Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/42. hét

Listamustra - Listamustra 2018/42. hét

Az amerikai albumrangsor csúcsára Lil Wayne 12. stúdiólemeze, a Tha Carter V érkezett meg 480 ezer példánnyal, amelyből 140 ezer az eladás. Idén ennél jobb eredménnyel csak a New Orleans-i rapper két pályatársának, a kanadai Drake-nek az ötödik stúdióalbuma, a Scorpion (732 ezer példányból 160 ezer az értékesítés) és a texasi Travis Scottnak a harmadik stúdiólemeze, az Astroworld (537 ezer példányból 270 ezer az eladás) nyitott. Ha viszont kizárólag az értékesítést vesszük alapul, akkor Lil Wayne albuma nincs a szűk debütálási élmezőnyben.

Az eladás terén a Dave Matthews Band kilencedik stúdiólemeze, a Come Tomorrow tartja a 2018-as heti amerikai csúcsot – a virginiai zenekar albumából a megjelenés hetében 285 ezret értékesítettek. Lil Wayne nagylemeze, a Tha Carter V természetesen alaposan átírta az amerikai Hot 100 listát. A korongon szereplő huszonhárom szerzeményből huszonkettő felbukkant a mezőnyben, közülük több igen előkelő pozícióban. A Mona Lisa (featuring Kendrick Lamar) a második, a Don’t Cry (featuring XXXTentacion) az ötödik, az Uproar a hetedik, a Let It Fly (featuring Travis Scott) a tizedik, a Dedicate a 14., a Can’t Be Broken a 17., a What About Me (featuring Sosamann) a 24., a Dark Side of the Moon (featuring Nicki Minaj) a 26., a Famous (featuring Reginae Carter) a 36., a Dope Niggaz (featuring Snoop Dogg) a 39., az Open Letter a 47., a Problems az 57., a Hittas az 59., az Open Safe a 62., a Took His Time a 65., a Mess a 74., a Let It All Work Out a 75., a Start This Shit Off Right (featuring Ashanti and Mack Maine) a 76., a Used 2 a 78., a Demon a 81., a Perfect Strangers a 86., a Dope New Gospel (featuring Nivea) a 90. helyen landolt. Egyedül az album felvezetője, az I Love You Dwayne című kétperces intró maradt ki a rangsorból.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5 featuring Cardi B: Girls Like You

Egyesült Királyság – Dave featuring Fredo: Funky Friday

Németország – Bonez MC & RAF Camora: 500 PS

Magyarország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

 

Bonez MC és RAF Camora németországi daldömpingje

Az USA-ban harmadik hete a Maroon 5 Los Angeles-i popegyüttes és Cardi B New York-i rappernő Girls Like You-ja a legnagyobb sláger. A 5 Seconds of Summer ausztrál popkvartett felvétele, a Youngblood két pozíciót előlépve a nyolcadik.

Az Egyesült Királyságban öt hét után trónfosztott lett Calvin Harris és Sam Smith zeneszáma, a Promises. Két angol rapper, Dave és Fredo újdonsága, a Funky Friday foglalta el a helyét, rajt-cél győzelemmel. A következő új belépő, Eminem amerikai rapper Venom című szerzeménye az azonos című filmből a 16. pozícióban kezdett. Egy másik filmdal, a Shallow az A Star Is Born (Csillag születik) címűből, a két főszereplő, Lady Gaga New York-i énekesnő és Bradley Cooper philadelphiai születésű, New Yorkban élő színész-rendező előadásában hét helyet javítva a hatodik.

