Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/43. hét

Listamustra - Listamustra 2018/43. hét

Napjaink vezető európai slágereit egyelőre nem lehet végleg legyőzni: a Promises a brit, az In My Mind a német rangsor csúcsára tért vissza. Calvin Harris és Sam Smith zeneszáma a hatodik hetét tölti az élen, Dynoróé és Gigi D’Agostinóé már harmadik alkalommal jött vissza az első helyre, összességében 11. hete uralja a mezőnyt.

A Promisesa skót Calvin Harrisnek a tizedik, az angol Sam Smith-nek a hetedik brit listavezetője. A litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino In My Mind című felvételének az eredetije 2012-es, az előadói ausztrálok: Ivan Gough house-producer, az Aden Forte és Josh Soon alkotta Feenixpawl house-producerduó és Georgi Kay énekesnő. A svéd Axwell remixében lett népszerű. Érdekesség, hogy mindig hiphopelőadók szakították meg a páros németországi trónolását. Tíz héttel ezelőtt az orosz–ukrán származású Capital Bra és egy hölgy, a marokkói származású Juju (a Melodien című szerzeménnyel), négy hete a német Bonez MC, az osztrák RAF Camora és a német Gzuz (a Kokain cíművel), a múlt héten újra Bonez MC és RAF Camora (a 500 PS cíművel) volt első. Nálunk az In My Mind két hét után trónfosztott lett. Két New York-i, Lady Gaga énekesnő és a philadelphiai születésű Bradley Cooper színész-rendező győzte le a Shallow-val, a főszereplésükkel játszott A Star Is Born (Csillag születik) című film betétdalával. Az amerikai mezőnyt negyedik hete a Maroon 5 Los Angeles-i popegyüttes és Cardi B New York-i rappernő uralja a Girls Like You című slágerrel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5 featuring Cardi B: Girls Like You

Egyesült Királyság – Calvin Harris & Sam Smith: Promises

Németország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

Magyarország – Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow

 

Világszerte hódítanak a Csillag születik zeneszámai

Az amerikai Hot 100 rangsort a múlt héten alaposan átírta Lil Wayne nagylemeze, a Tha Carter V, amelyen huszonhárom felvétel hallható, és huszonkettő felbukkant a mezőnyben. Közülük hat maradt a listán, a legmagasabban a Mona Lisa (featuring Kendrick Lamar) található, az ezüstérmesből a 23. pozícióba zuhant. Ezúttal az albumrangsor élén nyitó Csillag születik című amerikai film korongjáról, valamint két georgiai rapper, Lil Baby és Gunna a negyedik helyen indító Drip Harder című mixtape-lemezéről került be több szerzemény a mezőnybe – a meglévő egy-egy mellé az előbbiről négy, az utóbbiról hét. A filmzenei albumról a Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper) a 28. pozícióból az ötödikbe száguldott, az I’ll Never Love Again (ennek két változata van, az egyiket Lady Gaga szólóban, a másikat Cooperrel énekli, a filmben az utóbbi hangzik el) a 36., az Always Remember Us This Way (Lady Gaga) a 41., az Is That Alright? (Lady Gaga) a 63., a Maybe It’s Time (Bradley Cooper) a 93. helyen debütált. Lil Baby és Gunna lemezéről a Drip Too Hard a 25. pozícióból a negyedikbe ugrott, a Never Recover (featuring Drake) a 15., a Close Friends (Lil Baby szólóban adja elő) a 28., az Off White Vlone (featuring Lil Durk and NAV) az 54., a Business Is Business a 61., a Belly a 80., a Deep End (Lil Baby) a 97., az I Am a 98. helyen startol. Marshmello philadelphiai producer és a Bastille londoni popkvartett dala, a Happier ötöt javítva a nyolcadik.

