Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/41. hét

Listamustra - Listamustra 2018/41. hét

Az USA-ban nemcsak az albumlistán, hanem a dalok rangsorában is a hiphop komoly fölénye figyelhető meg. A TOP 10-ben lévő szerzeményekből kilenc ebbe a kategóriába sorolható. A listavezetőnél ugyan rezeg a léc, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy azután lett sláger, miután új változat készült belőle napjaink vezető amerikai rappernőjével.

A Hot 100 rangsort második hete a Girls Like You (Maroon 5 featuring Cardi B) uralja. A következő öt helyen önálló rapperek zeneszámai tanyáznak. A másodikon – kettőt javítva – a Lucid Dreams (az előadó Juice Wrld), a harmadikon – szintén kettőt előlépve – a Better Now (Post Malone), a negyediken – kettőt rontva – a Girls Like You előtt tíz hétig trónoló In My Feelings (Drake), az ötödiken az egy hete a harmadikon kezdő Killshot (Eminem), a hatodikon – hármat ugorva – a Sicko Mode (Travis Scott) található. A következő három pozícióban is hiphopsztárok felvételei szerepelnek, de ezeket már közreműködőkkel készítették. A hetedikben – egyet hátrálva – a tizenhárom héttel ezelőtt egy hétig vezető I Like It (Cardi B, Bad Bunny, J Balvin), a nyolcadikban – őrizve helyét – a Fefe (6ix9ine, Nicki Minaj, Murda Beatz), a kilencedikben – kettőt rontva – az I Love It (Kanye West, Lil Pump, Adele Givens) van. Az egyetlen nem hiphopdal a Youngblood, a 5 Seconds of Summer ausztrál popkvartett slágere, amely második hete a tizedik.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5 featuring Cardi B: Girls Like You

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Sam Smith: Promises

Németország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

Magyarország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

 

Nálunk is első lett a német listavezető

A brit mezőnyt ötödik hete Calvin Harris skót producer és Sam Smith angol énekes szerzeménye, a Promises uralja, amelyben szerzőként és vokalistaként Jessie Reyez kanadai énekesnő is közreműködik. Az ezüstérmes pozícióba – kettőt javítva – Marshmello philadelphiai producer a Bastille angol popkvartettel készült Happier című zeneszáma jött fel. Az élmezőnyben két új belépőre és egy visszatérőre lelünk, angol előadóktól. A koszovói albán származású Rita Ora november 23-án forgalomba kerülő Phoenix című második stúdiólemezéről a Let You Love Me nyolc helyet előlépve a hatodik, Freya Ridings még tavaly novemberben megjelent felvétele, a Lost Without You tizenegyet ugorva a kilencedik, George Ezra négy hétig trónoló dala, a Shotgun hatot javítva a tizedik. A moziban október 5-től látható A Star Is Born (Csillag születik) című amerikai filmből a Shallow – amelyet a két főszereplő, Lady Gaga New York-i énekesnő és Bradley Cooper philadelphiai születésű színész-rendező énekel – a 13. pozícióban indít.

A német rangsort megszakításokkal tizedik hete a litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino vezeti az In My Minddal. A sláger eredetije 2012-es, az előadói ausztrálok: Ivan Gough house-producer, az Aden Forte és Josh Soon alkotta Feenixpawl house-duó, Georgi Kay énekesnő, valamint egy svéd zenész is kivette a részét belőle, Axwell, aki remixelte. A Promises (Calvin Harris & Sam Smith) öt helyet előlépve a második. A tízes mezőnyben két újdonság tanyázik, három német rappertől. Bushido (az apja tunéziai, az anyja német) és az orosz–ukrán gyökerű Capital Bra szerzeménye, az Inshallah a bronzérmes, a mozambiki származású Luciano zeneszáma, a MoneyGram a hetedik pozícióba iratkozott fel.

Idehaza hét hét után trónfosztott lett Majka, Curtis és Király Viktor felvétele, a Füttyös. Az In My Mind (Dynoro & Gigi D’Agostino) foglalta el a csúcsot. A negyvenes mezőnyben nyolc új jelzésű dal található. Funktasztikus (Csató Adorján) mezőkövesdi születésű rapper szerzeménye, a Pénz a második, Andrea Bocelli olasz tenor és fia, Matteo duettje, a Fall On Me a 12., az Imagine Dragons Las Vegas-i popegyüttes zeneszáma, a Zero a 18., Don Diablo holland producer, Emeli Sandé skót énekesnő és Gucci Mane amerikai rapper felvétele, a Survive a 20., Rita Ora dala (Let You Love Me) a 21., Alesso svéd producer szerzeménye, a Remedy a 30., Becky Hill angol énekesnő zeneszáma, a Sunrise in the East a 33., a Shahmen holland–amerikai hiphopduó felvétele, a Mark a 40. helyet szerezte meg. A rádióállomásaink második hete az angol Clean Bandit és az amerikai Demi Lovato slágerét, a Solót játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Brockhampton: Iridescence

Egyesült Királyság – Rod Stewart: Blood Red Roses

Németország – Bushido: Mythos

Magyarország – Ákos: Hazatalál

 

