Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/44. hét

Listamustra - Listamustra 2018/44. hét

Lady Gaga tíz éve robbant be a zenei élvonalba, ám csodásan induló karrierje két sikeres nagylemez (The Fame + The Fame Monster, Born This Way) után zsákutcába torkollott. Népszerűsége világszerte, de főleg Európában jócskán visszaesett. Most egy filmfőszerep és a film vezető betétdala visszahozta őt az élmezőnybe.

A New York-i énekesnő első, 2008-as The Fame című stúdióalbumából és annak 2009-es The Fame Monster című második kiadásából tizenötmilliót értékesítettek, a legutóbbi stúdiólemezéből, a 2016-os Joanne címűből már csak egymillió fogyott el. Az utóbbiról az Egyesült Királyságban nem is született sláger, a Perfect Illusion a 12., a Million Reasons a 39., a címadó Joanne a 154. helyig jutott. Lady Gaga a héten – több mint nyolc év után – újra első a brit listán. A mozikban tarol a főszereplésével játszott A Star Is Born (Csillag születik) című amerikai film, amelynek másik főszereplője és rendezője Bradley Cooper. Közösen éneklik a film Shallow című betétdalát, amely negyedik hete szerepel a brit rangsorban, három pozíciót javítva került az élre. Az énekesnőnek ez az ötödik brit listavezetője. A Just Dance-szel (featuring Colby O’Donis) és a Poker Face-szel 2009-ben három-három, a Bad Romance-szel 2009 decemberében és 2010 januárjában megszakítással két, a Telephone-nal (& Beyoncé) 2010-ben szintén két hétig uralta a mezőnyt. A Shallow harmadik hete található a magyar Single (track) Top 40 rangsorban, a múlt héten első volt, most a második helyen tanyázik. A litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino slágere, az In My Mind foglalta vissza a csúcsot, amely a filmdal előtt két hétig vezetett. A Shallow negyedik hete tartózkodik a német listán, egyet előlépve a tizedik. Az amerikaiak viszont úgy tűnik, máris kezdik megunni a zeneszámot. Harmadik hete szerepel a Hot 100 mezőnyében, a héten öt pozíciót rontva a tizedik.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5 featuring Cardi B: Girls Like You

Egyesült Királyság – Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow

Németország – Capital Bra featuring Luciano & Eno: Roli Glitzer Glitzer

Magyarország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

 

Capital Bra odahaza újra első

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora élén nincs változás: ötödik hete a Maroon 5 és Cardi B felvétele, a Girls Like You trónol, amelynek eredeti, a New York-i rappernő nélküli verziója a Los Angeles-i popegyüttes tavaly novemberben megjelent Red Pill Blues című hatodik stúdióalbumán található. A TOP 10-ben két újdonság tanyázik. Három amerikai hiphopelőadó: a floridai Kodak Black, a texasi Travis Scott és a Migos trióból is ismert georgiai Offset szerzeménye, a Zeze a második, Bad Bunny Puerto Ricó-i latinzenei rapper-énekes és Drake kanadai hiphopsztár zeneszáma, a spanyol nyelvű Mia (Drake is spanyolul énekel benne) az ötödik helyen debütált.

A brit tízes mezőnyben egy újdonságra és egy új belépőre lelünk. Az utóbbi a Zeze (Kodak Black, Travis Scott, Offset), amely három pozíciót javítva a nyolcadik. Az előbbit is – a változatosság kedvéért – amerikai hiphopelőadók szolgáltatják: a New York-i születésű, Texasban élő Post Malone és a kaliforniai születésű Swae Lee dala, a Sunflower, az amerikai mozikban december 14-től (a hazaiakban december 13-tól) látható Spider-Man: Into the Spider-Verse (Pókember: Irány a Pókverzum) című animációs filmből a hetedik helyen indít.

Németországban az első két pozícióban újdonság szerepel, természetesen hiphopelőadóktól. Az első helyen az orosz–ukrán származású Capital Bra a mozambiki származású Lucianóval és a kurd származású Enóval készült felvétele, a Roli Glitzer Glitzer, a másodikon a KitschKrieg berlini producercsapat a német Trettmann-nel, két török származású rapperrel, Gringóval és Ufo361-gel, valamint a német Gzuzzal készített zeneszáma, a Standard landolt. A Roli Glitzer Glitzer Capital Bra idei hetedik német listavezetője, mindegyikkel a csúcson nyitott. Huszonnyolc héttel ezelőtt a 5 Songs in einer Nacht, huszonöt hete a Neymar (featuring Ufo361), huszonegy hete a One Night Stand, tizenkilenc hete a Berlin lebt, tizenöt hete a Für euch alle (Bushido featuring Samra & Capital Bra), tizenegy hete a Melodien (featuring Juju) cíművel rajtolt a vezető pozícióban.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban kilenc új jelzésű szerzemény található. Rúzsa Magdolna dala, az Aduász a 15., Deniz hiphopelőadó Orsovai Renivel készült felvétele, az Ide várnak vissza a 17., két popzenekar, a GRB zeneszáma, a Belevaló a 19., a Soulwave-é, a Képtelenség a 20., két fiatal hazai hiphopénekesnő, Lil G és Nemazalány slágere, a Petőfi Sándor a 23., a Little Mix londoni lánykvartett, valamint Nicki Minaj Trinidad és Tobagó-i születésű, amerikai rappernő dala, a Woman Like Me a 24., Hiro magyar rapper felvétele, a Feromon a 25., a liverpooli The Beatles kvartett egyik klasszikusa, az 1967-es A Day in the Life a 37., Fancy Dress Party (Fülöp Péter) az Aranyélet című tévéfilmsorozat első évadának főcímzenéjével, a Familyvel a 39. helyre érkezett meg. A rádióállomásaink ötödik hete a Clean Bandit angol trió és Demi Lovato amerikai énekesnő zeneszámát, a Solót sugározzák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: A Star Is Born

