Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/48. hét

Listamustra - Listamustra 2018/48. hét

Michael Bublé az elmúlt hét évben világszerte a karácsony előtti zenepiac vezető sztárja volt. Az első változatban 2011 októberében megjelent Christmas című nagylemeze hetedik éve a legnépszerűbb karácsonyi album. Nyilván idén is az lesz, már néhány hete újra a listákon tanyázik. A negyvenhárom éves kanadai énekes a megunhatatlan korong mellé egy újat is kiadott.

A Christmas a múlt héten már a brit TOP 10 kapujában állt, most négy helyet rontva a 16. pozícióban található. 66. hete szerepel a rangsorban, eddig 2,7 milliót értékesítettek belőle a brit piacon, világviszonylatban 10 millió 674 ezer példánynál tart. November 16-án került forgalomba Michael Bublé tizedik, Love című stúdiólemeze, amelynek alapverzióján kilenc átdolgozás és két új szerzemény hallható. Az album az Egyesült Királyságban 66 794 példánnyal – amelynek nyolcvannyolc százaléka eladás – az élen debütált. Ez a sztár negyedik brit listavezető nagylemeze: a 2009-es Crazy Love, a 2011-es Christmas és a 2013-as To Be Loved címűekkel uralta még a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Thank U, Next

Egyesült Királyság – Ariana Grande: Thank U, Next

Németország – Ava Max: Sweet but Psycho

Magyarország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

 

Ismeretlen amerikai énekesnő a német rangsor csúcsán

Nincs változás az amerikai Hot 100 élén, második hete a floridai Ariana Grande slágere, a Thank U, Next az első. A Panic! at the Disco zeneszáma, a High Hopes négy helyet javítva a nyolcadik. A Las Vegas-i pop-rock zenekar eddig csak egy felvétellel járta meg a tízes mezőnyt, a 2005-ös I Write Sins Not Tragedies cíművel, amely a hetedik pozícióig jutott.

A brit élmezőnyben ugyanazok a szerzemények tanyáznak, mint a múlt héten. A csúcson harmadik hete a Thank U, Next (Ariana Grande) található. A The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című film albuma új változatban jelent meg. A The Greatest Showman: Reimagined című lemezen a film dalai népszerű énekesek, együttesek átdolgozásában hallhatók. Az A Million Dreams (az előadó P!nk) huszonöt helyet ugorva a 11., a Rewrite the Stars (James Arthur & Anne-Marie) a 16. pozícióban nyitott. A listán további négy zeneszám szerepel a korongról: a The Greatest Show (Panic! at the Disco) a 39., a Never Enough (Kelly Clarkson) az 59., a Come Alive (Years & Years and Jess Glynne) a 80., a The Other Side (MAX & Ty Dolla $ign) a 84. helyen van. Az eredeti albumról három felvétel tanyázik a rangsorban: a This Is Me (Keala Settle & The Greatest Showman Ensemble) a 34., a The Greatest Show (Hugh Jackman, Keala Settle, Zac Efron, Zendaya) a 90., az A Million Dreams (Ziv Zaifman, Hugh Jackman, Michelle Williams) a 94. pozícióban található. Visszatért a mezőnybe, a 65. helyre az elmúlt közel negyedszázad legnagyobb karácsonyi slágere, az 1994-es All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey).

Németországban Ava Max wisconsini énekesnő szerzeménye, a három pozíciót előlépő Sweet but Psycho vette át a vezetést. A TOP 10-ben két újdonság szerepel, hiphopelőadóktól: AriBeatz producer, az osztrák RAF Camora és a francia Sofiane dala, a Perfekt az ötödik, a német, mozambiki származású Luciano és a szintén német, iráni származású Nimo zeneszáma, a Valentino Camouflage a hatodik helyet szerezte meg.

A nyár és a kora ősz vezető európai slágere, az In My Mind (Dynoro & Gigi D’Agostino) a brit és a német listán már visszaesőben van – az előbbin az 56., az utóbbin a nyolcadik – nálunk viszont továbbra is arat, megszakításokkal ötödik hete uralja a rangsort. A Bohemian Rhapsody (Bohém rapszódia) című film sikerének hatására hét Queen-sláger tanyázik a mezőnyben, közülük egy, az Another One Bites the Dust új belépő, a 13. pozícióban landolt. A listán hét újdonság található. A kilencvenes évek második felének és az ezredfordulónak vezető fiúcsapata, az orlandói Backstreet Boys január 25-én érkező kilencedik, DNA című stúdiólemezéről a Chances a nyolcadik, korunk egyik vezető fiúcsapata, a héttagú dél-koreai BTS felvétele, a 2! 3! a 17., a Kowalsky meg a Vega szerzeménye, a Mint egy jel a 23., Jennie dél-koreai énekesnő (a Black Pink lánykvartett tagja) dala, a Solo a 31., Bródy János zeneszáma, az Akit a hazája nem szeretett a 33., az Imagine Dragons felvétele, a Bad Liar a 34., a júniusban lelőtt XXXTentacion floridai rapper dala, a Bad a 39. helyen startol. A rádióállomásaink harmadik hete a skót Calvin Harris és az angol Sam Smith slágerét, a Promisest sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kane Brown: Experiment