A német rangsorban ugyanaz a forgatókönyv érvényesült, mint az amerikaiban: Bonez MC német és RAF Camora osztrák hiphopsztár felvételei árasztották el a mezőnyt az albumlista élén indító második közös nagylemezükről, a Palmen aus Plastik 2 címűről. (Az első, a Palmen aus Plastik 2016 szeptemberében került forgalomba.) A 500 PS a rangsorban tartózkodás tizedik hetében öt pozíciót előlépve az első, a három héttel ezelőtti listavezető Kokain (featuring Gzuz) negyedik hete van a mezőnyben, most kettőt javítva a második, a Nummer unterdrückt a harmadik, a Ja Mann! az ötödik, a Kompanie (featuring Hanybal) a hetedik, a Prominent a nyolcadik helyre iratkozott fel. A hetedik hete a rangsorban található Risiko tizenkilenc pozíciót ugorva a kilencedik, a Von ihnen gelernt a tizedik, az Alien a 11., a Nein a 13., az MDMA a 14., a 100 (featuring Trettmann) a 15., a Krimineller (featuring Kontra K) a 17., a Prophezeit a 21., az Intro a 49., az album mellé csomagolt Vulcano című EP-n hallható Letzte Nacht (and LX, Maxwell, Sa4) a 82. helyen startol.

A magyar Single (track) Top 40 listán második hete a litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino a német rangsorban a héten ismét trónfosztott, megszakításokkal tíz hétig vezető slágere, az In My Mind az első. Ákos a nagylemezek hazai listáját szintén második hete uraló Hazatalál című négyszámos EP-jéről három szerzemény felbukkant a mezőnyben: a Nem kell más vigasz a 14., az Ellenség a kapuknál a 25., a címadó Hazatalál a 30. pozícióban lépett be a rangsorba. További kilenc újdonság tanyázik a listán. A Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper) a harmadik, DJ Snake francia producer Selena Gomez texasi énekesnővel, Ozuna Puerto Ricó-i énekessel és Cardi B-vel készített, angol–spanyol nyelvű dala, a Taki Taki a hetedik, Mariah Carey New York-i énekesnő november 16-án érkező Caution című 15. stúdióalbumáról egy újabb előhírnök, a With You a nyolcadik, Alan Walker norvég–angol producer és Sophia Somajo svéd énekesnő felvétele, a Diamond Heart a 15., Thalía mexikói énekes-színésznő, valamint az Alexander Delgado és Randy Malcom Martinez alkotta Gente de Zona kubai reggaeton-duó zeneszáma, a Lento a 17., a League of Legends online versenyjáték, pontosabban a játék világbajnokságának az idei indulója, a Rise (League of Legends featuring The Glitch Mob, Mako and The Word Alive) a 20., két zenész-producer, az amerikai Diplo és az angol Mark Ronson alkotta Silk City, valamint a koszovói albán származású, angol Dua Lipa szerzeménye, az Electricity a 23., a Children of Distance dala, a Túl nehéz a szó a 33., a Nile Rodgers gitáros vezette Chic New York-i zenekar Lady Gagával készült felvétele, az I Want Your Love (az együttes 1978-as zeneszámának az átirata) a 40. helyet szerezte meg. A rádióállomásaink harmadik hete az angol Clean Bandit és az amerikai Demi Lovato slágerét, a Solót sugározzák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lil Wayne: Tha Carter V

Egyesült Királyság – Soundtrack: A Star Is Born

Németország – Bonez MC & RAF Camora: Palmen aus Plastik 2

Magyarország – Ákos: Hazatalál

 

Újabb filmzenei korong a brit rangsor csúcsán

Az amerikai tízes mezőnyben Lil Wayne trónoló albuma (Tha Carter V) mellett további négy újdonságra lelünk. Logic marylandi születésű, Beverly Hillsben élő rapper negyedik stúdiólemeze, a YSIV (Young Sinatra IV) 167 ezerrel (122 ezer az eladás) az ezüstérmes, Cher amerikai díva tíz ABBA-sláger átdolgozását tartalmazó albuma, a Dancing Queen 153 ezerrel (150 ezer az értékesítés) a bronzérmes, Kevin Gates louisianai rapper-énekes mixtape-lemeze, a Luca Brasi 3 78 ezerrel (18 ezer az eladás) a negyedik, a 2017. október 2-án elhunyt Tom Petty amerikai zenész és zenekara, a Tom Petty and the Heartbreakers díszdobozos gyűjteménye, az An American Treasure 34 ezerrel (32 ezer az értékesítés) a kilencedik pozícióban nyitott. A múlt heti listavezető (Brockhampton: Iridescence) a 88. helyre zuhant.