Egyesült Királyság – Soundtrack: A Star Is Born

Németország – Genetikk: Y.A.L.A

Magyarország – Ákos: Hazatalál

 

Új stúdióalbum A Dal idei győztesétől

Az USA-ban második hete a Csillag születik című film zenéje a legnépszerűbb – ezúttal 143 ezer példánnyal (86 ezer az eladás) áll az élen. A általánossal ellentétben nem pénteken, hanem előző nap, csütörtökön, október 11-én este lett elérhető a Migos trióban ismertté vált Quavo georgiai hiphopelőadó első szólólemeze, a Quavo Huncho, amely a múlt héten – nem egész egy nap adataival – a 66. pozícióba iratkozott fel. Most 99 ezerrel (6 ezer az értékesítés) a második helyre ugrott. Az élmezőnyben csak egy újdonság van: Ella Mai angol énekesnő – aki a tengerentúlon jóval sikeresebb, mint odahaza – első stúdióalbuma, az Ella Mai 69 ezerrel (17 ezer az eladás) az ötödik pozícióban kezdett. A korong a brit rangsorban a második héten a 18. helyről a 35. pozícióba esett.

Az Egyesült Királyságban egy hét kihagyás után újra – összességében második hete – a Csillag születik zenéje az első. A mifelénk leginkább az egykori The Verve angol rockegyüttes énekeseként ismert Richard Ashcroft ötödik stúdiólemeze, a Natural Rebel a negyedik, a Queen angol rockzenekar történetéről és annak frontembere, Freddie Mercury életéről szóló Bohemian Rhapsody című film (magyar címe: Bohém rapszódia) zenéje az ötödik, a Disturbed chicagói metálegyüttes hetedik stúdióalbuma, az Evolution a hetedik, a The Overtones londoni vokálcsapat hatodik nagylemeze, a The Overtones a 11., a Greta Van Fleet michigani rockzenekar első stúdióalbuma, az Anthem of the Peaceful Army a 12., Khalid georgiai születésű, Texasban élő r&b-énekes hétdalos EP-je, a Suncity a 20. helyen startol. Új változatban került forgalomba Dua Lipa koszovói albán származású, angol énekesnő tavaly júniusban kiadott első nagylemeze, a Dua Lipa – a korong 73. hete tanyázik a rangsorban, most az 56. pozícióból a kilencedikbe lépett.

A német TOP 10-ben hat új jelzésű kiadványra lelünk. A Genetikk német hiphopformáció albuma, a Y.A.L.A az első, a Disturbed nagylemeze (Evolution) a második, a Greta Van Fleeté (Anthem of the Peaceful Army) a harmadik, Roland Kaiser 1952-es születésű német popénekes dupla koncertalbuma, a Kaisermania 2018 – Live am Elbufer Dresden az ötödik, a 2007 és 2013 között működött Eisblume német pop-rock együttes énekesnője, Sotiria nagylemeze, a Hallo Leben a hatodik, Alex Christensen német szerző-producer (U96 néven vált ismertté a kilencvenes évek elején) a The Berlin Orchestrával készített második albuma, a Classical 90s Dance 2 a hetedik helyet szerezte meg. A Modern Talking egyik fele, Thomas Anders második német nyelvű stúdiólemeze, az Ewig mit Dir új belépőként a 12. pozíciót foglalta el.

Nálunk negyedik hete Ákos négy felvételt tartalmazó EP-je, a Hazatalál a legkelendőbb hanghordozó. A Dalban, az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójában idén diadalmaskodó AWS negyedik stúdióalbuma, a Fekete részem a második helyen debütált. Az öttagú rockzenekar előző stúdiólemezei is a listán szerepelnek – a 2016-os Kint a vízből a 20., a 2014-es Égésföld a 21. pozícióba jött vissza, a 2011-es Fata Morgana a 27. helyen indít. A negyvenes mezőnyben még három újdonság található. A TRB (Tunyogi Rock Band) 2011-ben a budapesti Millenáris Teátrumban tartott Tunyogi Péter emlékkoncertjének az anyaga (DVD-n + dupla CD-n kapható) a hetedik, a Református énekek című sorozat XVII. része a 11., Jess Glynne angol énekesnő második stúdióalbuma, az Always In Between a 22. pozícióban landolt.

Puha József

2018. 10. 29. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/44. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/44. hét