Egyesült Királyság – Michael Bublé: Love

Németország – The Kelly Family: We Got Love

Magyarország – Ákos: Hazatalál

 

Búcsúzik a kilencvenes évek népszerű ír fiúcsapata

Az USA-ban Kane Brown Nashville-ben élő countryénekes második stúdióalbuma, az Experiment rajtol az élen 124 ezer példánnyal, amelyből 105 ezer az eladás. Az Imagine Dragons Las Vegas-i popzenekar negyedik stúdiólemeze, az Origins 91 ezerrel (61 ezer az értékesítés) az ezüstérmes, Trippie Redd ohiói rapper A Love Letter to You 3 című mixtape-korongja 84 ezerrel (11 ezer az eladás) a bronzérmes, a 2017. november 15-én huszonegy évesen kábítószer-túladagolásban elhunyt Lil Peep pennsylvaniai születésű rapper Come Over When You’re Sober, Pt. 2 című második stúdióalbuma 81 ezerrel (43 ezer az értékesítés) a negyedik pozícióba iratkozott fel. A The Beatles újra kiadott 1968-as nagylemeze, a The Beatles – amely a borítóját alapul véve The White Albumként került be a köztudatba – 63 ezerrel (52 ezer az eladás) a hatodik helyre jött vissza. A korong a 185. hetét tölti a kétszázas rangsorban, 1968-ban és 1969-ben kilenc hétig volt első. A Muse előző, 2015-ös, hetedik stúdiólemeze, a Drones listavezető volt az USA-ban, az angol rockegyüttes új albuma, a Simulation Theory csak a 12. pozícióban indít.

Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében Michael Bublé a csúcsot elfoglaló nagylemeze (Love) mellett további négy új jelzésű korong szerepel. A Mumford & Sons londoni folk-rock kvartett negyedik stúdióalbuma, a Delta a második, a brit The X Factor nyolcadik, 2011-es sorozatának győztese, a Little Mix londoni lánykvartett ötödik stúdiólemeze, az LM5 a harmadik, a leginkább a kilencvenes évek közepén és második felében hódító Boyzone ír fiúcsapat hetedik, egyben utolsó stúdióalbuma, a Thank You & Goodnight a hatodik, az ötvenhat éves Paul Heaton (mifelénk az egykori The Housemartins és a The Beautiful South zenekarokból ismert) angol énekes válogatáslemeze, a The Last King of Pop a tizedik helyen debütált.

Tavaly márciusban a német lista élén nyitott a The Kelly Family 15. stúdióalbuma, a We Got Love. Most, a rangsorban tartózkodás 76. hetében visszatért a csúcsra. A Dire Straits-frontember Mark Knopfler kilencedik stúdiólemeze, a Down the Road Wherever a bronzérmes (a brit mezőnyben a 17.), Mark Forster német énekes negyedik stúdióalbuma, a Liebe a negyedik, a Mumford & Sons korongja (Delta) az ötödik, Michael Bubléé (Love) a hatodik, az Amon Amarth svéd metálegyüttes koncertlemeze, a The Pursuit of Vikings: Live at Summer Breeze a nyolcadik, Zaz francia énekesnő negyedik stúdióalbuma, az Effet miroir a kilencedik pozíciót szerezte meg, újdonságként. A The Rolling Stones 1994-es Voodoo Lounge című nagylemeze új verzióban jelent meg (Voodoo Lounge Uncut), s a tizedik helyre jött vissza.

Idehaza két hét szünet után újra Ákos négyszámos EP-je, a Hazatalál a legvásároltabb kiadvány – megszakítással hatodik hete uralja a mezőnyt. A negyvenes listán négy új belépőre lelünk: a Muse albuma (Simulation Theory) a negyedik, az Imagine Dragonsé (Origins) a tizedik, Dés László stúdiólemeze, Az éjféli járat a 28., a The Beatles The White Albuma a 33. pozícióban landolt.

Puha József

2018. 11. 26. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/48. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/48. hét