Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/47. hét

Listamustra - Listamustra 2018/47. hét

Ariana Grande a brit zenepiac után az amerikait is letarolta. A floridai születésű énekes-színésznő újdonsága, a Thank U, Next az USA-ban – akárcsak a múlt héten az Egyesült Királyságban – rajt-cél győzelmet aratott. Ez a 32. olyan dal az amerikai Hot 100 történetében, amely az élen indít.

Az USA-ban legutóbb májusban Childish Gambino (Donald Glover) két hétig vezető szerzeménye, a This Is America nyitott a csúcson. Ariana Grande az amerikai rangsorban eddig az Iggy Azalea ausztrál rappernővel készített Problem című zeneszámával szerepelt a legmagasabban, a második helyen. A Thank U, Next a brit listán a második héten is az élen található. A német rangsorban is második hete tanyázik, tizenegy pozíciót ugorva a 14., idehaza a harmadik helyre érkezett meg. A slágerben az énekesnő a volt szerelmei: Big Sean, Ricky Alvarez, a szeptember 7-én huszonhat évesen kábítószer-túladagolásban elhunyt Mac Miller, valamint Pete Davidson előtt tiszteleg. A refrénben világgá kürtöli, hogy készen áll az új kapcsolatra, várja a következőt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Thank U, Next

Egyesült Királyság – Ariana Grande: Thank U, Next

Németország – Samra: Cataleya

Magyarország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

 

Queen-dömping a hazai TOP 40-ben

Az amerikai élmezőnyben két felvétel tart felfelé: Halsey New Jersey-i énekesnőtől a Without Me három pozíciót javítva a hatodik, Sheck Wes New York-i rappertől a Mo Bamba egyet előlépve a kilencedik.

Eseménytelen a brit tízes mezőny. Másodszor jött vissza a legnépszerűbbek közé, újra a kilencedik helyre (ez eddigi csúcspozíciója is) Freya Ridings londoni énekesnő még tavaly novemberben kiadott szerzeménye, a Lost Without You. Az egykori, négy angol és egy északír énekesnő alkotta Girls Aloud szólóban is hódított, de már-már feledésbe merült angol énekesnője, Cheryl Cole zeneszáma, a Love Made Me Do It a legmagasabban kezdő újdonságként a 19. helyen szerepel.

A német rangsor élén egy berlini rapper, a libanoni származású Samra startol a Cataleya című dalával. Egy másik berlini rapper, az iráni származású Sido felvétele, a Tausend Tattoos tíz pozíciót javítva a harmadik, Ava Max wisconsini énekesnő szerzeménye, a Sweet but Psycho tizenhármat száguldva a negyedik, Dean Lewis ausztrál énekes zeneszáma, a Be Alright egyet előlépve a tizedik.

Nálunk visszaszerezte a csúcsot a litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino slágere, az In My Mind – megszakításokkal negyedik hete uralja a listát. A Bohemian Rhapsody (Bohém rapszódia) című film albuma a nagylemezek mezőnyében megfelezve helyezését a 12. pozícióban található. A film sikerének hatására a Single (track) Top 40-ben a Queen kilenc klasszikusa tartózkodik. A Bohemian Rhapsody huszonegy helyet repülve az ötödik, a Love of My Life a 19. pozícióba tért vissza. A Don’t Stop Me Now a 17., az I Want to Break Free a 18., a We Will Rock You a 20., a Somebody to Love a 25., a We Are the Champions a 26., a Radio Ga Ga a 35., a The Show Must Go On a 36. helyen debütált. A rangsorban a fent említett, a bronzérmes pozícióban landoló Thank U, Next (Ariana Grande) mellett három újdonság tanyázik még. A League of Legends online videojátékból a Pop/Stars című dal – az előadó K/DA featuring Madison Beer, (G)I-DLE, Jaira Burns – a negyedik, a Clean Bandit angol trió Marina (Marina and the Diamonds) walesi énekesnővel és Luis Fonsi Puerto Ricó-i énekessel készült felvétele, a Baby a 29., a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című film albumának új változatáról, a november 16-án megjelent The Greatest Showman: Reimagined címűről – amelyen a filmben és annak zenei lemezén felcsendülő szerzeményeket népszerű énekesek, együttesek adják elő – az A Million Dreams P!nk pennsylvaniai énekesnő tolmácsolásában a 33. helyet szerezte meg. A rádióállomásaink második hete a skót Calvin Harris és az angol Sam Smith slágerét, a Promisest játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Metro Boomin: Not All Heroes Wear Capes

