Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/49. hét

Listamustra - Listamustra 2018/49. hét

Ami az angol zenekarnak nem sikerült a hazájában, az az USA-ban könnyen összejött. De az utóbbi nem meglepetés, inkább az előbbi, az angol csúcsról való lemaradás számít annak. A Mumford & Sons negyedik stúdiólemeze, a Delta 237 ezer példánnyal foglalta el az amerikai rangsor élét, ebből 214 ezer az eladás.

A folk-rockot játszó londoni kvartett első stúdióalbuma, a 2009-es Sigh No More az Egyesült Királyságban és az USA-ban is a második helyig jutott. A második, a 2012-es Babel és a harmadik, a 2015-ös Wilder Mind mindkét piacon listavezető volt. Ezt alapul véve a Mumford & Sons negyedik stúdiólemezének az amerikai rangsorban az ezüstérmes pozíció dukált volna (hiszen a britben is ott nyitott), mégis könnyen legyőzte a kanadai Michael Bublé tizedik, Love című stúdióalbumát – ami miatt a brit listán nem sikerült az újbóli trónszerzés –, az az USA-ban 111 ezer példánnyal (105 ezer az értékesítés) a második helyet szerezte meg. Az Egyesült Királyságban Michael Bublé nagylemeze a csúcsról az ezüstérmes pozícióba, a Mumford & Sonsé a másodikból a 14. helyre esett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Thank U, Next

Egyesült Királyság – Ariana Grande: Thank U, Next

Németország – Mero: Baller los

Magyarország – Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind

 

Visszatért Mariah Carey karácsonyi slágere

Az amerikai tízes mezőnyben ugyanazok a szerzemények tanyáznak, mint a múlt héten. Az élen sincs változás, harmadik hete Ariana Grande floridai énekesnő az első a Thank U, Next című zeneszámmal. Az ezüstérmes pozícióban Travis Scott houstoni rapper felvétele, a Sicko Mode, a bronzérmesben a korábban általunk (is) potenciális listavezetőnek kikiáltott Happier, Marshmello philadelphiai producer és a Bastille londoni popegyüttes dala található. Visszajött a rangsorba, a 29. helyre az elmúlt negyedszázad legnagyobb karácsonyi slágere, az 1994-es All I Want for Christmas Is You (az előadója a New York-i Mariah Carey) – 25. hete szerepel a mezőnyben, a kilencedik a csúcspozíciója.

A brit listát is a Thank U, Next (Ariana Grande) uralja, negyedik hete. Őrzi második helyét a Little Mix londoni lánykvartett, valamint Nicki Minaj Trinidad és Tobagói születésű rappernő a Woman Like Me című szerzeménnyel, amelyet szintén listavezető esélyekkel ruháztunk fel. A harmadikon – egyet előlépve – Jess Glynne londoni énekesnő (egyébként ő a Woman Like Me egyik szerzője) zeneszáma, a Thursday van. Az élmezőny egyetlen új belépője Ava Max wisconsini énekesnő a német rangsort a múlt héten vezető Sweet but Psycho című felvétele, amely hét pozíciót javítva a hatodik. Az All I Want for Christmas Is You a múlt héten a 65. helyre tért vissza, most a 34. – 88. hete tanyázik a mezőnyben, az ezüstérmes pozícióig vitte.

A német TOP 10-ben három rapper két újdonsága található: a török származású, német Mero dala, a Baller los az első, két drezdai, a koszovói albán származású Azet és a libanoni származású Zuna szerzeménye, a Skam koh az ötödik helyen debütált. Az All I Want for Christmas Is You egy hete a 74. volt, most a 25. – 59. hete szerepel a listán, a bronzérmes pozícióig jutott.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort megszakításokkal hatodik hete a litván Dynoro és az olasz Gigi D’Agostino átdolgozása, az In My Mind uralja. A sláger eredetije 2012-es keltezésű, az előadói ausztrálok: Ivan Gough house-producer, az Aden Forte és Josh Soon alkotta Feenixpawl house-producerduó, Georgi Kay énekesnő, valamint egy svéd zenész is kivette a részét belőle, Axwell, aki remixelte. A mezőnyben egy újabb Queen-klasszikus, a Who Wants to Live Forever bukkant fel, a 28. helyen. Vele együtt a zenekar hét zeneszáma van jelen a listán a Bohemian Rhapsody (Bohém rapszódia) című film sikerének köszönhetően. A rangsorban további két új jelzésű felvételre lelünk: a Fish! dala, az Egyáltalán a 16., Calum Scott angol énekes tavalyi szerzeménye, a You Are the Reason a 31. pozícióban rajtol. Az All I Want tor Christmas Is You a hetedik helyre jött vissza – 28. hete tanyázik a mezőnyben, első is volt. A rádióállomásaink negyedik hete Calvin Harris skót producer és Sam Smith angol énekes slágerét, a Promisest játsszák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Mumford & Sons: Delta

