Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/39. hét

Listamustra - Listamustra 2018/39. hét

Kivártuk! A hetvenhat éves Paul McCartney legutóbb 1982 májusában és júniusában uralta három hétig az amerikai albumlistát a Tug of War című, szólóban készített negyedik stúdiólemezével. Most, harminchat év után újra első az Egypt Station cíművel, amely a 18. szólóban készült stúdióalbuma.

Várható volt, hogy Paul McCartney visszatér az amerikai rangsor élére. Stabil rajongótáborral rendelkezik, s a folyamatosan csökkenő lemezeladások mellett egyértelmű volt, hogy ez a rajongótábor előbb-utóbb újra biztosítja neki a listavezetést. Egyre jobb helyezéseket ért el a stúdióalbumaival. A 2001-ben kiadott Driving Rain cíművel még csak a 26. pozíciót szerezte meg. Az azóta megjelentekkel: a 2005-ös Chaos and Creation in the Backyard cíművel a hatodik volt, a 2007-es Memory Almost Full-lal a harmadik helyig vitte, a 2012-es Kisses on the Bottommal ugyan nem folytatta a sort, ez az ötödik pozícióig jutott, de már a legutóbbival, a 2013-as New-val ismét harmadik volt. Az Egypt Station 153 ezer példánnyal foglalta el a csúcsot, amelyből 147 ezer az értékesítés. Ha szigorúan csak Paul McCartney szólólemezeit vesszük figyelembe – tehát a Wings nevű zenekarával készítetteket sem –, akkor az angol élő legendának ez a harmadik amerikai listavezető albuma. A Tug of War mellett a The Beatles feloszlása évében, 1970-ben kiadott elsővel, a McCartney cíművel uralta még a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Drake: In My Feelings

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Sam Smith: Promises

Németország – Bonez MC & RAF Camora featuring Gzuz: Kokain

Magyarország – Majka x Curtis x Király Viktor: Füttyös

 

Nincs lejjebb: kábítószer és bűnözők a német rangsor szűk élmezőnyében

Hetek óta fújjuk ugyanazt: az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának első három helyén nincs változás. Az elsőn tizedik hete az In My Feelings (Drake), a másodikon hatodik hete a Girls Like You (Maroon 5 featuring Cardi B), a harmadikon szintén hatodik hete az I Like It (Cardi B, Bad Bunny, J Balvin) tanyázik. A hatodik pozícióban debütált két rapper-énekes: az atlantai születésű, Chicagóban élő Kanye West és a floridai Lil Pump, valamint a chicagói Adele Givens színésznő-komikus zeneszáma, az I Love It.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete a skót Calvin Harris és az angol Sam Smith slágere, a Promises vezet. A TOP 10-ben két új belépő szerepel: a német rangsorban a héten újra trónfosztott In My Mind, a litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino felvétele hat helyet ugorva a nyolcadik, két zenész-producer, az amerikai Diplo és az angol Mark Ronson alkotta Silk City, valamint a koszovói albán származású, angol Dua Lipa szerzeménye, az Electricity ötöt javítva a tizedik.

Az In My Mind (Dynoro & Gigi D’Agostino) Németországban eddig megszakítással nyolc hétig volt első. (Könnyen előfordulhat, hogy a jövő héten ismét első lesz.) A tízes mezőnyben három újdonság található. Három hiphopelőadó: a német Bonez MC, az osztrák RAF Camora és a német Gzuz dala, a Kokain az első, a svájci Loredana és barátja, Mozzik koszovói rapper zeneszáma, a Bonnie & Clyde a harmadik, Bushido német rapper felvétele, a Mephisto a hetedik pozícióban startol. Az I Love It (Kanye West, Lil Pump, Adele Givens) ötöt előlépve a tizedik.

A magyar Single (track) Top 40 listát hatodik hete Majka, Curtis és Király Viktor slágere, a Füttyös uralja. A mezőnyben tizenegy új jelzésű dalra lelünk. Az I Love It (Kanye West, Lil Pump, Adele Givens) a hatodik, Mariah Carey New York-i énekesnő készülő, 15. stúdiólemezének előhírnöke, a GTFO (Porter Robinson amerikai zenész-producer 2014-es Goodbye to a World című szerzeményének az átdolgozása) a 13., Eminem Michiganben élő rapper aktuális albumának címadója, a Kamikaze a 19., a Lukas Graham dán popegyüttes október 26-án érkező harmadik stúdiólemeze, a 3 (The Purple Album) beharangozója, a Love Someone a 28., Alvaro Soler spanyol énekes zeneszáma, a Puebla a 31., Ariana Grande floridai énekesnő és Pharrell Williams Virginia Beach-i énekes felvétele, a Blazed a 32., Billie Eilish Los Angeles-i énekesnő és Khalid georgiai születésű, Texasban élő énekes dala, a Lovely a 33., Dua Lipa zeneszáma, a Want To a 34., Fisher ausztrál lemezlovas-producer felvétele, a Losing It a 35., Lana Del Rey New York-i születésű, Los Angelesben élő énekesnő szerzeménye, a Mariners Apartment Complex a 39., a Mamma Mia a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmből Lily James, Jessica Keenan Wynn és Alexa Davies előadásában a 40. helyen kezdett. A rádióállomásaink megszakításokkal 13. hete Calvin Harris és Dua Lipa slágerét, a One Kisst játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Paul McCartney: Egypt Station