Az Egyesült Királyságban a helyi The X Factor nyolcadik, 2011-es sorozatát megnyert Little Mix londoni lánykvartett november 16-án megjelenő LM5 című ötödik stúdióalbumának beharangozója, a Nicki Minaj Trinidad és Tobagó-i születésű, amerikai rappernővel készített Woman Like Me az ötödik, három amerikai hiphopelőadó: a floridai Kodak Black, a texasi Travis Scott és a Migos trióból is ismert georgiai Offset zeneszáma, a Zeze a 11., Bad Bunny Puerto Ricó-i latinzenei rapper-énekes Drake kanadai hiphopsztárral készült felvétele, a Mia a 13. pozícióba érkezett meg. A Csillag születikből a Shallow kettőt előlépve a negyedik, az Always Remember Us This Way nyolcat javítva a 31., az I’ll Never Love Again egyet előlépve a 34. helyen szerepel.

A német élmezőnyben egy újdonság és három új belépő tanyázik. Német rapperek: az orosz–ukrán származású Capital Bra, a libanoni származású Samra és az AK Ausserkontrolle rapcsapat szerzeménye, a Fightclub a bronzérmes pozícióban kezdett. A Panic! at the Disco Las Vegas-i pop-rock zenekar dala, a High Hopes tizennyolc helyet ugorva a nyolcadik, DJ Snake francia producer, Selena Gomez texasi énekesnő, Ozuna Puerto Ricó-i énekes és Cardi B New York-i rappernő angol–spanyol nyelvű zeneszáma, a Taki Taki harmincat száguldva a kilencedik, a Happier (Marshmello & Bastille) kilencet javítva a tizedik. Itt a Csillag születik című filmből csak a Shallow található meg, tizennégyet ugorva a 11. pozícióban van.

Idehaza a Csillag születikből az első helyre lépő Shallow mellett hat felvétel rajtol a listán: Lady Gagától az Always Remember Us This Way az ötödik, az Is That Alright? a 22., a Look What I Found a 25., Bradley Coopertől a Maybe It’s Time a 32., az Alibi a 38., kettejük egy következő duettje, az I’ll Never Love Again (amelyből, mint írtuk, van egy szólóverzió is Lady Gagával) a kilencedik pozíciót foglalta el. A rangsorban további hat új jelzésű szerzeményre lelünk. Eminem Missouri államban született, Michiganben élő rapper dala, a Venom az azonos című filmből a harmadik, a Halott Pénz újdonsága, a Hajtól szívig a negyedik, két New York-i rapper, 6ix9ine és a floridai születésű Bobby Shmurda zeneszáma, a Stoopid a 14., Halsey New Jersey-i énekesnő felvétele, a Without Me a 20., Jim Steinman szerzeménye, az It’s All Coming Back to Me Now a kanadai Celine Dion előadásában (1996-os dal) a 39., Charli XCX angol énekesnő és Troye Sivan johannesburgi születésű, Los Angelesben élő énekes zeneszáma, a 1999 a 40. helyet szerezte meg. A rádióállomásaink negyedik hete a Clean Bandit angol trió és Demi Lovato új-mexikói születésű, Los Angelesben élő énekesnő slágerét, a Solót játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: A Star Is Born

Egyesült Királyság – Jess Glynne: Always In Between

Németország – Bosse: Alles ist jetzt

Magyarország – Ákos: Hazatalál

 