Egyesült Királyság – Muse: Simulation Theory

Németország – Herbert Grönemeyer: Tumult

Magyarország – Ganxsta Zolee és a Kartel: Helldorado újratöltve

 

Már ötezer példány is elegendő a diadalhoz

Metro Boomin (Leland Tyler Wayne) Missouri állambeli producer első, Not All Heroes Wear Capes című szólóalbumának zeneszámait népszerű rapperek, énekesek adják elő. A korong 99 ezer példánnyal (csak 5 ezer az eladás) az amerikai rangsor élére iratkozott fel. A zenész 21 Savage és Offset rapperekkel készített Without Warning című közös lemeze tavaly októberben (a negyedik pozícióig jutott), a Big Sean rapperrel készült Double or Nothing tavaly decemberben (a hatodik helyig vitte) került forgalomba. A TOP 10-ben még egy új jelzésű album szerepel: akárcsak a fent említett Offset, a Migos georgiai hiphoptrióból ismert Takeoff rapper első szólólemeze, a The Last Rocket 49 ezer példánnyal (szintén 5 ezer az értékesítés) a negyedik pozíciót foglalta el. Metro Boomin albuma mögött két filmzenei korong található: az A Star Is Borné (Csillag születik) a második, a Bohém rapszódiáé a harmadik helyen áll. Az utóbbi film sikerének hatására a Queen három slágerválogatásának (Greatest Hits I II & III) közös, The Platinum Collection verziója a 194. pozícióból a kilencedikbe száguldott. A gyűjtemény első része (Greatest Hits) huszonhárom helyet ugorva a 48. pozícióban van. Felújított változatban kapható a Metallica 1988-as …And Justice for All című negyedik stúdiólemeze – a 49. helyre jött vissza, 122. hete tanyázik a mezőnyben, a hatodik a csúcspozíciója.

Az Egyesült Királyságban a várakozásnak megfelelően a Muse nyolcadik stúdióalbuma, a Simulation Theory rajtol a csúcson. Az angol rockzenekar első stúdiólemeze, az 1999-es Showbiz a 29., a második, a 2001-es Origin of Symmetry a harmadik helyig jutott, a következő öt, a 2003-as Absolution, a 2006-os Black Holes and Revelations, a 2009-es The Resistance, a 2012-es The 2nd Law és a 2015-ös Drones listavezető volt. Olly Murs angol énekes, a brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának második helyezettje (ezt a szériát Joe McElderry nyerte meg) hatodik stúdióalbuma, a You Know I Know az ezüstérmes, Aled Jones walesi énekes és Russell Watson angol tenor közös nagylemeze, az In Harmony a nyolcadik, az Imagine Dragons Las Vegas-i popegyüttes negyedik stúdióalbuma, az Origins a kilencedik pozícióban indít. A The Beatles 1968-as The Beatles című nagylemeze (The White Albumként ismert) jubileumi kiadásban jelent meg – a korong a negyedik helyre tért vissza, 28. hete szerepel a rangsorban, 1968-ban és 1969-ben nyolc hétig uralta a mezőnyt.

Németországban az 1956-os göttingeni születésű Herbert Grönemeyer német zenész nagylemeze, a Tumult nyitott az élen. Lina (Lina Larissa Strahl) német színész-énekesnő albuma, a R3bellin az ezüstérmes, a Muse korongja (Simulation Theory) a negyedik, az AK Ausserkontrolle berlini hiphopcsapat nagylemeze, az XY az ötödik, az Imagine Dragons albuma (Origins) a hatodik, az Architects angol metalcore-zenekar nyolcadik stúdiólemeze, a Holy Hell a hetedik pozícióba érkezett meg. A The White Album (The Beatles) a harmadik helyre jött vissza.

Idehaza második hete a Ganxsta Zolee és a Kartel 1999-es Helldorado című nagylemezének az új verziója, a Helldorado újratöltve a legnépszerűbb kiadvány. A Nomad együttes albuma, az Új remény a 11., a Queen tripla slágerválogatása (Greatest Hits I II & III – The Platinum Collection) a 30., Steven Wilson ötvenegy éves angol rockzenész koncertlemeze, a Home Invasion: In Concert at the Royal Albert Hall a 35., az angol The Prodigy hetedik stúdióalbuma, a No Tourists a 39. pozícióban kezdett. A Metallica nagylemeze, az …And Justice for All az újrakiadásnak köszönhetően a 22. helyre tért vissza.

Puha József

2018. 11. 19. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/47. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/47. hét