Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/51. hét

Listamustra - Listamustra 2018/51. hét

A listákat elárasztották a karácsonyi slágerek és nagylemezek. Az előbbiek közül ezúttal is a New York-i Mariah Carey 1994-es dala, az All I Want for Christmas Is You szereppel a legelőkelőbb helyeken, az albumok közül pedig világviszonylatban a kanadai Michael Bublé elsőként 2011-ben megjelent korongja, a Christmas a legkelendőbb.

Az USA-ban az All I Want for Christmas Is You megfelezve pozícióját a hetedik. A brit élmezőnyben három karácsonyi szerzemény tanyázik: az All I Want for Christmas Is You egy helyet előlépve az ötödik, az 1984-es Last Christmas (Wham!) hetet javítva a hetedik, az 1987-es Fairytale of New York (The Pogues featuring Kirsty MacColl) nyolcat ugorva a tizedik. Németországban az All I Want for Christmas Is You egyet előlépve a negyedik, a Last Christmas ötöt javítva az ötödik. Idehaza az All I Want for Christmas Is You tizenkilenc pozíciót száguldva átvette a vezetést. A Last Christmas a kilencedik, a Driving Home for Christmas (Chris Rea – 1988) a 20., a Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (Frank Sinatra – 1957) a 26., a Rockin’ Around the Christmas Tree (Brenda Lee – 1958) a 38. helyre jött vissza, az Add tovább – Hóban ébred… (Csondor Kata – 2009) a 32. pozícióját a 19. helyre cserélte, a Jingle Bell Rock (Bobby Helms – 1957) a 23. pozícióban kezdett. A karácsonyi nagylemezek közül az amerikai rangsorban a Christmas megőrizve helyezését az ötödik, a Christmas Is Here! (Pentatonix – 2018) hármat rontva a tizedik, az A Pentatonix Christmas (Pentatonix – 2016) egyet előlépve a 13., a Merry Christmas (Mariah Carey – 1994) négyet javítva a 15., a The Christmas Song (Nat King Cole – 1962) kilencet ugorva a huszadik. Az Egyesült Királyságban is a Christmas található a legmagasabban – második hete a hetedik. Németországban Helene Fischer krasznojarszki születésű német énekesnő 2015-ös albuma, a londoni The Royal Philharmonic Orchestrával készült Weihnachten a legnépszerűbb – két pozíciót rontva a 16. helyen van. A hazai negyvenes mezőnyben az ausztrál Sia tavalyi nagylemeze, az Everyday Is Christmas a nyolcadik pozícióba tért vissza, a Christmas tizennyolc helyet száguldva a 11. pozícióba jött fel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Thank U, Next

Egyesült Királyság – Ariana Grande: Thank U, Next

Németország – Ava Max: Sweet but Psycho

Magyarország – Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You

 

Ariana Grande visszaverte az újonc támadását

Arra számítottunk, hogy a floridai Ariana Grande zeneszáma, a Thank U, Next a brit rangsorban trónfosztott lesz, de a Sweet but Psycho című felvételnek – egyelőre – nem sikerült legyőznie. Az utóbbi előadója az ősszel ismertté vált albán származású, wisconsini Ava Max. Sőt, a Thank U, Next az amerikai Hot 100 csúcsát is visszaszerezte, megszakítással negyedik hete első. Meek Mill philadelphiai rapper az albumlista élére megérkező Championships című negyedik stúdióalbumáról a legmagasabban a Drake kanadai rapperrel készített Going Bad startol, a hatodik helyen. A korongról további tizennégy szerzemény szerepel a rangsorban, közülük tizenhárom új jelzéssel.

A Thank U, Next a brit mezőnyt hatodik hete uralja. Visszatért a TOP 10-be, hét pozíciót előlépve a kilencedik a hazai mozikban december 13-tól látható Spider-Man: Into the Spider-Verse (Pókember: Irány a Pókverzum) című amerikai animációs kalandfilm betétdala, a Sunflower (Post Malone & Swae Lee), amely hét héttel ezelőtt a hetedik helyen debütált. Az első újdonság, a június 18-án húszévesen lelőtt XXXTentacion zeneszáma, a Whoa (Mind in Awe) a floridai rapper december 7-én kiadott Skins című posztumusz lemezéről a 37. pozícióban tanyázik. Az album a 29. helyen nyitott.

A német piacon megszakítással harmadik hete a Sweet but Psycho vezet. Loredana Zefi svájci rapperlány felvétele, a Milliondollar$mile a 11. pozícióban indít.