A brit rangsor élén az A Star Is Born – Csillag születik című amerikai film albuma debütált. Ez idén már a harmadik filmzenei lemez a csúcson. Korábban a The Greatest Showman – A legnagyobb showman (jelenleg a negyedik) és a Mamma Mia! Here We Go Again – Mamma Mia! Sose hagyjuk abba albuma (a héten a kilencedik) vezetett, az előbbi huszonegy, az utóbbi öt hétig. A Tyler Joseph és Josh Dun alkotta Twenty One Pilots ohiói pop-rock duó ötödik stúdiólemeze, a Trench a második, a You Me at Six angol pop-rock együttes hatodik stúdióalbuma, a VI stílszerűen a hatodik, az Echo & the Bunnymen liverpooli popzenekar 13. stúdiólemeze, a The Stars, the Oceans & the Moon a 11., két georgiai rapper, Lil Baby és Gunna mixtape-albuma, a Drip Harder a 12., KT Tunstall skót énekesnő hatodik stúdiólemeze, a WAX a 15. pozícióban landolt. Felújított változatban kapható John Lennon (1940–1980) második szólóalbuma, az 1971-es Imagine (az egyik verziója négy CD-ből, két Blu-ray lemezből és egy könyvből áll), amely a 19. helyre tért vissza, a 101. hetét tölti a listán. Érdekesség, hogy a mögötte, a 20. pozícióban szereplő ABBA-válogatás, a Gold – Greatest Hits 858. hete található a mezőnyben.

A német TOP 10 első hét helyén új jelzésű korongok tanyáznak. Bonez MC és RAF Camora az élen rajtoló albuma (Palmen aus Plastik 2) mögött az ezüstérmes pozíciót az Element of Crime német pop-rock együttes nagylemeze, a Schafe, Monster und Mäuse, a bronzérmeset a Böhse Onkelz német rockzenekar 1988-as Kneipenterroristen című ötödik stúdióalbumának az újrakiadása (30 Jahre Kneipenterroristen – Neuaufnahme), a negyediket a Twenty One Pilots nagylemeze (Trench), az ötödiket a Csillag születik című film albuma, a hatodikat az Eisbrecher német rockegyüttes slágerválogatása, az Ewiges Eis – 15 Jahre Eisbrecher, a hetediket a Behemoth lengyel metálzenekar 11. stúdiólemeze, az I Loved You at Your Darkest foglalta el. John Lennon albuma, az Imagine a tizedik helyre jött vissza.

Idehaza a legmagasabban kezdő újdonságra, a Dorothy Tessék! című stúdiólemezére a bronzérmes pozícióban lelünk. A három lány alkotta rocktrió előző három stúdióalbuma visszatért a rangsorba: a 2016-os 555 a 13. (14. hete van a listán, a negyedik helyig jutott), a 2015-ös Jobb, ha hozzászoksz! a 15. (13. hete szerepel a mezőnyben, a negyedik a csúcspozíciója), a 2014-es Fejjel lefelé a 19. helyre (13. hete található a rangsorban, a harmadik pozícióig vitte) jött vissza. A negyvenes mezőnyben további hat új jelzésű korong tanyázik. Cher nagylemeze (Dancing Queen) az ötödik, az Apostol 1999-ben megjelent dupla koncertalbuma, a Budapest Sportcsarnok – 1999. március 19.-20. a 21., az augusztus 16-án elhunyt Aretha Franklin amerikai souldíva válogatáslemeze, a The Atlantic Singles Collection 1967–1970 a 22., az angol Phil Collins négy CD-s gyűjteménye, a Plays Well with Others a 26., Tom Pettynek és együttesének, a Tom Petty and the Heartbreakersnek a díszdoboza (An American Treasure) a 32., az angol Paul Weller 14. stúdióalbuma, a True Meanings a 40. helyen indít.

Puha József

2018. 10. 15. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/42. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/42. hét