Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/50. hét

Listamustra - Listamustra 2018/50. hét

Az elmúlt hetekben többször is írtuk, hogy eseménytelenek a dalrangsorok élmezőnyei. Ez az amerikairól most is elmondható, harmadik hete ugyanazok a szerzemények tanyáznak benne. A brit viszont alaposan átalakult, a múlt hétről bennmaradt öt zeneszám mellé két újdonság és három új belépő érkezett meg – pontosabban az utóbbiak közül az egyik már negyedszer tért vissza oda. A csúcson nincs változás, de új trónkövetelő támad.

Az Egyesült Királyságban ötödik hete a floridai Ariana Grande felvétele, a Thank U, Next áll az élen. Ava Max wisconsini énekesnő dala, az első számú listavezető-esélyessé előlépett Sweet but Psycho négy helyet javítva a második. A Frankie Goes to Hollywood 1984-es slágere, a The Power of Love a december 2-án véget ért 15. brit The X Factor győztese, Dalton Harris jamaikai énekes és a zenei tehetségkutató tévéműsor kilencedik, 2012-es sorozatában diadalmaskodó James Arthur tolmácsolásában a negyedik, Mark Ronson angol zenész-producer és Miley Cyrus Tennessee államban született énekesnő szerzeménye, a Nothing Breaks Like a Heart a tizedik pozícióban debütált. James Arthur egy másik zeneszáma, az Anne-Marie angol énekesnővel előadott Rewrite the Stars – a The Greatest Showman: Reimagined című lemezről – kilenc helyet ugorva a nyolcadik, két rapper: a New York-i 6ix9ine és a kanadai Tory Lanez felvétele, a Kika huszonkilenc pozíciót száguldva a kilencedik. Hatalmasat léptek előre a karácsony vezető slágerei: az 1994-es All I Want for Christmas Is You (az előadó Mariah Carey) huszonnyolc helyet ugorva a hatodik, az 1984-es Last Christmas (Wham!) harmincnyolc pozíciót repülve a 14. helyen kötött ki.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Travis Scott: Sicko Mode

Egyesült Királyság – Ariana Grande: Thank U, Next

Németország – Ava Max: Sweet but Psycho

Magyarország – Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow

 

Meglepő trónfosztás az USA-ban

Az amerikai Hot 100 csúcsát olyan szerzemény foglalta el, amellyel nem is számoltunk. Travis Scott houstoni rapper Sicko Mode című zeneszáma augusztus 18-án a negyedik pozícióban kezdett. Azóta fel-alá járkál a TOP 10-ben, egyebek mellett négy hétig volt második, s a héten, a rangsorban tartózkodás 17. hetében átvette a vezetést. A karácsonyi felvételek közül a legmagasabban itt is az All I Want for Christmas Is You található – tizenöt helyet előlépve a 14. pozícióban szerepel. A héten hat ünnepi dal jött vissza a százas mezőnybe.

Németországban a Sweet but Psycho (Ava Max) két héttel ezelőtt került az élre, a múlt héten a második volt, most ismét ez uralja a mezőnyt. Capital Bra orosz és ukrán gyökerű német rapper újdonsága, a Feuer a negyedik helyen startol. Az All I Want for Christmas Is You húsz pozíciót ugorva az ötödik, a Last Christmas huszonkettőt száguldva a tizedik.

A magyar Single (track) Top 40 lista csúcsára visszatért Lady Gaga és Bradley Cooper slágere, a Shallow az A Star Is Born (Csillag születik) című amerikai filmből – megszakításokkal negyedik hete első. A Follow the Flow-tól az Anyám mondta a negyedik, a hiphoptrió egy másik szerzeménye, az Érdekemberek a 14., az idei X-Faktorban versenyző USNK kolozsvári rapduó zeneszáma, az A Dal 2019-es tévés sorozatába is beválogatott Posztolj a hatodik, David Guetta francia producer, Bebe Rexha New York-i énekesnő és J Balvin kolumbiai énekes felvétele, a Say My Name a 19., a Kika (6ix9ine featuring Tory Lanez) a 30., Tommee Profitt Nashville-ben élő producer dala, az In the End (featuring Jung Youth & Fleurie), a kaliforniai Linkin Park rockzenekar 2000-es slágerének az átdolgozása a 38., 6ix9ine egy másik szerzeménye, a Trinidad és Tobagói születésű Nicki Minaj és az atlantai születésű Kanye West rapperekkel készült Mama a 40. helyre iratkozott fel. A rádióállomásaink ötödik hete Calvin Harris skót producer és Sam Smith angol énekes zeneszámát, a Promisest sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Travis Scott: Astroworld

