egy, 2014-ben a Summerrel egy és a Blame-mal (featuring John Newman) egy, tavaly a Feelsszel (featuring Pharrell Williams, Katy Perry & Big Sean) szintén egy, idén a Dua Lipával készített One Kiss-szel nyolc hétig uralta a mezőnyt. Sam Smith a mostani diadala előtt hat felvétellel járta meg a brit rangsor legmagasabb pozícióját. 2013-ban Naughty Boy zeneszáma, a La La La társszerző-közreműködőjeként egy, 2014-ben a Money on My Minddal egy és a Stay with Me-vel szintén egy, 2015-ben a Lay Me Down John Legenddel készült változatával két és a Writing’s on the Wall-lal, a 007 Spectre – A Fantom visszatér című James Bond-film betétdalával egy, tavaly a Too Good at Goodbyesszal három hétig volt első. Calvin Harris és Sam Smith a Promisest együtt írta Jessie Reyez kanadai szerző-énekesnővel, aki vokálozik is benne. Jessie Calvin Harris előző slágerében, a One Kissben is közreműködik társszerzőként.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: In My Feelings

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Sam Smith: Promises

Németország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

Magyarország – Majka x Curtis x Király Viktor: Füttyös

 

Eminem három újdonsága a brit élmezőnyben

Negyedik hete ugyanazok a szerzemények szerepelnek az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorának első három helyén. Az élen nyolcadik hete a kanadai Drake található az In My Feelingsszel. Az ezüstérmes pozícióban negyedik hete a Girls Like You (Maroon 5 featuring Cardi B), a bronzérmesben szintén negyedik hete az I Like It (Cardi B, Bad Bunny, J Balvin) tanyázik. Az utóbbi egy hétig vezette a listát, kilenc héttel ezelőtt. A tízes mezőnyben egy új belépőre lelünk: két georgiai születésű, texasi előadó: Khalid énekes és Normani énekesnő (a Fifth Harmony lánykvartettből) felvétele, a Love Lies a Love, Simon (magyar cím: Kszi, Simon) című amerikai filmből a rangsorban tartózkodás 28. hetében két helyet előlépve a kilencedik. A BTS dél-koreai héttagú fiúcsapat és Nicki Minaj amerikai rappernő közös zeneszáma, az Idol a 11. pozícióba iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban a Missouri államban 1972. október 17-én született, Detroitban élő Eminem váratlanul megjelent tizedik, Kamikaze című stúdiólemezéről a The Ringer a negyedik, a Lucky You (featuring Joyner Lucas) a hatodik, a Fall a kilencedik helyen kezdett. Mint ismert, a brit szabályok szerint egy előadótól csak három dal szerepelhet a listán.

A német rangsort megszakítással hetedik hete a litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino uralja az In My Minddal. A sláger eredetije 2012-es keltezésű, az előadói ausztrálok: Ivan Gough house-producer, az Aden Forte és Josh Soon alkotta Feenixpawl house-producerduó, Georgi Kay énekesnő, valamint egy svéd zenész is kivette a részét belőle, Axwell, aki remixelte. A TOP 10-ben egy új belépő és egy visszatérő található: a koszovói albán származású Dardan német rapper szerzeménye, a Facetime három pozíciót javítva a kilencedik, a Girls Like You (Maroon 5 featuring Cardi B) egyet előlépve a tizedik, két hete a kilencedik volt.

Idehaza negyedik hete Majka, Curtis és Király Viktor felvétele, a Füttyös az első. A BTS Love Yourself: Answer című válogatásalbumáról az Idol a második, az I’m Fine a hatodik, a Trivia: Seesaw a kilencedik, a Trivia: Just Dance a 12., az Answer: Love Myself a 15., az Euphoria a 16., a Serendipity a 19., a Trivia: Love a 20., az Epiphany a 30. helyen debütált, a DNA a 29. pozícióba jött vissza. A negyvenes mezőnyben további két újdonság található: Sydney Youngblood amerikai–német énekes 1989-es If Only I Could című zeneszáma Tom Pulse remixében a 37., a Diaz és Fluor alkotta Wellhello dala, Az utolsó hibám a 38. helyen startol. A rádióállomásaink megszakításokkal 11. hete Calvin Harris és Dua Lipa slágerét, a One Kisst játsszák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – BTS: Love Yourself: Answer

Egyesült Királyság – Eminem: Kamikaze

Németország – Marteria & Casper: 1982

Magyarország – Válogatás: STRAND Fesztivál 2018

 

A BTS második amerikai diadala

Az USA-ban az első dél-koreai együttesként tizennégy héttel ezelőtt a BTS szerezte meg a Billboard magazin kétszázas albumrangsora csúcsát – a Love Yourself: Tear 135 ezer példánnyal (100 ezer az eladás) landolt az élen. Most a csapat Love Yourself: Answer című válogatáslemeze aratott rajt-cél győzelmet 185 ezer példánnyal, ebből 141 ezer az eladás. Érdekesség, hogy a korong a brit listán a múlt héten csak a 14. pozícióban nyitott, most a 16. helyre hátrált. Az amerikai élmezőnyben még egy új jelzésű album tanyázik: Ozuna Puerto Ricó-i énekes második, Aura című stúdiólemeze 49 ezerrel (hétezer az eladás) a hetedik pozícióba érkezett meg. Két, szebb időket is megélt rockzenekar, a seattle-i Alice in Chains hatodik stúdióalbuma, a Rainier Fog a 12. és a manhattani Interpol szintén hatodik stúdiólemeze, a Marauder a 23. helyen indít.

A brit tízes mezőny felét újdonságok adják. Eminem egyelőre csak digitális, letölthető változatban beszerezhető stúdióalbuma, a Kamikaze 55 ezer példánnyal az első, az Idles bristoli punkrock együttes második nagylemeze, a Joy as an Act of Resistance. az ötödik, Passenger (Michael David Rosenberg) brightoni folkénekes kilencedik stúdióalbuma, a Runaway a hatodik, az ugyancsak brightoni The Kooks rockzenekar ötödik stúdiólemeze, a Let’s Go Sunshine a kilencedik, Troye Sivan dél-afrikai, johannesburgi születésű, Los Angelesben élő énekes második stúdióalbuma, a Bloom a tizedik pozícióba iratkozott fel.

Németországban két rapper, a német Marteria és a német–amerikai Casper nagylemeze, az 1982 az első, Samy Deluxe hamburgi hiphopelőadó koncertalbuma, a SaMTV Unplugged a második, a Die Lochis német duó nagylemeze, a #whatislife a harmadik, Eminem korongja (Kamikaze) a negyedik, a Beyond the Black német metálegyüttes albuma, a Heart of the Hurricane az ötödik, egy másik német metálzenekar, az U.D.O. nagylemeze, a Steelfactory a hetedik, a Betontod német punkrock együttes albuma, a Vamos! a nyolcadik, a Depeche Mode angol szintipop zenekar kislemezdalainak első díszdobozos, bakelites gyűjteménye, a Speak & Spell – The 12” Singles a tizedik, a második, az A Broken Frame – The 12” Singles a 11. helyen kezdett.

A hazai zenepiacon megszakítással ötödik hete az idei STRAND Fesztivál válogatásalbuma a legkelendőbb hanghordozó. Az Alice in Chains nagylemeze (Rainier Fog) a 18., Jankai Béla jubileumi koncertjének DVD-je, az 55 a 23., a BTS válogatásalbuma (Love Yourself: Answer) a 27. pozícióban debütált.

Puha József

2018. 09. 10. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/37. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/37. hét