Presser Gábor életművének egy szelete a hazai rangsorban

Az amerikai tízes mezőnyben hat újdonság szerepel. A Csillag születik című film zenéje 231 ezer példánnyal (162 ezer az eladás) landolt a csúcson. A Tyler Joseph és Josh Dun alkotta Twenty One Pilots ohiói pop-rock duó ötödik stúdióalbuma, a Trench 175 ezerrel (135 ezer az értékesítés) az ezüstérmes, Lil Baby és Gunna korongja (Drip Harder) 130 ezerrel (121 ezer egység a streameléssel jött össze) – ahogy fent írtuk – a negyedik, Eric Church észak-karolinai születésű, Nashville-ben élő countryzenész hatodik stúdiólemeze, a Desperate Man 116 ezerrel (103 ezer az eladás) az ötödik, a hetvenedik életévében járó Steve Perrynek, a Journey San Franciscó-i rockegyüttes legsikeresebb korszaka énekesének a harmadik szólóalbuma, a Traces (az elsővel, a Street Talkkal 1984-ben, a másodikkal, a For the Love of Strange Medicine-nel 1994-ben jelentkezett) 73 ezerrel (72 ezer az értékesítés) a hatodik, a két ausztrál testvér, Joel David Smallbone és Luke James Smallbone alkotta for KING & COUNTRY nashville-i keresztényzenei popduó harmadik stúdiólemeze, a Burn the Ships 62 ezerrel (57 ezer az eladás) a hetedik pozícióba iratkozott fel.

A brit lista élén Jess Glynne második stúdióalbuma, az Always In Between nyitott 36 500 példánnyal, amelyből 24 820 az értékesítés. A londoni énekesnő első stúdiólemeze, az I Cry When I Laugh 2015 augusztusában került forgalomba, a héten három helyet előlépve a negyvenedik, 159. hete tanyázik a rangsorban, eddig 1 121 689 példányt adtak el belőle a brit piacon. A TOP 10-ben még egy új jelzésű korong van: a hetvenedik életévében járó Rick Wakeman billentyűs hangszereken játszó angol zenész Piano Odyssey című albuma a hetedik pozícióban indít.

A német élmezőnyben hat újdonságra lelünk. Az Axel Bosse német rockénekes-gitáros vezette Bosse zenekar nagylemeze, az Alles ist jetzt az első, a The Kelly Familyben ismertté vált (2008-tól már nem tagja) Maite Kelly német–ír énekesnő albuma, a Die Liebe siegt sowieso a harmadik, a dublini születésű, Hamburgban élő Ronan Harris VNV Nation nevű egyszemélyes formációjának a nagylemeze, a Noire a negyedik, a tizenhárom tagú Querbeat bonni együttes albuma, a Randale & Hurra a hetedik, a Kirmesmusikanten holland duó dupla válogatáslemeze, a Gold – 40 Akkordeon-Hits a kilencedik, Lance Butters német rapper albuma, az ANGST a tizedik helyen debütált.

Nálunk harmadik hete Ákos EP-je, a Hazatalál a legkelendőbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyre nagy hatással volt Presser Gábor október 6-án, 7-én és 8-án a Papp László Budapest Sportarénában tartott tripla koncertje. Falusi Mariann-nal készített nagylemeze, a 13 dalunk a hatodik, a Locomotiv GT DVD-je, a Koncertfilm – 2002 LGT-fesztivál a 15., Sztevanovity Dusánnal és Horváth Péterrel írt A padlás című, hivatalosan félig mese, félig musical CD-je a 27., Déry Tibor azonos című kisregényéből Adamis Annával írt Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalé a 29., az LGT harmadik, 1974-ben kiadott stúdióalbuma, a Bummm! a 38. pozícióba tért vissza. Presser Oláh Ibolyával készült Voltam Ibojka című nagylemeze a hetedik helyen startol. A listán további hat új jelzésű kiadvány található. A Lord tavaly februári arénás, 45 – Számítunk rátok!!! című jubileumi koncertjének a dupla CD-je és DVD-je (külön DVD-n is kapható) a második, a szombathelyi rockzenekar tavaly megjelent Lord 45 című stúdióalbuma a negyedik, a Twenty One Pilots korongja (Trench) a kilencedik, a Csillag születik zenéje a 28., a svéd Roxette 1988-as Look Sharp! című második stúdiólemezének az új, dupla kiadása (30th Anniversary Edition) a 35., szintén egy újból, ezúttal dupla bakeliten megjelent hanganyag, az angol Pink Floyd 2011-es gyűjteménye, a The Best of Pink Floyd – A Foot in the Door a 36. pozícióba érkezett meg.

Puha József

2018. 10. 22. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/43. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/43. hét