Egyesült Királyság – Eminem: Kamikaze

Németország – Alligatoah: Schlaftabletten, Rotwein Teil V

Magyarország – Ossian: Nyitott szívvel

 

Kilenc új belépő a hazai negyvenes mezőnyben

Az amerikai TOP 10-ben Paul McCartney albuma mellett további három új jelzésű korong tanyázik. Lauren Daigle louisianai keresztényzenei énekesnő második stúdiólemeze, a Look Up Child 115 ezer példánnyal (103 ezer az eladás) a harmadik, Russ New Jersey-i születésű, Atlantában élő rapper második stúdióalbuma, a Zoo 79 ezerrel (57 ezer az eladás) a negyedik, a $uicideboy$ New Orleans-i hiphopduó első stúdiólemeze, az I Want to Die in New Orleans 46 ezerrel (31 az eladás) a kilencedik pozícióban indít. A szeptember 7-én huszonhat évesen kábítószer-túladagolásban elhunyt Mac Miller pittsburghi születésű rapper augusztus 3-án megjelent ötödik stúdióalbuma, a Swimming a 71. helyről a hatodikra száguldott – hatodik hete szerepel a rangsorban a bronzérmes pozícióig jutott. Két mixtape-lemeze: a 2011-es Best Day Ever a 26., a 2012-es Macadelic a 106. helyre iratkozott fel. Harmadik stúdióalbuma, a 2015-ös GO:OD AM a 32., az első, a 2011-es Blue Slide Park a 49., a negyedik, a 2016-os The Divine Feminine az 50., a második, a 2013-as Watching Movies with the Sound Off az 59. pozícióba jött vissza.

A brit piacon harmadik hete Eminem nagylemeze, a Kamikaze vezet. A hatvanéves Paul Weller angol énekes 14. stúdióalbuma, a True Meanings a második, a Pale Waves manchesteri popzenekar első stúdiólemeze, a My Mind Makes Noises a nyolcadik, David Guetta francia producer hetedik stúdióalbuma, a 7 a kilencedik, a Jungle londoni soulegyüttes második stúdiólemeze, a For Ever a tizedik, Aphex Twin ír zenész EP-je, a Collapse a 11., az Orbital angol elektrozenei duó kilencedik stúdióalbuma, a Monsters Exist a 12., Carrie Underwood oklahomai country-pop énekesnő hatodik stúdiólemeze, a Cry Pretty a 16., a hetvenedik életévében járó Richard Thompson angol zenész szólóban készült 18. stúdióalbuma, a 13 Rivers a 18., 6lack baltimore-i születésű, atlantai énekes második stúdiólemeze, az East Atlanta Love Letter a 19., a hetvenéves Jean-Michel Jarre francia zenész válogatásalbuma, a Planet Jarre – 50 Years of Music a 21. helyen nyitott.

A német élmezőnyben hat újdonság található. Alligatoah német rapper-énekes nagylemeze, a Schlaftabletten, Rotwein Teil V az első, a Pur német popzenekar albuma, a Zwischen den Welten a második, Jean-Michel Jarre gyűjteménye (Planet Jarre – 50 Years of Music) az ötödik, Lea német énekesnő nagylemeze, a Zwischen meinen Zeilen a hatodik, David Guetta korongja (7) a hetedik, az 1969-ben alakult Uriah Heep angol rockegyüttes 25. stúdióalbuma, a Living the Dream a tizedik pozícióban landolt.

Idehaza megszakítással negyedik hete az Ossian rockzenekar második balladaválogatása, a 2016-os 30 év legszebb balladái című gyűjtemény folytatása, a Nyitott szívvel a legkelendőbb haranghordozó. A negyvenes mezőnyben kilenc új belépőre lelünk. Az Alcohol rockegyüttes harmadik nagylemeze, a Remélem zavarok a hatodik, a Mobilmánia rockzenekar dupla válogatásalbuma, az Ez még nem a pokol / Landed In Your Hell (az egyik magyar, a másik angol nyelvű) a hetedik, a Led Zeppelin angol rockegyüttes 1976-os The Song Remains the Same című koncertlemezének a felújított kiadása a 15., a Clutch marylandi rockzenekar 12. stúdióalbuma, a Book of Bad Decisions a 17., Lenny Kravitz New York-i énekes 11. stúdiólemeze, a Raise Vibration a 19., a Margaret Island harmadik stúdióalbuma, a III a 28., az augusztus 16-án elhunyt Aretha Franklin amerikai souldíva válogatáslemeze, az Original Album Series Vol. 2 a 37., Paul McCartney korongja (Egypt Station) a 38., Kovacs holland énekesnő nagylemeze, a Cheap Smell a 40. helyen rajtol.

Puha József

2018. 09. 24. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/39. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/39. hét