Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Andrea Bocelli világraszóló sikerei

Andrea Bocelli - Andrea Bocelli világraszóló sikerei

Andrea Bocelli 16. stúdióalbuma, a Sì 2018 őszének meghatározó nagylemezeként vonul be a zenetörténetbe. Világszerte tarol. A tenor évek óta a legnagyobb olasz zenei csillag, de eddig nem sikerült elfoglalnia sem a brit, sem az amerikai albumlista csúcsát. Most összejött neki, ami korántsem meglepetés, új korongja diadalútját tökéletesen előkészítette.

A hatvanéves Andrea Bocelli napjaink két vezető angol popénekesét is felkérte a közös munkára, akik hozzájárultak a Sì nagy nemzetközi sikeréhez.

A nagylemezen tizennégy plusz három felvétele szerepel – a fiával, Matteóval előadott Fall on Me című duett olaszul és angolul, az Ali di libertà az eredetije mellett akusztikus változatban is, a Sono qui angolul (I Am Here) és olaszul is (az utóbbi akusztikus verzióban) hallható rajta. Bocelli további négy duettje került fel az albumra: énekel még napjaink legnagyobb angol popsztárjával, Ed Sheerannel (Amo soltanto te), a szintén angol, koszovói albán származású Dua Lipával (If Only), az amerikai Josh Grobannel (We Will Meet Once Again) és Aida Garifullina tatár származású, orosz szoprán operaénekesnővel (Ave Maria pietas). Mint ismert, Sheerannel már tavaly is dolgozott együtt, az énekes vele készítette el a Perfect című slágere egyik új változatát. (A másikat Beyoncéval.) Josh Grobannel és Aida Garifullinával szintén énekelt már korábban is. A Sì hivatalosan a komolyzenei korongok közé kapott besorolást, ami – a közreműködőket látva – nem teljesen fedi a valóságot.

Andrea Bocelli - Andrea Bocelli világraszóló sikerei

Andrea Bocelli nagylemeze a múlt héten 25 829 példánnyal debütált a brit rangsor élén. Mindössze 563 egység származott streamelésből, a többi eladás. Ő az első olasz előadó, aki meghódította a lista csúcsát. Az Egyesült Királyságban nem popalbum – az amerikai James Horner a Titanic című filmhez komponált zenéje – legutóbb 1998 februárjában és márciusában vezetett, megszakítással három hétig.

A Sì című nagylemez a héten az amerikai rangsorban is rajt-cél győzelmet aratott – 126 ezer példánnyal (123 ezer az eladás) szerezte meg az első helyet. Andrea Bocelli ezen a listán is az első olasz az élen. Az USA-ban komolyzenei album legutóbb – pont Bocelli korongja egyik közreműködőjének, Josh Grobannek a karácsonyi nagylemeze, a Noël – 2007 végén és 2008 elején uralta a mezőnyt öt hétig.

Puha József

2018. 11. 12. 18:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Andrea Bocelli világraszóló sikerei cikk képei
Andrea Bocelli - Andrea Bocelli világraszóló sikereiAndrea Bocelli - Andrea Bocelli világraszóló sikerei