Veterán sztárok harca a brit piacon

Az USA-ban a Brockhampton negyedik stúdióalbuma, az Iridescence rajt-cél győzelmet aratott 101 ezer példánnyal, amelyből 79 ezer az eladás. A soktagú texasi hiphopcsapat az előző három stúdiólemezét tavaly adta ki: a Saturationt júniusban (ezt nem jegyezték a kétszázas rangsorban), a Saturation II címűt augusztusban (az 57. pozícióig jutott), a Saturation III címűt decemberben (a 15. helyig vitte). A TOP 10-ben még egy újdonság szerepel. Josh Groban Los Angeles-i énekes nyolcadik stúdióalbuma, a Bridges 96 ezerrel (94 ezer az eladás) az ezüstérmes pozícióban landolt. A 2016. április 21-én elhunyt Prince amerikai énekes főleg 1983-ban rögzített, kilenc dalt tartalmazó (hét egyvelegben, kettő az eredeti verziójában hallható) Piano & a Microphone 1983 című posztumuszlemeze a 11. helyen nyitott.

Az Egyesült Királyságban két veterán előadó, két élő legenda versengett egymással. Az angol énekes legyőzte az amerikai énekesnőt. A 74. életévében járó Rod Stewart 30. stúdióalbuma, a Blood Red Roses az aranyérmes, a 73. életévében járó Cher tíz ABBA-sláger átdolgozását tartalmazó nagylemeze, a Dancing Queen az ezüstérmes pozícióban debütált. Lil Wayne New Orleans-i rapper 12. stúdióalbuma, a Tha Carter V az ötödik, a Chas & Dave londoni popduó korongja, a Gold a nyolcadik, a Nile Rodgers gitáros vezette Chic kilencedik stúdiólemeze, az It’s About Time a tizedik (a New York-i zenekar előző stúdióalbuma, a Chic-ism 1992-ben került a boltokba), Sigala angol producer első stúdiólemeze, a Brighter Days a 14., a Kodaline ír popegyüttes harmadik stúdióalbuma, a Politics of Living a 15., Logic marylandi születésű, Beverly Hillsben élő rapper negyedik stúdiólemeze, a YSIV (Young Sinatra IV) a 19. helyre érkezett meg.

A német lista élmezőnyében nyolc új jelzésű korongra lelünk. Bushido albuma, a Mythos az aranyérmes, az 1991 és 2012 között működött Rosenstolz berlini popduó válogatáslemeze, a Lass es Liebe sein – Die schönsten Lieder az ezüstérmes, a Kastelruther Spatzen dél-tiroli zenekar albuma, az Älter werden wir später a bronzérmes, Cher korongja (Dancing Queen) az ötödik, az Erste Allgemeine Verunsicherung (EAV) osztrák pop-rock együttes nagylemeze, az Alles ist erlaubt a hetedik, Fynn Kliemann német zenész albuma, a Nie a nyolcadik, az egy éve, október 2-án meghalt Tom Petty amerikai zenész különböző változatokban (dupla CD-n, négy CD-n vagy hat bakeliten) beszerezhető gyűjteménye, az An American Treasure a kilencedik, The Dark Tenor német előadó nagylemeze, a Symphony of Ghosts a tizedik pozícióban startol. Rod Stewart albuma (Blood Red Roses) a 12. helyen kezdett. Egy másik veterán angol zenész, a 68. életévében járó Phil Collins négy CD-s gyűjteménye, a Plays Well with Others a 17. pozícióban indít.

A hazai rangsor csúcsára Ákos EP-je, a Hazatalál iratkozott fel, amely az énekes készülő, jövőre megjelenő stúdiólemezének az előhírnöke. Négy szerzemény (Hazatalál, Nem kell más vigasz, Ellenség a kapuknál, Holnaptól) hallható rajta. A negyvenes mezőnyben további nyolc újdonság tanyázik. Slash-nek, a londoni születésű, Los Angelesben élő zenésznek és Myles Kennedynek, az orlandói Alter Bridge rockzenekar énekes-gitárosának a harmadik közös stúdióalbuma (Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators), a Living the Dream a második, Prince nagylemeze (Piano & a Microphone 1983) a tizedik, Josh Grobané (Bridges) a 18., Joe Bonamassa New York-i blues-rock gitáros-énekes 13. stúdióalbuma, a Redemption a 19., Kid Rock michigani zenész válogatáslemeze, a Greatest Hits: You Never Saw Coming a 26., a Voivod kanadai metálegyüttes 14. stúdióalbuma, a The Wake a 32., a budapesti MOM Kulturális Központban 2016. december 3-án fellépett „elhallgatott zenekarok” (Atlas, Új Taurus, Balázs Fecó, Liversing, Syrius, Kex Remake) koncertjének felvétele (dupla CD + DVD, az utóbbin dokumentumfilm látható) a 33., a Suede londoni rockegyüttes nyolcadik stúdiólemeze, a The Blue Hour a 37. helyet foglalta el.

Puha József

2018. 10. 08. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/41. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/41. hét