Egyesült Királyság – Take That: Odyssey

Németország – Herbert Grönemeyer: Tumult

Magyarország – Tankcsapda: 2012–2018

 

Csalódás Mariah Carey új albumának fogadtatása

Az amerikai élmezőnyben a fent említett két korong (Mumford & Sons: Delta, Michael Bublé: Love) mellett további két újdonság található. A The Greatest Showman: Reimagined című nagylemez – amelyen a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című film és annak eredeti albumának zeneszámai népszerű előadóktól, együttesektől hallhatók – 89 ezer példánnyal (70 ezer az eladás) a bronzérmes, a szebb napokat is megélt Mariah Carey 15. stúdiólemeze, a Caution 51 ezerrel (43 ezer az értékesítés) az ötödik pozícióba érkezett meg.

Az Egyesült Királyságban a Caution (Mariah Carey) a múlt héten a 40. helyen landolt, a héten már nem is szerepel a százas rangsorban. A csúcson a Take That dupla válogatása, az Odyssey indít. A korongon a manchesteri fiúcsapat slágerei új változatban csendülnek fel (a Boyz II Men, Barry Gibb, Lulu és a Sigma is közreműködik egy-egy felvételben, az utóbbi kettő az eredeti verziójukban is benne volt), s három új szerzemény, az Out of Our Heads, a Spin és az Everlasting is felkerült rá. (A formáció jelenleg háromtagú: Gary Barlow, Mark Owen és Howard Donald alkotja.) A hetvennyolc éves Cliff Richard angol legenda stúdióalbuma, a Rise Up a negyedik, az amerikai Roy Orbison (1936–1988) nagylemeze, az Unchained Melodies – amelyen újabb népszerű dalai ismét a The Royal Philharmonic Orchestra kíséretében hallhatók (a tavalyi A Love So Beautiful című korong folytatása) – a nyolcadik, Alfie Boe angol tenor tizedik stúdióalbuma, az As Time Goes By a tizedik, a koszovói albán származású, angol Rita Ora második stúdiólemeze, a Phoenix – meglepetésre – csak a 11. pozícióban kezdett.

A német listáról a Caution (Mariah Carey) egy hét után a 67. helyről esett ki. Két héttel ezelőtt az 1956-os göttingeni születésű Herbert Grönemeyer német zenész 15. stúdióalbuma, a Tumult startolt az élen, a múlt héten a második volt, most ismét ez vezet. Max Giesinger német énekes harmadik stúdiólemeze, a Die Reise az ezüstérmes, Luciano mozambiki származású német rapper második stúdióalbuma, a L.O.C.O. a negyedik, Eros Ramazzotti olasz énekes 14. stúdiólemeze, a Vita ce n’è a hetedik pozícióba iratkozott fel.

Idehaza a Tankcsapda három pendrive-on kiadott életműve foglalta el az első három helyet: a 2012–2018 az első, az 1989–1999 a második, a 2000–2011 a harmadik pozícióban nyitott. A negyvenes mezőnyben még nyolc újdonság tanyázik. Michael Bublé albuma (Love) az ötödik, a The Greatest Showman: Reimagined a 13., a Dire Straits-frontember Mark Knopfler kilencedik stúdiólemeze, a Down the Road Wherever a 15., Zaz francia énekesnő negyedik stúdióalbuma, az Effet miroir a 19., az angol The Rolling Stones 1994-es Voodoo Lounge című stúdiólemezének új változata, a Voodoo Lounge Uncut a 24., a francia Jean-Michel Jarre 20. stúdióalbuma, az Equinoxe Infinity a 25., a Fleetwood Mac angol–amerikai zenekar válogatáslemeze, a 50 Years – Don’t Stop a 29., az Iron Maiden angol metálegyüttes harmadik, 1982-es The Number of the Beast című stúdióalbumának az új verziója a 31. helyet szerezte meg.

Puha József

2018. 12. 03. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/49. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/49. hét