A magyar Single (track) Top 40 listán Bobby Helms fent említett karácsonyi slágere mellett további hat új jelzésű szerzemény található. Mark Ronson angol zenész-producer és Miley Cyrus Tennessee államban született, Los Angelesben élő énekesnő dala, a Nothing Breaks Like a Heart a harmadik, Don Diablo holland producer, Emeli Sandé angol énekesnő és Gucci Mane alabamai születésű rapper zeneszáma, a Survive az ötödik, a Kimnowak 1995-ös klasszikusa, a Gyémánt a 29., az idei, nyolcadik magyar X-Faktorban diadalmaskodó, Filep Kund és Laskay Nimród alkotta kolozsvári USNK felvétele, a Fogyaszd el a 31. (a rapduó egy másik dala, a Posztolj a hetedik), a Sweet but Psycho (Ava Max) a 36., Caramel szerzeménye, az Átutazók a 40. helyet foglalta el. A rádióállomásaink hatodik hete Calvin Harris skót producer és Sam Smith angol énekes slágerét, a Promisest játsszák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Meek Mill: Championships

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Kollegah: Monument

Magyarország – Tankcsapda: 1989-1999

 

Újra a csúcson A legnagyobb showman albuma

Az USA-ban Meek Mill nagylemeze, a Championships 229 ezer példánnyal (42 ezer az eladás) rajtol az élen. Lil Baby atlantai rapper mixtape-albuma, a Street Gossip 88 ezerrel (5 ezer az értékesítés) az ezüstérmes, a The 1975 manchesteri pop-rock zenekar harmadik stúdiólemeze, az A Brief Inquiry into Online Relationships 66 ezerrel (48 ezer az eladás) a negyedik, $ki Mask “The Slump God” jamaikai származású floridai rapper első stúdióalbuma, a Stokeley 51 ezerrel (5 ezer az értékesítés) a hatodik pozícióba iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban egy egyéves nagylemez, a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) 2017. december 8-án megjelent albuma jött vissza a csúcsra, megszakításokkal 22. hete első. Az amerikai film zeneszámait – amelyeket színészek adnak elő – népszerű énekesek és együttesek tolmácsolásában felvonultató, november 16-án kiadott The Greatest Showman: Reimagined című nagylemez nem ebben a rangsorban kap helyet, hanem a válogatásalbumok listáján, ahol harmadik hete a második a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! című sorozat 101. része mögött, előtte egy hétig uralta a mezőnyt. Az 1969 és 1983 között működött, Karen Carpenter (1983-ban hunyt el) és Richard Carpenter alkotta The Carpenters kaliforniai duó felvételeit a The Royal Philharmonic Orchestra kíséretében felvonultató nagylemez, a Carpenters with the Royal Philharmonic Orchestra a nyolcadik pozícióban landolt, a tízes mezőny egyetlen újdonságaként.

Németországban Kollegah (az édesanyja német, az édesapja kanadai) rapper hetedik stúdióalbuma, a Monument az első, az AnnenMayKantereit kölni rockzenekar harmadik stúdiólemeze, a Schlagschatten a második, Sido szintó (német cigány) származású rapper válogatásalbuma, a Kronjuwelen a negyedik, a Coldplay angol pop-rock együttes koncertkiadványa, a Live in Buenos Aires (dupla CD mellett tripla bakeliton és dupla DVD-n is kapható) az ötödik (a brit rangsorban a 15.) helyen kezdett.

Nálunk a Tankcsapda három pendrive-on megjelent életműve, az 1989–1999 az aranyérmes, a 2012–2018 a bronzérmes, a 2000–2011 a negyedik pozícióban szerepel. Az ezüstérmesben Ákos négyszámos EP-je, a Hazatalál tanyázik. A negyvenes mezőnyben négy új jelzésű korong található. A magyar népdalokat rockkal ötvöző vagy lágyabb, akusztikus hangszerelésben megszólaltató Palmetta zenekar stúdiólemeze, a Kavalkád a hetedik, a külső előadókkal dolgozó Clean Bandit cambridge-i poptrió második stúdióalbuma, a What Is Love? a kilencedik, David Bowie angol legenda dupla koncertlemeze, a Glastonbury 2000 a 28., egy másik koncertalbum, a kanadai Neil Youngé, az 1976 novemberében rögzített Songs for Judy a 39. helyet szerezte meg.

Puha József

2018. 12. 17. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/51. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/51. hét