Egyesült Királyság – The 1975: A Brief Inquiry into Online Relationships

Németország – Herbert Grönemeyer: Tumult

Magyarország – Tankcsapda: 1989-1999

 

Ünnepek előtti amerikai uborkaszezon

Az USA-ban olyan történt, amire még nem volt példa. Nem sokkal karácsony előtt egy nyáron kiadott korong, Travis Scott augusztus 3-án piacra került harmadik stúdióalbuma, az Astroworld vezeti a rangsort, amely a megjelenése után két hétig tanyázott az élen. Most tehát visszajött oda, s ehhez elegendő volt 71 ezer példány, amelyből 31 ezer az eladás. Ez példa nélküli így, az ünnepek előtt, amikor – elvileg – a legnagyobb a zeneforgalom. A szokásostól eltérően nem pénteken, hanem kedden, november 27-én hozták forgalomba egy másik rapper, 6ix9ine első, Dummy Boy című stúdiólemezét. A három nap alatt 66 ezer példányt könyvelhetett el (10 ezer az értékesítés), amellyel az ezüstérmes pozíciót szerezte meg, a tízes mezőny egyetlen újdonságaként. Ha pénteken adják ki, a csúcson indított volna. Úgy tűnik, az amerikaiaknak sokkal jobban bejön a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) eredeti zenéje – az tíz helyet javítva a kilencedik. A film dalait népszerű énekesek és együttesek tolmácsolásában felvonultató The Greatest Showman: Reimagined című album a második héten a bronzérmesből a 31. pozícióba esett.

Az Egyesült Királyságban a The 1975 harmadik stúdiólemeze, az A Brief Inquiry into Online Relationships aratott rajt-cél győzelmet. A manchesteri pop-rock zenekar folytatja kiváló sorozatát, első két stúdióalbuma, a 2013-as The 1975 és a 2016-os I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It is az első helyen landolt. Már azt is tudjuk, hogy az együttes negyedik stúdiólemeze 2019. május 31-én jelenik meg Notes on a Conditional Form címmel. Katherine Jenkins walesi mezzoszoprán énekesnő albuma, a Guiding Light a 17., a külső előadókkal dolgozó Clean Bandit cambridge-i poptrió második stúdiólemeze, a What Is Love? a 19. pozícióban nyitott.

A német mezőnyt megszakítással harmadik hete a göttingeni születésű, 63. életévében járó Herbert Grönemeyer 15. stúdióalbuma, a Tumult uralja. Az ukrán és fehérorosz származású Olexesh német rapper mixtape-lemeze, az Authentic Athletic 2 a második, az 1951-es születésű Wolfgang Petry német zenész albuma, a Genau jetzt! a harmadik, Marteria német rapper koncertlemeze, a Live im Ostseestadion az ötödik helyre érkezett meg.

Idehaza második hete a Tankcsapda három pendrive-on kiadott életműve található az érmes pozíciókban. A múlt héthez képest annyi a változás, hogy most az 1989–1999 vezet (egy hete a második volt), a 2012–2018 a második (egy hete első volt), a 2000–2011 megőrizve helyét a harmadik. Kozso formációja, a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Ámokfutók albuma a 25 – amelyen a slágerek új változatai mellett vadonatúj zeneszámok is hallhatók – a 13., az olasz Eros Ramazzotti 14. stúdiólemeze, a Vita ce n’è a 22. pozícióban debütált.

Puha József

2018. 12. 10. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/50. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/50. hét